Prieš pasiekiant Kauną į daugiau kaip tūkstančio kilometrų kelionę bronzinė statula buvo padalinta į tris dalis. Antradienio Kijeve buvo baigti krovimo darbai, sėkmingai sutvarkytos muitinės procedūros ir prasidėjo kelionė į Lietuvą.

Ketvirtadienio vakarą Vytis pasiekė Lietuvą, tačiau, kol buvo atliktos reikiamos procedūros, turėjo „nakvoti“ muitinės sandėliuose.

Penktadienio rytą prie Kauno pilies 7 metrų aukščio „Laisvės karys“ buvo atgabentas vilkiku, lydimu policijos. Iškrovimo darbai numatyti – 9.00 val.

Žadama, kad Vyčio montavimo darbai bus baigti kitą savaitę – liepos 5 d., o pačią skulpūrą kauniečiai ir miesto svečiai galės išvysti Kauno pilies kieme.

„Laisvės kario“ vietą Kaune rinko patys miestiečiai. Jie galėjo rinktis iš trijų vietų – Santakos parko, Nemuno salos ir Kauno pilies prieigų. Pastaroji vieta susilaukė daugiausiai kauniečių simpatijų.

Planuojama, kad laisvę menantis monumentas stovės ant tamsios 6 metrų granito skersmens sferos. Aplink pjedestalą iš šviesaus granito plokščių bus suformuota kietos dangos dalis, kuri pereis į skaldos dangą, nuo vejos atitvertą metalo borteliu. Pasak projektą rengusių architektų, skulptūra stovės Kauno pilies kiemo centre.

„Džiaugiuosi, kad mano pats svarbiausias mano gyvenimo kūrinys stovės Kaune. Laimingas atsitiktinumas, kad yra galimybė Lietuvoje pastatyti vieną iš didžiausių skulptūrų. Šio kūrinio pavadinimas yra „Laisvės karys“, tačiau jau dabar, liaudyje yra vadinamas tiesiog Vyčiu.

Nuo pačios idėjos iki pagaminimo praėjo šeši mėnesiai, o konkretaus darbo – keturi mėnesiai. Tai kolektyvinis darbas, man vienam, per tiek laiko tikrai nebūtų pavykę visko pagaminti, todėl reikėjo kooperuotis su Ukrainos skulptoriais. Jie patyrę žmonės, o su jais dirbu jau ne pirmą kartą“, – apie skulptūros gimimą pasakojo jos autorius A. Sakalauskas.

Skaičiuojama, kad Vyčio skulptūra Kaunui kainuos apie 430 tūkst. eurų. Siekiama, kad „Laisvės karys“ būtų pastatytas už žmonių ir įmonių paaukotas lėšas. Prie idėjos įgyvendinimo paramos fonde jau prisidėjo keletas tūkstančių privačių ir juridinių asmenų.