Motyvu branginti paslaugą turėjo tapti 1 proc. padidėjęs pridėtinės vertės mokestis (PVM).

Buvo teigiama, kad naujas tarifas įvedamas laikinai, kol mieste bus parengta ir patvirtinta nauja atsiskaitymo už šiukšlių išvežimą tvarka.

„Iki šiol vilniečiai manė, kad „Rubikonui“ tarnauja tik liberalcentristai, bet dabar matome, kad „Rubikono“ kolaborantais tampate ir konservatoriai, ir netgi socialdemokratai. Gerbiamas V. Navickai, atsitokėkite kol nevėlu, kol „Frontas“ nesiėmė specialiųjų priemonių“, - sostinės merui tarybos posėdyje grūmojo opozicinės „Fronto“ frakcijos lyderis Algirdas Paleckis.

V. Navickas pakvietė tarybos narius posėdžio metu nerengti mitingo, o A. Paleckiui pasiūlė eiti mitinguoti į gatvę.

Dėl maksimalios atliekų išvežimo kainos gyventojams padidinimo buvo balsuojama du kartus, tačiau tarybos narių balsų pritrūko sprendimui priimti.

Toks įvykių posūkis sukėlė pastebimą sąmyšį miesto taryboje.

„Kažkas turės grąžinti didelius pinigus“, - vėliau neoficialiuose pokalbiuose žurnalistams kuždėjo kai kurie miesto politikai.

Kalbama, kad pakelti kainą už atliekų išvežimą esą buvo nuspręsta likus porai valandų iki tarybos posėdžio, per valdančiųjų pasitarimą mero kabinete, dalyvaujant ir vežėjų atstovams.

Šaltinių teigimu, didesniu atliekų tvarkymo mokesčiu yra suinteresuoti ne tik vežėjai, bet ir sąskaitas gyventojams išrašančios namų administravimo įmonės: joms neva lieka dalis iš gyventojų surinktų pinigų.

Įmonių grupės „Rubicon group“ įmonės Vilniuje verčiasi tiek atliekų surinkimu, tiek ir namų administravimu.