Maratone dalyvauja ne tik profesionalūs sportininkai, bet ir mėgėjai, tarp kurių – ir DELFI bei COSMOPOLITAN.LT dviratininkų komandos.

Trečiąjį kartą Vilniuje vykstančiame „Velomaratone“ užsiregistravo daugiau nei 7 tūkst. dviračių entuziastų. Renginyje pasiryžo dalyvauti ne tik profesionalūs sportininkai, važiuosiantys 40 arba 80 kilometrų ilgio trasomis, bet ir patys mažiausieji, dviračiais įveiksiantys 2,4 km atstumą. Renginio dalyviai – ir įvairia atributika pasipuošusios mėgėjų komandos, tarp kurių „Velomaratone“ pasirodys ir DELFI bei COSMOPOLITAN.LT komandos.

Maratone – gausus vaikų būrys

Išskirtinė dviračių šventė prasidėjo jau 8 val. ryto: tuomet imti dalyti starto numeriai jų neturintiems šventės dalyviams.

Nors ir baimintasi lietingų orų, jau ryte iš debesų išlindo saulė, žadanti malonias maratono sąlygas visiems jo dalyviams. Jie prie Seimo rūmų pradėjo būriuotis nuo ankstaus ryto vos prasidėjus registracijai. Gausiausias dviratininkų būrys – anksčiausiai, 10 val. ryto, maratoną pradėję iš Vilniaus ir kitų Lietuvos miestų atvykę vaikai.

Vos startui prasidėjus mažuosius dviračių trasoje pradėjo lydėti šalia dviračių bėgantys tėvai. Kai kurie iš jų kartu stūmė ir vežimėlius su jauniausiomis atžalomis.

Tiesa, mažiesiems dviratininkams maratono metu teko ir susižeisti – pasak teritorijoje budinčios greitosios pagalbos darbuotojų, jauniausi renginio dalyviai patyrė apie aštuonias nedideles traumas. Greičiausiai įveikusio 2,4 km ilgio trasą nebuvo – visi dalyviai buvo laikomi pirmosios vietos laimėtojais.

Pasak renginio organizatorių, didžiausią maratono dalyvių kiekį sudaro mėgėjų komandos – jose važiuojančių žmonių skaičius siekia daugiau nei 5 tūkst. Aktyvūs buvo ir mažiausieji dviračių entuziastai, kurių maratone dalyvauja daugiau nei aštuoni šimtai. „Velomaratone“ pasirodys ir apie septynis šimtus sportininkų.

Vieningiausiems - apdovanojimas

Mėgėjų komandoms priklausantys dviračių entuziastai nuo starto linijos pajudėjo likus pusvalandžiui iki 12 val. Profesionalūs sportininkai tai padarys 14 val. Prie jų vėliau prisijungs ir „Baltic chain tour“ dviračių turo dalyviai, kuriems Vilnius – galutinis jų kelionės, prasidėjusios nuo Estijos sostinės Talino, tikslas.

Daugiau nei 5 tūkst. mėgėjų komandų narių prie starto susirinko pasipuošę įvairių spalvų marškinėliais bei šalmais. „Velomaratone“ dalyvauja ir DELFI bei COSMOPOLITAN.LT komandos.

DELFI direktorius Aleksandras Česnavičius sakė, jog portalo komanda renginyje nusprendė dalyvauti, nes patys yra dviračių entuziastai ir propaguoja aktyvų bei sveiką gyvenimo būdą.

„Mes propaguojame aktyvų gyvenimo būdą, džiaugiamės, kad tai populiarėja ir patys norime būti ne tik informaciniais rėmėjais, bet ir demonstruoti pavyzdį bei aktyviai prisidėti prie kitų renginio dalyvių, - sakė jis. - Aš manau, kad Vilnius yra idealus tokiai transporto priemonei kaip dviratis“. DELFI komanda „Velomaratonui“ pasipuošė specialiais marškinėliais ir šalmais.

COSMOPOLITAN.LT komandos merginos kitus šventės dalyvius nusprendė nustebinti dviračius mindamos aukštakulniais.

„Kadangi visos merginos yra jaunos nepriklausomai nuo amžiaus, mes nusprendėme mesti iššūkį visiems dalyvaujantiems ir apsiauti aukštakulnius. Pirmiausia, tai – moteriška, elegantiška ir įdomu“, - kalbėjo COSMOPOLITAN.LT redaktorė Agnė Arlauskaitė, į trasą išriedėjusi kartu su COSMOPOLITAN.LT skaitytojomis.

Palydėta plojimais bei dviračių skambučių garsais, didžiulė minia dviračių entuziastų lėtai pajudėjo nuo starto linijos ir finišą pasieks skirtingu metu – priklausomai nuo to, kokio ilgio trasą (8, 16 ar 24 km) pasirinko.

Greičiausių dalyvių būrys 8 km spėjo nuvažiuoti per dvidešimt minučių, nors kai kurie dviratininkai dėl žmonių spūsties starto liniją kirto tik praėjus dešimčiai minučių nuo startinio šūvio.

Renginio vėdėjas Jonas Radzevičius pranešė, kad dalyviai trasą įveikė daug greičiau nei manyta – organizatorių nustatytą laiką jie aplenkė pusvalandžiu.

Vos prasidėjus maratonui dviračių trasoje be sužeidimų neapsieita – Latvių ir Vytauto g. sankryžoje vienas dviratininkas nukrito ir susižeidė nugarą, kitas dviratininkas nugriuvo prie starto linijos, būta ir kitų smulkių traumų.

Per maratoną sužalota daugiau kaip 50 žmonių

Pasibaigus mėgėjų maratonui paaiškėjo, kad iš viso dėl sužeidimų į medikus kreipėsi daugiau nei penkiasdešimt žmonių, du iš jų nuvežti į ligoninę – vienai merginai po susidūrimo smarkiai sužalotas veidas, vyriškis stipriai susižeidė galvą.

Kiti renginio dalyviai nukritę nusibrozdino ar susimušė galūnes. „Daugybė žmonių, chaosas“, - pakomentavo sužeistuosius priimanti medikė.

Vieno „Velomaratono“ dalyvė pasakojo, kad renginio metu žmonės trasoje pamėtė ir nemažai daiktų – Vilniaus gatvėse, kur buvo važiuojama dviračiais, mėtėsi dviračių ratų purvasargiai, gertuvės. Renginio scenoje netgi buvo galima pranešti apie pamestus radinius. Pavyzdžiui, viena mergina pamėtė ir telefoną, tačiau pasitelkus renginio organizatorius, jis buvo greitai rastas.

Šventės svečiams, nusprendusiems tik stebėti maratoną, nuo 9 iki 19 val. prie Seimo rūmų bus rengiama pramoginė renginio dalis, kurioje – ir „Saulės kliošo“, Jurgos Šeduikytės bei „Sweetsalt“ koncertai.

Žiūrovai gali rikiuotis ir prie dviračių trasos. „Velomaratoną“ įdėmiai stebinti ponia Gražina sakė atėjusi palaikyti dviračiais važiuojančios dukros su vyru bei anūko.

„Kokio ilgio trasa važiuos, jie žiūrės pagal situaciją, nes vieną anūką jie vežasi už nugaros specialioje kėdutėje“, - sakė ji. Pati Gražina sakė kiekvienais metais planuojanti dalyvauti „Velomaratone“, bet pasižadėjo, jog kitais metais dalyvaus ir pati.

„Vieningiausiai komandai“ apdovanojimą įteikė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Nors kai kurios įmonės ir įstaigos „Velomaratone“ pasirodė su keliasdešimties žmonių komanda, apdovanojimas atiteko apie penkis šimtus narių turėjusiai „Swedbank“ komandai.

„Iš tikrųjų vienybės mums visada trūko. Ką bedarytume, esame lietuviai, kartais mėgstame ir pasistumdyti, ir pasibarti, bet kai kur sugebame susitelkti, būti kartu ir būti vieningi. Kaip tik šiandien yra tokia proga – dviratis. Atrodo, kas tai yra? Tai yra kolektyvinis darbas, pagalba, supratimas, galų gale tas jausmas, kuris mus jungia. Šiandien tas jausmas yra – būtent jūsų, nes jūs kartu komandomis važiavote ir padėjote vienas kitam“, - prieš pranešdama laimėjusios komandos pavadinimą kalbėjo D. Grybauskaitė.

Kiti dviračių šventės nugalėtojai gaus pirmųjų šalies asmenų taures: Lietuvos premjero, susisiekimo, sveikatos apsaugos ir vidaus reikalų ministrų bei Vilniaus miesto mero. Rekordinio dalyvių skaičiaus sulaukęs „Velomaratonas“ baigsis vakare, kai vėliausiai startavusiems renginio dalyviams bus įteikti jų pelnyti apdovanojimai.

Pasikeitė viešojo transporto maršrutai

„Velomaratono“ dalyviai startuoja prie Seimo rūmų Gedimino pr., važiuoja Šventaragio, T. Vrublevskio gatvėmis, Karaliaus Mindaugo tiltu, Žvejų, Upės, Vytauto, A. Mickevičiaus gatvėmis per Žvėryno tiltą, A. Goštauto gatve (su apsisukimu ties Baltuoju tiltu ir grįžimu atgal). Šios trasos ilgis – 8 km, tad nusprendusieji važiuoti visą 80 km maratoną, turės apsukti net dešimt ratų.

Mažiausieji maratono dalyviai dviračius mina kiek trumpesne trasa, besitęsiančia per visą A. Goštauto gatvę.

Nurodytose gatvėse eismas kitomis transporto priemonėmis draudžiamas, įrengti laikini kelio ir informaciniai ženklai, apsauginės tvorelės, budi saugos tarnyba, o reikšmingose sankryžose – policija. Šiomis gatvėmis nevažiuoja autobusai bei troleibusai, kitais maršrutais važiuojančių autobusų bei troleibusų eismas šiomis gatvėmis ribojamas. Pasitikslinti pakeisto transporto grafikus ir maršrutus galima šioje svetainėje.