„Sklinda kalbos, kad jei ilgiau palauki, prie dosniojo vamzdžio gali išvysti į Nerį plaukiančius ir prezervatyvus, įklotus“, – ironizuojama įraše.

Į šį feisbuko įrašą sureagavo ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius. „Marius Švaikauskas, pakomentuokit, prašau“, – komentaruose rašė jis ir pažymėjo „Vilniaus vandenų“ vadovą.

Šis savo ruožtu pateikė netrumpą komentarą.

„Kas yra prie išleistuvo, vizualiai nustatyti negalime. Matosi, kad dalelės lengvesnės ir laikosi vandens paviršiuje. Nuotekų valyklos procese sutrikimų taip pat nebuvo. Penktadienį Aplinkos apsaugos departamento specialistai paėmė tyrimus. Kol kas nieko daugiau pasakyti negaliu. Gavę tyrimo rezultatus, bandysime ieškoti, iš kur į Nuotekų valyklą tokios dalelės galėjo pakliūti, nes ankščiau to nebuvo.

Vėlgi, ypatingą dėmesį ir kontrolę ir toliau teikti gamybinėms teritorijoms ir jų perduodamomis nuotekomis. Priėmimo kameroje visos nuotekos prateka pro metalines grotas, kur sulaikomi stambiausi nešmenys. Valyklos sėsdintuvuose nusodinus nuotekų dumblą, mechaniškai išvalytos nuotekos keliauja į biologinio valymo įrenginius, į antrinius sėsdintuvus ir galiausiai iki 99 proc. išvalytas vanduo išleidžiamas į Neries upę. Išvalytų nuotekų kokybę tikrina ir kontroliuoja laboratorija.

Aišku, nepaisant šiandien veikiančių šiuolaikiškų dumblo apdorojimo įrenginių, daugelis nuotekų valymo įrenginių veikia jau daugiau nei 30 metų. 2019 spalio 1 d. paskelbėme nuotekų valyklos rekonstrukcijos konkursą. Vasarą tikimės pradėti rekonstrukcijos darbus“, – į komentarų skiltyje kilusią diskusiją reagavo M. Švaikauskas.

Jis taip pat rašė, kad yra ieškoma techninių sprendimų, kaip surinkti tokias daleles, kurios nenuskęsta (rinktuvai, filtrai, grotos ir t.t.), ir lygiagrečiai ieškoma, kas į nuotekų tinklus galėjo paduoti/nuleisti tokias medžiagas.

„Tai vienareikšmiškai yra pažeidimas“, – tvirtino „Vilniaus vandenų“ vadovas.