Nacionalinis gailestingumo kongresas penktadienį įsiveržė į sostinės gatves. Šeštadienį Katedros aikštė pasikeis neatpažįstamai – ji taps bažnyčia po atviru dangumi.

Keli šimtai kunigų iš visos Lietuvos lauks norinčių atlikti išpažintį ar pasikalbėti su kunigu. Iš Dievo Gailestingumo šventovės į Katedros aikštę bus išneštas visame pasaulyje garsus Gailestingojo Jėzaus atvaizdas, kuris buvo nutapytas Vilniuje pagal šv. Faustinos regėjimus. Organizatoriai kviečia atsinešti užrašytus savo maldos prašymus, už šias intencijas bus aukojamos šv. Mišios.

Šeštadienio vakaro koncerte visi norintys galės išgirsti garsiąją vienuolę seserį Cristiną. Pasaulį nustebinusio balso savininkė ses. Cristina pribloškė televizijos projekto teisėjus ir žiūrovus, pasirodžiusi scenoje su vienuolės abitu ir kryžiumi ant kaklo. Dalyvauti „Italijos balse“ vienuolė ryžosi, kad galėtų liudyti tikėjimą. Ir tai tik keli antros kongreso dienos akcentai.

Į renginį registravosi ir užsienio lietuviai, tikintieji iš kitų šalių bei Gailestingumo miesto svečiai iš atokesnių Lietuvos vietovių. Juos po savo stogu svetingai sutiko priimti vilniečių šeimos, mat jau penktadienio vakarą prasidėjo vyksmai.

Žygis „Gailestingumo keliu“

Vilniaus piligrimų centras kvietė į žygį „Gailestingumo keliu”, kurio metu bus galima sužinoti, kaip buvo tapomas vienas žinomiausių paveikslų pasaulyje – Dievo gailestingumo paveikslas, šiuo metu gerbiamas Vilniaus Gailestingumo bažnytėlėje, ir kokia jo istorija iki atkeliavimo čia. Kokiais keliais vaikščiojo ir kokiose Vilniaus vietose gyveno, dirbo, meldėsi Gailestingumo apaštalai – Šv. Faustina ir Pal. Mykolas Sopočka, taip pat galima sužinoti vaikštinėjant po Gailestingumo miestu vadinamą Vilnių.

Ieškantiems nekasdienių patirčių Vilniaus Šv. Jono Krikštytojo ir Šv. Jono apaštalo ir evangelisto bažnyčia parengusi vakarą „Gyvenimo eskizai“. Susirinkusiųjų laukė programa apie autentiškas kvapų, lytėjimų, skonių ir jausmų patirtis, apie santykį, apie gyvenimą, kuris prasideda ant motinos rankų.

Vilniaus Šv. arkangelo Rapolo bažnyčioje - koncertas lenkų kalba „Miriau, kad gyventum”. Velykinius bei gailestingumo tematikos kūrinius klausytojams atliko jungtinis Šv. Jono Bosko, Pal. Jurgio Matulaičio bei Šv. arkangelo Rapolo bažnyčių vaikų ir jaunimo choras. Ir tai tik dalis pirmos kongreso dienos renginių.

Šeštadienį laukia 47 susitikimai

Šeštadienį prieš pietus kongreso dalyviams siūlomos net 47 paskaitos, pokalbiai ir diskusijos. Garsūs dvasininkai, įvairių sričių mokslininkai, rašytojai, šeimos, psichologai, socialiniai darbuotojai, Caritas atstovai ir kiti pranešėjai gailestingumo temą aptars iš dvasinės, socialinės, meninės, šeimos ar politinės perspektyvos.

Moksleiviai ir studentai kviečiami į diskusiją apie jaunimo vaidmenį kuriant gailestingesnę Lietuvą, Europą bei pasaulį. Kaip jauniems žmonėms išsaugoti tikėjimą, viltį ir idealizmą? Kokiomis vertybėmis turi pasižymėti lyderiai? Nuo ko pradėti kurti ateities Lietuvą? Šiomis temomis diskutuoti kviečia Kolumbo riterių Organizuojama diskusija „Jaunimas vertybių sankirtose – gailestingą visuomenę kurs idealistai?“ Vilniaus universiteto Istorijos fakultete su jaunimu diskutuos prezidentas Valdas Adamkus, kun. Algirdas Toliatas, Donatas Puslys, diskusiją moderuos Žygimantas Pavilionis.

Visų Šventųjų bažnyčioje planuojamos konferencijos apie priklausomybę, kuri yra visos šeimos liga. Kaip tapti sveikimo bendražygiais, kalbės gydytoja psichiatrė Vilma Andrejauskienė, gydytojas toksikologas dr. Robertas Badaras, dr. Andrius Navickas bei priklausomų asmenų bendruomenės „Aš esu“ vadovas kunigas Kęstutis Dvareckas.

Apie kaltės jausmo formavimąsi žmogui bręstant, kaltės ir gėdos neskyrimą ir kitus kaltės aspektus Mikalojaus bažnyčioje aptars dr. Eugenijus Laurinaitis – medicinos mokslų daktaras, gydytojas psichoterapeutas, turintis beveik 40 metų praktinio ir mokslinio darbo šioje srityje patirties.

Tai - tik maža dalis diskusijų, susitikimų ir paskaitų.

Norinčiais tiesiog pailsėt nuo rūpesčių, kongreso organizatoriai taip pat pasirūpino: kino teatre „Pasaka” šeštadienį bus rodomi filmai „Pasitikiu Tavimi” bei „Pirmasis Dievo gailestingumo paveikslas. Nežinomo šedevro negirdėta istorija”.

Procesijai vadovaus Vatikano valstybės sekretorius, kardinolas Pietro Parolin

Sekmadienį bene įspūdingiausiu viešu kongreso renginiu taps procesija su originaliu Gailestingojo Jėzaus paveikslu nuo Nepriklausomybės aikštės, kuriai vadovaus Vatikano valstybės sekretorius, kardinolas Pietro Parolin. Kongresas baigsis iškilmingomis šv. Mišiomis Katedros aikštėje.

Visą kongreso laiką seserys ir broliai vienuoliai melsis už žmones iš įvairių visuomenės grupių, patiriančius išbandymų, taip pat už šį kongresą ir jo dalyvius. Penktadienį visą naktį nuo 22 val. Dievo Gailestingumo šventovėje (Dominikonų g.) vyks Švč. Sakramento adoracija, kurią transliuos Marijos Radijas. Kiekvienas praeivis kviečiamas užsukti pabūti Dievo artumoje.

Nacionalinis gailestingumo kongresas Vilniuje tęsis nuo gegužės 6 iki 8 dienos. Tai didžiausias Gailestingumo jubiliejaus, kurį paskelbė Popiežius Pranciškus, renginys Lietuvoje. Kongresą rengia Vilniaus arkivyskupija ir Lietuvos Vyskupų Konferencija, organizatoriams talkina per 300 savanorių.