Kaip praneša LNK žinios, Rasų seniūnijoje speciali įstaiga duris atverti turėtų dar šiemet. Joje apsigyvens apie 20 laisvės atėmimo bausmę baigiančių kalinių, kurie dieną galės laisvai išeiti dirbti ar studijuoti, o grįžti į įstaigą turės tik vakare.

Gyventojai piktinosi, jog apie tai buvo įspėti tik informaciniu plakatu bei baiminasi, jog nuteistųjų kaimynystė pablogins kriminogeninę padėtį bei bus blogas pavyzdys augantiems vaikams.

Vilniaus pataisos namų direktorius Arvydas Ižička atmeta gyventojų nuogąstavimus bei tikina, kad protestas yra pavėluotas, nes įstaigai skirtų patalpų rekonstrukcijos darbai prasidės birželį.Anot jo, įstatymai neįpareigoja gyventojų informuoti apie tokias įstaigas.

Pusiaukelės namus ketinta įrenti ir Šiauliuose, tačiau gyventojams pasipriešinus, tokių planų atsisakyta.

Norvegijos finansuojami pusiaukelės namai šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje be Vilniaus taip pat turėtų įsikurti Marijampolėje, Alytuje ir Pravieniškėse. Kiekvienuose namuose dirbs po keturis socialinius darbuotojus, taip pat po keturis apsaugos ir priežiūros darbuotojus. Dar vienas darbuotojas bus atsakingas už namų eksploatavimą ir veiklą. Juose pareigūnams prižiūrint iš viso gyvens iki 80 į laisvę išeiti besirengiančių kalinių, kuriems skirta ne didesnė nei 10 metų laisvės atėmimo bausmė.