Vilniaus miesto savivaldybės taryba trečiadienį pritarė klausimo pateikimui, tačiau apie tai dar bus diskutuojama komitetuose, o po to miesto taryba turės apsispręsti galutinai. Tačiau kalbėdami trečiadienį vykusiame posėdyje daugelis politikų abejojo šio sprendimo tikslingumu, mat rinkliavos mažinimas esą būsianti kapituliacija už negebėjimą surinkti įvesto mokesčio.

Kaip rašoma sprendimo aiškinamajame rašte, 50 Lt rinkliava už agresyvių veislių šunis ir jų mišrūnus buvo įtvirtinta 2009 m. spalio 4 d. Iki tol agresyvūs šunys buvo apmokestinami kaip ir paprastų veislių augintiniai bei šeimininkams per mėnesį kainuodavo tik 10 Lt.

Padidinus laikymo mokestį agresyvių šunų veislių registravimas Vilniaus mieste sumažėjo: 2009 m. sausio-rugpjūčio mėnesiais, kai įmoka siekė 10 Lt, buvo įregistruota 30 agresyvios veislės šunų ir jų mišrūnų, o kitais metais tuo pačiu laikotarpiu, kai rinkliava buvo padidinta, tokių šunų registruota tik 5.

Iš viso Vilniaus mieste registruota apie 350 agresyvių šunų.

„Esmė ta, kad 50 Lt per mėnesį mokestis daug ką atgrasino nuo mokėjimo ir jie su pareiškimais, prašymais kreipėsi į registracijos centrus, į mus su parnešimais, kad šunis išveža į kaimus, į sodus, dar kur kitur ir tuo pat metu nemoka tų mokesčių“ - teigė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Civilinės saugos ir viešosios tvarkos departamento direktorius Rimantas Ramanauskas.

Tačiau klausiamas, ar, jo nuomone, rinkliavos sumažinimas paskatins žmones registruoti agresyvius šunis, R. Ramanauskas tuo suabejojo: „Aš nemanau, kad tai veiksminga“.

Drauge su siūlymu sumažinti rinkliavą už agresyvių šunų veislių registraciją, savivaldybei siūloma aiškiau apibrėžti, kam taikomos lengvatos. Iki šiol lengvatos buvo taikomos šeimoms, kurioms skiriama socialinė parama, taip pat akliesiems ir vienišiems pensininkams ar neįgaliesiems.

Miesto politikams siūloma nevartoti sąvokos „vieniši neįgalieji“ ar „vieniši pensininkai“, mat taikant jas nėra teisinio aiškumo. Vietoje to, siūloma vartoti sąvoką „vienišas asmuo“, bet nustatyti konkretų reikalavimą, kad dėl pensininkų ar neįgaliųjų, laikančių vieną gyvūną, privalo būti pateikta gyvenamosios vietos deklaravimo pažymą, patvirtinanti, kad konkrečiu adresu šis asmuo gyvena vienas.