Kaip teigė praeiviai, prieš kelias dienas jie buvo suvežti traktoriais. Užrašai esą išlikę ne ant visų paminklų.

Tiesa, Lietuvos žydų bendruomenės paveldosaugininkas Martynas Užpelkis skuba raminti – viskas vyksta pagal planą, iš pastarųjų bus kuriamas memorialas.

Antkapiai skirti memiorialui

„Tai susiję su tuo, kad Vilniaus savivaldybė ėmė spręsti problemą dėl laiptų iš žydų antkapių ant Profsąjungų rūmų kalno. Prieš kelioliką metų jie buvo demontuoti ir pervežti į vieną iš savivaldybės įmonių, kur buvo saugomi. Po daugkartinių prašymų, bendrų susitikimų, tie akmenys po truputį juda. Viskas tikrai yra kontroliuojama“, – dėstė M. Užpelkis.

Anot jo, didžioji dalis sovietmečiu statyboms naudotų antkapių pervežta į Užupio žydų kapines, kur jie bus išdėstyti projekto numatyta tvarka, o mažesnioji skirta memorialo statyboms.

„Jis jau suprojektuotas, numatoma jį įrengti prie buvusių Sporto rūmų. Kitaip tariant, iš aptariamų akmenų bus daromas memorialas“, – aiškino pašnekovas.

Problemą išspręs per keletą metų

Pastebėjus, kad skaitytojams toks elgesys su antkapiais atrodo kiek nepagarbus, M. Užpelkis tikino, kad tai – tik estetinis klausimas

„Na, kaip man rankomis atnešti juos? Tai jau estetikos klausimas. Vykdomas sutarimas, yra savivaldybės projektas, kurį suderinome su bendruomene, viskas tvarkoje. Klausimas, tik kaip tuos akmenis sustatyti į memorialą – kaip pagarbiai jie bus laikiną periodą“, – sutiko paveldosaugininkas.

DELFI primena, kad paminklinių akmenų fragmentai buvo išmontuoti iš sostinės pastatų, laiptų. Pasak paveldosaugininkų, daugiausia antkapių buvo panaudota įrengiant laiptus į Tauro kalną. Nemažai antkapių buvo sudėta ir statant transformatorines, atramines sieneles mieste.

Istorikai jau ištyrė apie pustrečio tūkstančio fragmentų. Daugiausia rasta užrašų hebrajų kalba, tačiau aptinkami ir jidiš, lenkų, rusų kalbų rašmenys.

Planuojama, kad suvežti paminklai grįš į laidojimo vietas per artimiausius keletą metų.

memorialas

Susikaupė net 1 tūkst. tonų

Anot Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vedėjo Dariaus Daunoro, iki šiol UAB „Vilniaus žaluma“ teritorijoje sovietmečiu išniokotų ir statyboms naudotų žydų paminklinių akmenų susikaupė net apie 1 000 tonų.

„Sostinės savivaldybė pasirūpino, kad visi jie būtų išvežti į senųjų žydų kapinių teritoriją Olandų gatvėje ir tinkamai ištirti – tam pasitelktas būrys ekspertų, kurie bendradarbiaudami su Žydų bendruomenės atstovais atliks istorinį paveldo tyrimą. Nuodugniai ištyrus visus paminklinių akmenų fragmentus, sostinės savivaldybė parengs projektą, pagal kurį reikšmingi akmenys atguls senosiose žydų kapinėse Olandų gatvėje ir Šnipiškėse prie Sporto rūmų.

Prie Sporto rūmų esantys antkapiai yra atvežti iš bendrovės „Vilniaus žaluma“ teritorijos, kurie ten buvo saugoti daugybę metų. Jie bus skirti planuojamam memorialui. Ši teritorija bus tvarkoma“, – informavo jis.