Ant Dubingių tilto Asvejos regioniniame parke žvejojantis Algis tikino poilsiautojų šioje vietoje pasigendąs, tačiau, matyt, dar neprasidėjo sezonas, kadangi pernai jų buvo kur kas daugiau. Pats vyras su šeima dažniausiai poilsiauti važiuoja į Zarasus, pasak jo, ten ir ežerai gražesni ir oras gaivesnis, Vilniuje jis renkasi nebent tik Tapelių kaime esančias maudyklas.

„Žuvis čia kimba sunkiai. Visus metus žvejoju. Dažniausiai užkimba aukšlės. Poilsiautojai man netrukdo, dar geriau, kai jų yra, privilioja žuvis“, - juokavo vyras.

„Labai graži vieta, pamenu, kai čia vokiečiai savo filmą filmavo, buvo su motociklais atvykę. Net užsieniečiams patinka, žmonių besideginančių nėra, niekas ir nesimaudo. Nors ir gylis yra 8 metrai, tad dauguma žmonių plaukioja su valtimis, žvejoja. Anksčiau daugiau žmonių maudydavosi, dabar gal bijo paskęsti“, - pasakojo Jelena ir Širvintų, kuri prižiūrėjo gana nedrąsiai po Asvejos ežerą po tiltu besiturškenančią dukrelę.

Paplūdimiuose – švaros mokestis

Pasak Asvejos regioniniame parke Dubingiuose esančio seminarų ir poilsio centro „Dubingiai“ vadovo Gedimino Kerio, nors jo vadovaujamas centras yra įsikūręs daugiau kaip 50 kilometrų nuo Vilniaus, poilsiautojų tenka sulaukti ne tik iš sostinės, bet ir 100 km spinduliu aplink patį centrą. Tiesa, ši poilsiavietė – mokama. Suaugusiam leidimas įeiti į centrą kainuoja 5 litus, vaikui – 2 Lt. Pasak centro vadovo, švaros mokestis problemų dažniausiai nekelia.

„Išsisukti nuo mokesčio sunkoka, nes šis ežeras ypatingas tuo, kad turi įdomų landšaftą ir labai stačius krantus, tad vietų, kurios pritaikytos patogiam poilsiui yra nedaug. Žinoma, visą laiką žmonės bando išsisukti, klausia, kam to reikia ir kodėl, tačiau pabuvę pas mus jie supranta už ką sumoka tuos 5 litus ir dažniausiai išeina su šypsena“, - apie atvykstančius poilsiautojus atsiliepė G. Kerys.

Už sumokamą mokestį 500 metrų ilgio paplūdimyje, kuris yra įkurtas maždaug 10 metrų nuo vandens yra pastatyti viešieji tualetai, šiukšliadėžės, peleninės, pjaunama žolė, atvežamas smėlis, stovi sutvarkytas lieptelis.

Pasak centro vadovo, jie poilsiautojų suaktyvėjimą pajuto prieš dvi savaites, kuomet staigiai sušilo orai. Dažniausiai poilsiavietėje apsilanko lietuviai, tačiau galima sulaukiama ir rusų, baltarusių bei Izraelio piliečių pageidavimų atvykti. Išsinuomoti kambarį nakčiai galima mažiausiai už 60 litų.

Mokesčiui neprieštarauja

Sekmadienio popietę paplūdimyje matyti kelios šeimos, po vandenį jau drąsiai braidantys vaikai, besimaudantys suaugusieji, ežere plaukioja kelios valtys. Aplinka atrodo gražiai, nors žmonių ir nedaug, budi du gelbėtojai, atidarytas valčių ir vandens dviračių nuomos punktas. Užmaršiems poilsiautojams siūloma įsigyti ir priemonių nuo uodų.
Poilsiautoja Lija iš Vilniaus tikina, kad į šį paplūdimį tenka atvažiuoti dažnai, tačiau šiandieną kartu su 5 ir 7 metų vaikais jie apsilankė pirmą kartą per šį šiltąjį sezoną.

„Čia gražu, švaru ir gera. Mokestį mokėti tikrai verta. Jeigu nuvažiuoji į kokį kitą paplūdimį, kokybės nesimato. Mes iš Lietuvos nelabai norime mokėti ir tų 5 litų, bet tikrai verta. Kartais važiuojame už Trakų, kur aplinka sutvarkyta už Europos Sąjungos pinigus, nors ten nereikia mokėti, sezono pradžioje būna gražu, jo pabaigoje – ten tikrai nelabai gera“, - tikino Lija.

Jau tryliktus metus iš eilės kartus su žmona ir vaikais, vėliau ir visa šeima į šį paplūdimį atvykstantis vilnietis Dainius tikina dar atsimenantis, kad prieš maždaug 3 metus specialaus mokesčio, norint išsimaudyti šiame paplūdimyje nereikėjo mokėti, tačiau kadangi tai vienas iš mylimiausių jo paplūdimių, mokesčio mokėti tikrai negaila.

„Jeigu paplūdimys yra tvarkingas, prižiūrimas, mokėti tikrai nėra gaila. Pavyzdžiui, prie Vilniaus esantys Žalieji ežerai tikrai nemalonūs, šiukšlina, neprižiūrima, susirenka daug laisvo elgesio paauglių, tad ten tikrai nėra malonu būti. Čia nėra daug jaunimo, tad ramu, gera“, - pasakojo kalbintas vyras.

„Šiame paplūdimyje apsilankome labai dažnai. Mums patinka, kad čia mažai žmonių, lengvai galima pasistatyti mašiną, šalia veikia kavinė, nelabai toli nuo Vilniaus. Kiti paplūdimiai nepatinka dėl infrastruktūros, o čia – viskas, ko reikia. Tą mokestį ir moki už tai, kad viskas puikiai sutvarkyta“ , - pasakojo pora Žilvinas ir Gytė.

Maudynių nevengia

Palūdimyje budinčio gelbėtojo Vytauto teigimu, nors vandens temperatūra Asvejos ežere sekmadienį siekė 20 laipsnių ir žmonės vis drąsiau lipa į vandenį, kol kas skęstančiųjų gelbėti neteko, nebent nuplaukti iki žmogaus ir paraginti jį verčiau grįžti į krantą, daugiausiai problemų sukelia neblaivūs poilsiautojai. Kartu ir dviračių bei valčių nuoma besirūpinantis vaikinas tikina, kad šios vandens pramogos labai populiarios.

„Vakar kas valandą ateidavo bent du žmonės, kurie norėdavo išsinuomoti valtį, dviračiai ne tokie populiarūs. Dauguma poilsiautojų kalba lietuviškai, atvyksta iš Vilniaus, Kauno, tačiau būna ir estų, latvių“, - pasakojo vaikinas.