Mero Artūro Zuoko finansinė padėtis per metus praktiškai nepakito – jis kartu su žmona, parlamentare Agne Zuokiene, iš viso deklaravo daugiau nei 5,7 mln. litų. Pats A.Zuokas 2012 m. valdė turto už 4,9 mln. litų bei turėjo dar 402 tūkst. litų santaupų, jo žmona, parlamentarė Agnė Zuokienė deklaravo 445 tūkst. litų vertės turtą bei 10 tūkst. litų grynaisiais. Tiesa, VMI duomenimis, A.Zuokas buvo paskolinęs 1,1 mln. litų bei pats pasiėmęs 1,5 mln. litų paskolą.

Sostinės valdžios milijonierių gretose – ir Darbo partijos atstovas, vicemeras J. Pinskus, kurio kartu su sutuoktine Živile valdomas turtas ir grynieji siekia 3,4 mln. litų. Vicemeras nurodo turintis turto už 929 tūkst.litų, dar 973 tūkst. litų sukaupęs santaupų, jo žmona – atitinkamai virš 1 mln. litų turto ir beveik pusę mln. litų santaupų. Pinskai taip pat yra paskolinę 225 tūkst litų.

Gan kukliai sostinės valdžios kontekste atrodo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovo Jaroslavo Kaminskio šeimos turtas - jis su santaupomis įvertintas 488 tūkst. litų, Vilniaus vicemeras taip pat turi ir negrąžintą 15 tūkst. litų paskolą.

Jei nevertintume 938 tūkst. litų paskolos, tai tarybos narys, buvęs meras, konservatorius Raimundas Alekna su žmona Dalia būtų milijonieriai – abu sutuoktiniai lygiomis dalimis valdo turto už beveik 1,4 mln., įskaitant 45 tūkst. litų grynaisiais.

Konservatorė Rasa Baškienė kartu su vyru deklaravo turto už 1,8 mln., iš jų – apie 430 tūkst. piniginės santaupos. R.Baškienės vyras Gediminas buvo suteikęs 130 tūkst. litų paskolą, abiejų sutuoktinių pečius slėgė apie 330 tūkst. litų paskola.

Milijono kartelę peržengęs ir R.Baškienės bendrapartietis Povilas Tamošauskas su žmona Jūrate – šeima deklaravo 1,1 mln. litų.

Savivaldybės milijonierių klube – ir socialdemokratė Vitalija Kliukienė. Jos su vyru Sigitu turtas bei santaupos vertinami beveik 1,3 mln., iš jų – 350 tūkst. piniginėmis lėšomis.

Buvęs savivaldybės administracijos direktorius, socialdemokratas Vytautas Milėnas taip pat VMI nurodė su žmona Stase turintis apie 1,5 mln. litų turto bei santaupų, taip pat paskolinęs 68 tūkst. litų.

Daugiau nei 1,8 mln. litų – tiek deklaravo A.Zuoko partijos bičiulis Kęstutis Nėnius, tiesa, žmonos Danguolės turto eilutėje puikuojasi nuliai. Kitas šios politinės jėgos atstovas, Algimantas Vakarinas bei jo sutuoktinė Rasuolė nurodė turintys 1,1 mln. litų. Stipruolis, taip pat A.Zuoko koalicijos narys Žydrūnas Savickas su žmona valdo 1,4 mln. vertės turtą, sutuoktiniai kartu yra suteikę 225 tūkst. litų paskolų.

Milijono kartelę peržengė ir Algimanto Zarembos šeimos turtas, tiesa, su žmona Janina jis turi ir įsipareigojimų – 80 tūkst. litų paskolą. Tvarkos ir teisingumo atstovo Kazio Zulono 2012 m. turėtas turtas – 1,1 mln. 

Vos keli tūkstančiai litų nuo simbolinės milijono ribos skiria ir LLRA atstovo Zbignievo Maciejevskio turtą – jis su žmona deklaravo 991 tūkst. litų turto ir santaupų.

Jaunasis konservatorių atstovas taryboje Gediminas Švilpa su žmona Dovile deklaravo 950 tūkst. vertės turtą.

Tačiau ne visi sostinės politikai laikėsi prievolės deklaruoti turtą – pavyzdžiui, kyšio ėmimu įtariamo bei šiuo metu teisiamo vicemero, socialdemokrato Romo Adomavičiaus deklaracijos aptikti nepavyko. Tačiau VMI atstovai nurodė, jog „Valstybės žinių“ priede yra visi išrašai deklaracijų, kurios buvo pateiktos VMI“. 

„Sakote, nepateikta? Aš būtinai pasitikslinsiu, kasmet deklaracijas teikiu elektroniniu būdu – tiesa, šįkart prašiau, kad padėtų sūnus. Būtinai pasidomėsiu, kodėl deklaracija nepasiekė“, - „Vilniaus dienai“ sakė pats R.Adomavičius.

Politikas patikino, kad turtas per metus mažai tepakito.

„Tiesa, šiek tiek sumažėjo piniginės lėšos. O kaip jūs galvojate? Gyventi juk iš kažko reikia“, - tikino beveik metus atlyginimo negaunantis vicemeras. Jis taip pat suabejojo, ar jam yra išlikusi prievolė teikti turto deklaracijas, nors Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovai patvirtino, jog tai padaryti politikas turėjo, mat iki nušalinimo nuo pareigų 2012-aisiais jis daugiau nei pusmetį ėjo vicemero pareigas.

Pernai R.Adomavičius deklaravo tik 277 tūkst. litų turto bei santaupų, taip pat nurodė paskolinęs 546 tūkst. litų bei pats pasiskolinęs 450 tūkst. litų. „Milijonierius ir dabar nesu“, - informavo jis.
Be R.Adomavičiaus, deklaracijų nepateikė ir konservatorius Valdas Benkunskas bei A.Zuoko partijos bičiulis Žilvinas Šilgalis. Pastarasis to daryti ir neprivalėjo, mat tarybos nariu tapo tik šiemet, o kodėl turto nedeklaravo V.Benkunskas, nežinia.


Turtuoliai ne visi

Beje, yra ir Tarybos narių, kurių turtas vos siekia 100 tūkst. litų. Pavyzdžiui, Vienas skurdžiausių sostinės savivaldybėje – A.Zuoko koalicijai priklausantis tarybos narys Juozas Antanaitis, kartu su žmona valdantis 130 tūkst. litų turtą. Už jį dar mažiau turto – tik 80 tūkst. litų – deklaravo Edgaras Stanišauskas. Tuo metu LLRA atstovas Eduardas Trusevičius nurodo, jog visas jo turtas - 106 tūkst. piniginių santaupų. 

Šios savaitės „Vilniaus dienos“ dovana skaitytojams – nemokamas žurnalas „370“.
Nuo Spalio 3-ios iki lapkričio 10 d. - „Vilniaus dienos“ metinė prenumerata tik už 96 litus + nemokamas žurnalas „Geo“