Tai DELFI patvirtino Vilniaus meras Artūras Zuokas.

„Tarybos nariai ir savivaldybės departamentai svarsto būdus, kaip padidinti pajamas į Vilniaus miesto savivaldybės biudžetą. Vienas iš svarstomų variantų: Vilniaus miesto savivaldybė suteikė daug patalpų pagal panaudą, kaip steigėjas, sveikatos įstaigoms ir įvairiausioms kitoms organizacijoms. (...) Yra svarstomas planas apmokestinti visa tai nuomos mokesčiu – 1 Lt/mėn. už vieną kvadratinį metrą“, - kalbėjo A. Zuokas.

Pasak jo, apmokestinus visas į šią kategoriją patenkančias patalpas, iš naujojo mokesčio savivaldybė galėtų surinkti maždaug 2 mln. litų per metus.

„Bet ar bus tokie sprendimai priimti – priklausys nuo didesnės analizės ir galimų įplaukų. Vienas tikslas yra padidinti pajamas, o antras tikslas – kad organizacijos efektyviau naudotų turtą. Nes kai turtas perduotas nemokamai ir nekainuoju, natūralu, kad kai kurios organizacijos neefektyviai naudojasi tuo turtu“, - pridūrė A. Zuokas.

Pašnekovas taip pat užsiminė, kad jeigu bus nutarta mokestį įvesti, dalis savivaldybės patalpų naudotojų šios finansinės naštos išvengs dėl savo veiklos specifikos.

„Dauguma tokių įstaigų teikia socialinę arba kultūrinę naudą Vilniaus miesto gyventojams. Ir, aišku, turime įvertinti, kad neapsunkintume per daug veiklos, kad paskui ta veikla netaptų nebeįmanoma“, - svarstė A. Zuokas.

Mero teigimu, sprendimas dėl patalpų, suteiktų pagal panaudos sutartis, apmokestinimo, į Vilniaus tarybos darbotvarkę gali būti įtraukti jau artimiausiomis savaitėmis.

„Tokie sprendimai, matyt, bus svarstomi vasario mėnesį“, - reziumavo A. Zuokas.

Vienas litas virstų keliolika tūkstančių

Vieno lito už kvadratinį metrą mokestis neatrodo didelis. Tačiau kai kurios sostinės poliklinikos pagal panaudos sutartis valdo patalpas, kurių bendras plotas siekia po keliolika tūkstančių kvadratinių metrų, tad naujasis mokestis gerokai patuštintų jų kišenes.

Pavyzdžiui, pernai birželį Šeškinės poliklinikai pagal panaudos sutartį penkeriems metams perduotos patalpos Šeškinės g. 24. Šių patalpų plotas: 13,7 tūkst. kvadratinių metrų.

DELFI primena, jog Vilniaus savivaldybės skola šiuo metu siekia jau 969 mln. Lt. Savivaldybė skundžiasi per maža mieste surenkamo gyventojų pajamų mokesčio dalimi, tenkančia sostinės biudžetui. Esą tai viena pagrindinių didžiulės skolos priežasčių. Svarstant šių metų biudžetą, daugeliui savivaldybės asignavimų valdytojų nurodoma savo išlaidas sumažinti 10 proc.