Per ilgąjį Žolinės savaitgalį žmonės atvežė tiek daiktų, kad maišai su jais siekia aukštas studijų centro lubas. Krepšiuose dažniausiai – drabužiai ir avalynė. Tačiau įsiklausę į pareigūnų prašymus vakar žmonės į centrą keliavo prisikrovę ne tik drabužių, bet ir patalynės, pledų, rankšluosčių. "Atnešiau nuo visos šeimos. Dėžėse išskalbti lovų užtiesalai, moteriški ir vaikiški drabužiai", – pasakojo vilnietis pensininkas Benediktas Skruibis.

Paklaustas, kodėl nutarė atsiliepti į gruzinų pagalbos šauksmą, vyriškis net pyktelėjo – juk parama turėtų būti savaime suprantama.

"Mes irgi ne taip seniai panašiai gyvenome. Dabartinei padėčiai apibūdinti pritaikau pasakėčią, kai vilkas nuėjo avių saugoti. Taip vadinamieji rusų taikdariai saugo osetinus", – lygino B.Skruibis. Dėkingumo nelaukia

"Kaip nepadėsi, kai žmonėms bėda", – galvą linkčiojo ryšulį rankšluosčių ir patalynės atnešusi Aldona Guobienė. Mainais už labdarą moteris pasiėmė kelis lipdukus su Gruzijos ir Lietuvos vėliavomis.

Išskirtinio dėkingumo už atneštus daiktus žmonės nesitiki. Savanoriams atiduoda ryšulius ir tyliai išeina savais keliais.

"Teisybę sakant, lietuvių pilietiškumas nustebino. Žmonės skambina, teiraujasi, ko mums dar trūksta, ateina po kelis kartus", – pasakojo centro direktorė Kristina Vaičiūnaitė.

Šiomis dienomis į centrą užsuka tiek jaunos šeimos, nutarusios padovanoti išaugtų vaikų drabužėlių, tiek spintas iškrėtę senyvi žmonės.

"Empatiškiausi tie, kurie patyrė Lietuvos blokadą. Nuo tų laikų žmonės turi Gruzijoje draugų, rėmusių juos sunkią valandą. Dabar lietuviai atiduoda moralinę skolą. Kai kurie žmonės ateina išsikalbėti, apsiverkia", – įspūdžiais dalijosi K.Vaičiūnaitė.

Sąskaitoje – 27 tūkst. litų

Vilniečių labdara trečiadienį bus išvežta į Zoknius, iš ten keliaus į Gruziją. Vėliau paaiškės, ar gruzinams dar reikia siuntų.

Sąskaitoje, į kurią pinigus galėjo pervesti kiekvienas Gruzijai padėti norintis šalies gyventojas, vakar per pietus buvo sukaupta 27 tūkst. litų.

Dabar sprendžiama, kaip tikslingiau panaudoti pinigus: ar pervesti gruzinams, kad jie įsigytų būtiniausių humanitarinių priemonių, ar viską nupirkti Lietuvoje ir jiems nuskraidinti.

Jungtinių Tautų duomenimis, nuo karo veiksmų Pietų Osetijoje pradžios Gruzijoje be namų liko apie 100 tūkst. žmonių. Nukentėjusiems trūksta elementarių išgyventi būtinų dalykų. Labiausiai vaikiškų drabužėlių, čiužinių, patalynės, rankšluosčių, sauskelnių, muilo, šampūno, dantų pastos. Kadangi dauguma pabėgėlių – moterys, vaikai ir kūdikiai, Lietuva organizuoja paramą daugiausia šioms gyventojų grupėms.

"Visko yra: pasitaiko ir sudėvėtų drabužių, juos atidedame į šoną, tačiau yra ir visai naujų", – į atskirus maišus rūšiuodama moteriškus, vyriškus ir vaikiškus drabužius kalbėjo studijų centro darbuotoja Milda. Savanoriai džiaugėsi, kad žmonės atneša ir žaislų: "Nors ten karas, vaikai turi teisę į vaikystę."

Ruošia saldumynų siuntą

Liūdesys, baimė ir neapykanta Rusijai – tokius jausmus, pasak labdarą atnešusio Jurgio Stašaičio, šiuo metu išgyvena gruzinai. Buvęs Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto docentas Tbilisyje bičiulių turi nuo tų laikų, kai šalys rengdavo Studentų mokslinės draugijos konferencijas.

"Tbilisio universiteto profesorius Revazas Žordanija atvykdavo pas mus skaityti mokslinių pranešimų biologijos klausimais. Po kelių dienų jo draugas atskris į Lietuvą, todėl jam perduosiu saldumynų ir maisto produktų siuntą", – ryžto remti Gruzijoje gyvenančius draugus nestokojo J.Stašaitis.

Paramos koordinatoriai

Parama Gruzijai priimama Rytų Europos studijų centre D.Poškos gatvės 59 numeriu pažymėtame pastate Vilniuje nuo 9 iki 20 val.

Drabužiai turi būti švarūs, nesudėvėti arba nauji. Vyriški, moteriški ir vaikiški turi būti sudėti atskirai.

Renkama labdara ir maistu

Neoficialiais duomenimis, humanitarinė pagalba jau pasiekė apie 10 tūkst. Gruzijos gyventojų, tačiau jos vis dar laukia apie 78 tūkst. nuo karo nukentėjusių asmenų šalies vakarinėje dalyje. Gruzijos savanoriškų organizacijų teigimu, labiausiai stinga maisto, specialaus kūdikių maistelio, higienos priemonių.

Todėl nuo vakar dienos dvi savaites bus renkamas maistas ir kūdikių maistelis – visa tai bus nugabenta į Gruziją kariniu lėktuvu. Lietuvos gyventojai ir šalies įmonės kviečiami prisidėti prie akcijos.

Maisto produktai priimami Savanorių centre Vilniuje adresu: S.Moniuškos g. 27 (Žvėryno seniūnija, II aukštas) nuo 9 iki 21 val.

Prie akcijos norintys prisidėti gyventojai gali susisiekti su Savanorių centro darbuotojais telefonu +370 655 55 322.

Labdarai reikalingi daiktai:

· mišinėliai kūdikiams;

. sauskelnės;

· makaronai, miltai, įvairios kruopos;

· cukrus;

· sausi maisto ruošiniai (sausos sriubos, kisielius, sausos košės);

· skardinėse konservuoti produktai (kondensuotas pienas, konservuota mėsa, žuvis); . muilas, dantų pasta ir šepetėliai;

. higieniniai paketai.

Stovykla Gruzijos vaikams

Karinis konfliktas Gruzijoje rimsta, tačiau tūkstančiams be namų likusių gyventojų košmaras tęsiasi. Lietuvai organizuojant humanitarinę pagalbą nuo karo veiksmų nukentėjusiems žmonėms, prie pagalbos akcijų jungiasi ir labdaros ir paramos fondas "Saulės smiltys".

Didžiausią paramą organizacija norėtų skirti pažeidžiamiausioms gyventojų grupėms – moterims ir vaikams. Už surinktus pinigus rugsėjo mėnesį žadama organizuoti stovyklą 100 Gruzijos vaikų. "Kol Gruzijoje gyvenimas grįš į įprastas vėžes, pradės veikti mokyklos, norėtume pasikviesti vaikus į Lietuvą. Atsižvelgdami į surinktas lėšas, galėsime priimti iki 100 vaikų", – sakė fondo direktorė Marija Dubickienė.

Fondas ieško kontaktų Gruzijoje, užmezga ryšius su kitomis labdaros organizacijomis. Aktyviai dirba savanoriai, renkantys lėšas iš nuolatinių fondo rėmėjų. Planuojama visiškai padengti 100 vaikų apgyvendinimo, maitinimo išlaidas, aprūpinti juos drabužiais, pasirūpinti laisvalaikiu. Norinčius prisidėti prie šios iniciatyvos kviečiame pervesti lėšas į labdaros ir paramos fondo "Saulės smiltys" sąskaitą:

a.s. LT807300010100735638,

AB bankas "Hansabankas".

Daugiau informacijos tel. 8 615 99 015.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Išskirtiniai vaikų darželiai

Lietuviams turto draudimas per brangus

Stogai baidosi antenų