„Balsavimas vyksta sklandžiai. Vilniaus mieste vienoje esančioje išankstinio balsavimo vietų, Lukiškių aikštėje, matome nusidriekusią eilutę“, – pirmadienį po 7 val. BNS sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė.

„Džiugina, kad jau pirmosiomis balsavimo valandomis sulaukėme rinkėjų susidomėjimo. Visos išankstinio balsavimo vietos darbą pradėjo sklandžiai, balsavimas vyksta“, – teigė ji.

Lukiškių aikštėje yra vienas iš penkių sostinėje įsteigtų išankstinio balsavimo punktų.

Čia pastatyti keli, tarpusavyje sujungti vagonėliai.

„Dalis balsavimo patalpos skirta Vilniaus miesto rinkėjams, kita dalis – likusiems rinkėjams. Žmogus gauna biuletenį, eina į kabiną, prabalsuoja, išeina“, – sakė L. Matjošaitytė.

„Apgalvota, kad vieni išeina į vieną pusę, kiti – į kitą. Rinkėjai nesimaišo balsavimo patalpoje, sureguliuoti srautai“, – teigė ji.

Pasak VRK pirmininkės, rinkėjai išgirdo raginimus dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, turėti savo rašiklius, laikosi saugaus atstumo.

Išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose prasidėjo 7 val., balsavimo punktai užsidarys 20 valandą. Iš anksto balsuoti galima keturias dienas.

Rinkėjų prašoma ateiti balsuoti su kaukėmis ir savo rašymo priemone, nepamiršti asmens dokumento. Neturintiems kaukės ar rašiklio, jie bus duodami vietoje.

Per išankstinį balsavimą valią pareikšti galima bet kurioje išankstinio balsavimo vietoje, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos registracijos. Sekmadienį, rinkimų dieną, bus galima balsuoti tik savo rinkimų apygardos apylinkėse.

Šiuose Seimo rinkimuose įrengta daugiau išankstinio balsavimo vietų, dalyje savivaldybių nebus galima balsuoti pačiame savivaldybės pastate, kaip buvo iki šiol.

Iš trijų didžiausių miestų tik Vilniuje išankstinis balsavimas vyksta ir savivaldybės pastate, tuo metu Kaune ir Klaipėdoje rinkėjai kviečiami balsuoti kitur.

Vilniuje iš anksto gyventojai be savivaldybės pastato Konstitucijos prospekte gali balsuoti Vilniaus universiteto Sveikatos ir sporto centre Saulėtekyje, A. Sacharovo aikštėje prie Spaudos rūmų Viršuliškėse, Vilniaus rajono savivaldybės pastate Rinktinės gatvėje bei Lukiškių aikštėje.

Kaune balsavimas vyksta rotušėje ir Kauno kultūros centre Kęstučio gatvėje. Klaipėdos miesto savivaldybėje balsavimo irgi nebus, jis rengiamas Žvejų rūmuose.

Vilniaus rajono savivaldybė taip pat numačiusi keturias balsavimo vietas: be savo pastato sostinės Rinktinės gatvėje kviečia rinkėjus balsuoti Nemenčinėje, Švenčionių g. 12, Rudaminoje, Vilniaus g. 2 ir Lavoriškėse, Liepos g. 9.

Salio 9 ir 10 dienomis bus galima balsuoti namuose. Šiemet balsuoti namuose galės ne tik neįgalieji, vyresni nei 70 metų asmenys, negalintys atvykti į rinkimų apylinkes, bet ir neįgaliuosius slaugantys žmonės, taip pat gyventojai, kuriems nustatytas ar įtariamas koronavirusas ar kurie turėjo izoliuotis dėl kontaktų, kelionių į užsienį.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.