Trečiadienį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai uždarame posėdyje kalbėjosi apie paūmėjusį narkotinių medžiagų vartojimą tarp nepilnamečių mokyklose bei Vilniaus Šeškinės rajone.

„Šiandien turėjome pakankamai plačius klausymus, kuriuose dalyvavo ir policija, ir Vidaus reikalų ministerija, ir Narkotikų tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, kitos institucijos. Pirmiausia mes bandome suvokti problemos esmę dėl narkotikų paplitimo Lietuvoje, dėl vartojimo, ar tai auga, ar neauga. Akivaizdu, pagal duomenis, kad problemos mastas auga“, – žurnalistams po posėdžio teigė A. Vyšniauskas.

Komitete, pasak jo, buvo kalbėtasi apie narkotinių medžiagų platinimą Šeškinės rajone – tam tikrą platinimo tašką, dėl kurio skundžiasi gyventojai.

„Ten yra fentanilio ir heroino vartojimo tam tikri taškai, kurių koncentracija kelia didelius iššūkius. Policija užtikrino, kad kaip tik šiuo metu yra atliktos ir kratos, ir poėmiai, ir kiti dalykai, ir ta problema per artimiausius du mėnesius turėtų kaip ir išsispręsti“, – tikino A. Vyšniauskas.

Jis svarstė, kad narkotikų paplitimo problema būtent Šeškinėje yra susijusi su taboro išardymu – esą prekiavusieji narkotikais tabore dabar susikoncentravo ten.

Šiame rajone, anot Seimo narių, yra ir kitų socialinių problemų.

Vilniaus mieste, A. Vyšniausko teigimu, ir kitur yra narkotikų platinimo taškų.

„Policijai tai yra žinoma. Mes gavome patikimą, kad tie kontrolės veiksmai yra atliekami įdėmiau ir stipriau, nei buvo daroma anksčiau. Tai tikimės, kad pradės spręstis po poros mėnesių, vasaros antroj pusėj pamatysim“, – kalbėjo politikas.

Savivaldybėms gali būti nurodyta įsidiegti priemones

Kita jo įvardyta problema – narkotikų plitimas mokyklose, kurią, anot Seimo nario, pirmiausia dera spręsti su geresne prevencija.

„Matome mokyklose labai stipriai plintant sintetinius narkotikus su elektroninėmis cigaretėmis, apie tai indikuoja ir tėvai, ir mokytojai, ir matom ir tyrimus atliekamus apie tai.

Pirmas dalykas, apie ką kalbame, tai – prevencija. Akivaizdu, kad dabartinė prevencijos sistema, mano asmenine nuomone, nėra veiksminga todėl, kad trūksta įvairių institucijų koordinavimo, nėra net normalaus pamatavimo, kaip veikia, <...> kokios priemonės labiausiai paveikia jauną žmogų“, – dėstė A. Vyšniauskas.

Jo įvardyta didžiausia su narkotikų vartojimu mokyklose susijusi problema – pasiūlos ir prieinamumo kontrolė.

Andrius Vyšniauskas

„Tai, kad mes turime situacijas, kai prekeiviai patenka į mokyklas ir prekiauja pačiose mokyklose. Kaip matėme iš žiniasklaidos pranešimų, gali būti ne vienas prekeivis vienu metu. Kad yra sudėtinga atsekti, kai koks nors vaikas perdozuoja, ar yra kažkokių problemų. Iš kur tuos narkotikus gavo, kaip pateko, kada į mokyklą ir panašiai“, – vardijo Seimo narys.

Jo nuomone, paklausą yra įmanoma sukontroliuoti stiprinant mokinių prevenciją.

„Jeigu nebūtų vartojančių, nebūtų ir prekiaujančių“, – teigė A. Vyšniauskas.

Jis svarstė, kad dėl kitų priemonių – papildomų kamerų prie mokyklų, tvorų, didesnio policijos patruliavimo šalia jų – sutarimą surasti būtų sudėtinga. Bet jas esą galima nurodyti įsidiegti.

„[Reikėtų] suteikti daugiau įrankių ir savivaldos mokykloms ir bendruomenei, pavyzdžiui, nuspręsti, kad mes norime kamerų ant kiekvieno mokyklos kampo, arba norime apsitverti tvora, ir tam turime resursus.

Kadangi švietimo sistema, vidurinis ugdymas yra savivaldos atsakomybė, reikia pasižiūrėti, kokias priemones taiko savivaldybės, kokių įrankių joms trūksta, ir imperatyviai pasiūlyti savivaldybėms tas priemones įsidiegti. Aiškiai suvokti, kad yra problema, tarkim, pasidarai tyrimą, ir kaip tu tą problemą sprendi. Ne mokinių piešinių konkursus darai apie narkotikų žalą ir kitus dalykas, kas yra, kaip supratom, šiandien populiari prevencinė priemonė, bet labai konkrečiai: kameros galbūt integruotos į bendrą miesto sistemą, tvoros, kitos priemonės. Pamažu atsiras gerųjų pavyzdžių“, – komentavo A. Vyšniauskas.

Elektroninė cigaretė

Taip pat, anot jo, reikia siekti, kad policija turėtų įrankius tiksliau nustatinėti platinamų sintetinių narkotikų kiekius.

Kodėl narkotikų problema Lietuvoje tapo tokia opi?

A. Vyšniauskas svarstė, kad plitimas išaugo visoje Europoje.

„Kaip suprantu, visoje Europoje narkotikų paplitimas didėja, natūralu, kažkokie kiekiai atvažiuoja. Taip, sintetiniai narkotikai yra didelė problema. Netgi toje pačioje Šeškinėje, kaip matome iš institucijų paaiškinimų, heroinas jau nebėra problema. Problema yra sintetinis fentanilis, kuris pakeitė heroiną ir jis žymiai stipresnis“, – pasakojo parlamentaras.

Komiteto posėdyje dalyvavę policijos atstovai komentarų žiniasklaidai neteikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)