„Nebegalime ilgiau laukti valstybės skirtų „vaiko pinigų“ - jie reikalingi ir kasdieniams poreikiams, ir neformaliam vaikų ugdymui. Todėl pradedame pilietinę akciją, kurios metu registruosime savanorius, kurie sutiktų skirti savo laisvalaikį „vaiko pinigų“ prašymų tvarkymui. Tikimės, kad apjungę jėgas galėtume greitai ir vienu ypu išspręsti nepateisinamai ilgai užsitęsusią biurokratinę nežinią“, - sakė viena iš akcijos iniciatorių Ausma Miškinienė.

Pilietinėje akcijoje „Mere, leisk padėti tvarkyti vaiko pinigų prašymus!“ dalyvausiantis Vilniaus gausių šeimų bendrijos „Vilniaus šeimyna“ pirmininkės pavaduotojas Juzefas Tomaševičius-Jakovičius Eltai sakė, kad apie trečdalis jų bendrijos narių dar nėra gavę „vaiko pinigų“, nors prašymus pateikė.

„Bendrija vienija šeimas, kurios augina 4 ir daugiau vaikų. Yra turinčių ir 10-12 vaikų. Jei kiekvienam skiriama po 30 eurų, susidaro nemaža suma“, - sakė J. Tamoševičius-Jakovičius.

Bendrijos vadovas nenori, kad Vilnius, kuriame neperžiūrėtų prašymų „vaiko pinigams“ gauti - daugiausia, atsiliktų nuo Kauno. „Todėl organizuojame pagalbą Vilniaus merui“, - ironizavo vienas iš pilietinės akcijos organizatorių.

Akciją palaikanti Vilniaus gausių šeimų bendrija „Vilniaus šeimyna“ siekia, kad „vaiko pinigai“ būtų skirti kaip įmanoma greičiau ir pasiektų visus vaikus, nepriklausomai nuo jų tėvų socialinės padėties.

Vilniaus vicemero Gintauto Palucko įsitikinimu, dėl „vaiko pinigų“ tėvams tikslingiau piketuoti ne prie savivaldybės, o prie Vyriausybės, Seimo bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM).

„Tėvai tikrai argumentuotai piktinasi, nes iš jų buvo atimtos mokesčių lengvatos, o įvedus „vaiko pinigus“ jie priversti eiti į savivaldybę prašinėti paramos“, - Eltai sakė Vilniaus vicemeras.

Kaip patikino G. Paluckas, vilniečių pateiktas paraiškas visomis išgalėmis stengiamasi patikrinti kuo greičiau, kad žmonės gautų „vaiko pinigus“.

Socialinės paramos skyriaus duomenimis, Vilniuje iš viso pateikta 45 851 prašymas skirti „vaiko pinigus“, iš jų 28 316 (61,8 proc.) peržiūrėti, 25 407 (55,4 proc.) paskirti.

„Esu labai dėkingas savivaldybės tarnautojams, kurie dirba viršvalandžius ir savaitgaliais. Pasitelkėme papildomos pagalbos, nes Vilniuje, ačiū Dievui, yra labai daug vaikų. Paraiškų skaičius, palyginti su Kaunu ar kitomis savivaldybėmis, yra daug didesnis, o piniginės socialinės paramos apdorojimui skiriami resursai, priešingai nei teigia SADM, - mažesni“, - atkreipė dėmesį vicemeras.

Pasak G. Palucko, savivaldybė tikrai supranta tėvus ir absoliučią dalį paraiškų sutvarkys iki balandžio 10 dienos.

„Kadangi duomenys apdorojami ir sprendimai priimami praktiškai tuo pačiu metu, o išmokų pervedimai daromi kiek įmanoma dažniau, „vaiko pinigai“ netruks pasiekti tėvus. Šiandien atlikus dar vieną pavedimą ir baigus apdoroti prašymus, būsime susitvarkę su tūkstančiais prašymų“, - sakė vicemeras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)