Mergina persiuntė naujienų portalui nuotraukas ir taip pat išreiškė susirūpinimą, kad Rusijai skendint viename po kito viešinamuose tarptautiniuose skandaluose staiga Geležinio Vilko g., prie Vingio parko prieigų, atsiranda toks grafitis. Ji užrašą pastebėjo, kai išėjo pavedžioti šuns.

„Ar tai negali būti organizuota provokacija? Tiesa, neįsivaizduoju, kada čia atsirado. Gal vakar, bet nesu tikra, gal ir užvakar naktį. Žmonės, kurie irgi su manimi ėjo ta perėja, taip pat fotografavo šį užrašą.“

Vilnietės atsiųstose nuotraukos matyti, kad ES palyginama su Sovietų Sąjunga ir užrašyti tokie šūkiai: „Laisvę Lietuvai nuo ES'SR! Mes už išstojimą iš ES. Mes už laisvą Lietuvą.“, „Neteisėtai patekom į SSSR. Neteisėtai patekom ir į ES. ES referendumas neteisėtas.“

Kartu nupiešta ir ES vėliava, kuri raudonais dažais užbraukta.

„Delfi“ kreipėsi dėl šios situacijos į Vilniaus savivaldybę ir prašė išsiaiškinti, ar tokie užrašai vienoje iš labiausiai stojimą į ES palaikančių šalių yra nuomonės laisvė, ar provokacija suerzinti labiau visuomenę. Jos atstovai kol kas oficialaus komentaro nepateikė, bet domisi, kaip yra.

Mūšis dėl perėjos prie „Panoramos“

„Delfi“ primena, kad dar visai neseniai virė mūšis dėl požeminės perėjos prie „Panoramos“ prekybos centro sienos, kurią LGBT vėliavos spalvomis buvo papuošę menininkai Karolina Rimkutė ir Linas Salučka.

Tąkart sieną nudažę menininkai sakė suprantantys, kad vaivorykštė ją puoš laikinai – teigė netgi laukiantys ją papildysiančių užrašų, piešinių, ir visai nesvarbu, pozityvūs ar negatyvūs jie bus.

„Todėl šiai akcijai pasirinkome viešą erdvę, norisi gyvo dialogo, išeiti iš virtualios, karantininės erdvės į viešą“, – „Delfi“ sakė K. Rimkutė.

Požeminė perėja

Piešiniui ant sienos leidimo nereikėjo – ši požeminė perėja viena tokių, kur galima legaliai piešti. Vaivorykštę nupiešę menininkai, sužinoję apie pokytį, tikino per daug nenuliūdę, juk iš pat pradžių nekantriai laukė, kaip toliau gyvens ši siena.

„Esame nustebę, kad taip greitai dingo. Siena visų, visi gali piešti – trispalvė niekam nėra įžeidimas. Bet atsiranda tas momentas, kad tai nėra tiesiog patriotai, o homofobai, kurie prisidengę patriotizmu. Įdomus veiksmas, atskleidžiantis kai kurių žmonių baimes. Nuotaika nesubjuro, nereiktų į tai žiūrėti pesimistiškai – uždažyta tai uždažyta. Šita tema dažniausiai nėra dialogo, bandoma nutildyti. Bet reikia nebijoti, nesileisti nutildomiems, toliau kalbėti, užsiimti kūrybinėmis iniciatyvomis“, – tada komentavo K. Rimkutė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1490)