Kaip teigiama rašte, administracijos direktorius pavedė Vilniaus miesto savivaldybei pavaldžioms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms išrašyti elektroninius receptus stabiliojo jodo preparatams visiems prie asmens sveikatos priežiūros įstaigos prisirašiusiems pacientams.

Taip pat rekomenduojama Vilniaus mieste esančioms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, išskyrus tas, kurios pavaldžios savivaldybei, irgi išrašyti elektroninius receptus dėl stabiliojo jodo preparatų prie šių asmens sveikatos priežiūros įstaigos prisirašiusiems pacientams.

Vilniaus savivaldybės atstovai žiniasklaidai kol kas „Delfi“ komentavo, kad rugpjūčio mėnesį planuojama pradėti kalio jodido preparatų dalijimą Vilniaus miesto savivaldybės gyventojams. Prieš pradedant dalijimą informacija apie tai kur ir kaip bus galima gauti šiuos preparatus bus paviešinta.

„Vilniaus miesto savivaldybė kalio jodido preparatus yra gavusi iš Sveikatos apsaugos ministerijos. Šie preparatai bus dalijami visiems Vilniaus gyventojams. Mes esate atsakingi tik už šių preparatų išdalijimą Vilniaus miesto gyventojams, už kitų savivaldybių gyventojų aprūpinimą atsakingos kitos savivaldybės“.

„Delfi“ primena, kad Vilniuje remiantis oficialiais duomenimis gyvena truputį daugiau nei pusė milijono gyventojų (551 020). Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) birželio pradžioje buvo informavusi, kad kalio jodido tabletės išdalintos šalia Baltarusijos sienos esantiems Vilniaus ir Švenčionėlių rajonams.

SAM tuomet informavo, kad, anot sveikatos specialistų, branduolinės avarijos atveju radioaktyvusis jodas galėtų pasklisti ore ir įkvėpus juo užterštą orą arba nurijus užterštą maistą (pieną, geriamąjį vandenį, lauke augančias daržoves, uogas ir kt.) radioaktyvusis jodas kauptųsi skydliaukėje ir ją žalotų, o po kelerių metų galėtų atsirasti skydliaukės vėžinių susirgimų. Todėl skydliaukės apsaugai nuo žalingo radioaktyviojo jodo poveikio naudojamos kalio jodido tabletės. Šiose tabletėse esantis stabilusis jodas kaupiasi skydliaukėje ir ją apsaugo nuo radioaktyviojo jodo patekimo. Kalio jodido tabletės vartojamos tik rekomendavus SAM.

Taip pat pabrėžė, kad kalio jodido tabletės apsaugo tik nuo radioaktyviojo jodo, tačiau ne nuo kitų radioaktyviųjų medžiagų, kurios pasklinda aplinkoje branduolinės avarijos atveju. Dėl to nelaimės atveju būtina imtis ir kitų apsaugos priemonių – visų pirma nebūti lauke, slėptis viduje, užverti langus, duris, sekti informaciją, ruoštis galimai evakuacijai arba vykdyti kitus gaunamus nurodymus.

Lietuva, nustatydama reikalavimus kalio jodido tablečių naudojimui įvykus branduolinei avarijai, vadovaujasi 2017 m. Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis.