Prieš licencijos išdavimą barui Vilniaus Vingrių g. 17 pasisakė ne tik policija, bet ir Senamiesčio bendruomenė, tačiau Vilniaus taryba nusprendė kitaip. Liberalų sąjūdžio ir Lenkų akcijos balsų persvara siūlymas neišduoti licencijos buvo atmestas.

A. Mamontovas: kol nusikaltėliai nenubausti, licencija negali būti grąžinata

„Žiūrint iš žmogiškos pusės, kol T. Dobrovolskio byla neišaiškinta, kol nusikaltėliai nenubausti, licencija negali būti grąžinta. Todėl mums, kaip visuomenei, būtų labai įdomu sužinoti, kokių asmenų sprendimu tai buvo padaryta“, - DELFI sakė muzikantas Andrius Mamontovas.
Andrius Mamontovas

Pasak jo, mes turim žinoti, kuo galime pasitikėti, ir kuo ne, kas priima tokius sprendimus.

„Aš labiausiai laukiu, kada ši byla bus pagaliau išspręsta, o kaltieji susilauks teismo nuosprendžio, nes kiek žinau, tai visiškai nejuda iš mirties taško“, - sakė daugiau nei prieš metus akcijoje tragiškai žuvusiam kolegai T. Dobrovolskiui atminti dalyvavęs menininkas. Nužudyto muzikanto artimieji bei draugai tylėdami plovė sostinės Vingrių gatvę, kur prie 17 numeriu pažymėto baro prieš Kūčias buvo nužudytas T. Dobrovolskis.

Kaip rašė DELFI, žiauriai sumuštas T. Dobrovolskis amžino poilsio atgulė Menininkų kalnelyje, našle likusi jo žmona bando vaikams atstoti ir tėvą ir mamą, o baisiu nusikaltimu įtariami vyrukai, priskiriami „auksiniam jaunimui“, gyvena savo gyvenimą ir, panašu, nemato reikalo aiškintis.
Tomo Dobrovolskio šermenys

Du iš šešių įtariamųjų T. Dobrovolskio nužudymu buvo paleisti į laisvę motyvuojant tuo, kad mokosi ir vyksta egzaminų sesija.

Šiuo metu už grotų yra laikomas tik vienas įtariamasis, bet ir šis apygardos teismui yra apskundęs ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartį pratęsti kardomąjį kalinimą.

Kaip skelbė DELFI, baisios muštynės prie Vingrių gatvėje esančio baro Vingrių 17 kilo po konflikto, kuriame buvo minimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino vardas. „Kam čia patinka Putinas?“ – taip, anot vieno kompozitoriaus nužudymu įtariamo vilniečio, pareiškė T. Dobrovolskis arba prie jo stovėjęs vyras, atrodęs kaip skinhedas.

Po šių žodžių, anot įtariamojo, ir kilo grumtynės, nors skirtingose kompanijose buvę vyrai apie politiką net nekalbėjo. „Viskas įvyko labai žaibiškai“, – tyrėjams sakė jis. Dėl kompozitoriaus itin žiauraus sumušimo Vilniaus policijos pareigūnai buvo sulaikę šešis asmenis, tačiau, įtariama, grumtynėse dalyvavo net apie dešimt žmonių.

Kompozitorius T. Dobrovolskis ligoninėje mirė sausio 6-ąją, taip ir neatsigavęs iš komos.

Įspėjo apie pavojų

„Psichbariu“ vadinama užeiga, kurioje kilo lemtingomis muštynėmis pasibaigęs konfliktas, neteko licencijos alkoholio pardavimui po 22 valandos, tad kurį laiką neveikė. Tačiau kovo 8 dieną mažoji bendrija (MB)„Mažai didelis“ pateikė prašymą Verslo Iicencijavimo ir leidimų skyriui išduoti licenciją verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais nuo 8 val. iki 4 val.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdyba, akcentuodama, kad 2015 metais čia buvo įvykdyta rezonansinė žmogžudystė, siūlė licenciją išduoti tik iki 23 val. Komisijos posėdyje dalyvavo Senamiesčio bendruomenės atstovė nepritarė prekybai alkoholiniais gėrimais nuo 8 vai. iki 4 val. ir išreiškė nuomonę, kad dėl rezonansinių įvykių ši vieta netinkama tokiam verslui.

Buvo atkreiptas dėmesys, kad baras įsikūręs gyvenamajame name, centrinėje miesto dalyje ir kad teritorijoje lankosi daug turistų, miestiečių, todėl turi būti užtikrinta kultūringa, tvarkinga aplinka, užtikrintas visuomenės saugumas ir viešoji tvarka.

Bendrijos „Mažai didelis“ atstovai tikino, kad jų veiklos pobūdis skirsis nuo buvusios, žadėjo pakeisti baro interjerą, perdažys pastato fasadą, įrengti apšvietimą ir pakeisti baro įvaizdį.

Kaip priminė senamiesčio bendruomenės nariai, liūdnai pagarsėjusio „Psichbario“ lankytojai kėlė pavojų ir pačiame bare, ir jo prieigose. Baro klientai čia rinkosi, kai jau kitos kavinės ir barai būdavo užsidarę. Dėl baro veiklos kentėjo Vingrių g. 17-to ir aplinkinių namų gyventojai, nukentėdavo praeiviai.

Uždarė barą – baigėsi problemos

Statistika liudija, jog ties Vingrių g. 17 pastatu 2014 metais fiksuota 16 administracinių teisės pažeidimų atvejų, 2015 metais 13 atvejų, o nuo 2016 metų pradžios iki balandžio 25 d. visai nefiksuota, tad darytina išvada, kad apribojus prekybą alkoholiniais gėrimais, pažeidimų sumažėjo.

Sprendimo nesuteikti licencijos barui projekte pabrėžta, kad Tarybai priėmus šį sprendimą, MB „Mažai didelis“ turės teisę gauti licenciją verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais nuo 8 iki 22 val. Tačiau balsuojant šiuo klausimu miesto taryboje siūlymui nesuteikti licencijos buvo nepritarta.

Sprendimą vadina sunkiai suprantamu

Tėvynės sąjungos Lietuvos konservatorių frakcijos seniūno Mykolo Majausko nuomone, tai labai neatsakingas žingsnis ir ženklas, kad savivaldybė nepasimokė iš tragiškos nelaimės.

„Toje teritorijoje saugumo situacija nėra pagerėjusi tiek, kad galėtume priiminėti sprendimus išduoti alkoholio licencijas ir galbūt vėl sudaryti sąlygas tokioms baisioms nelaimėms įvykti. Sprendimas leisti išduoti barui licenciją tiek žmogiškai, tiek praktiškai nepriimtinas, turint omenyje, kad nebuvo atzižvelgta į policijos, senamiesčio bendruomenės nuomonę. Tai sunkiai suprantama“, - DELFI sakė Vilniaus tarybos narys.
Mykolas Majauskas

Pasak M. Majausko, nutarimas buvo priimtas Liberalų sąjūdžio ir Lenkų rinkimų akcijos sprendimu. „Aš manau, čia reikėtų ieškot tiesioginių galimų interesų“, - sakė TSLKD frakcijos seniūnas. - Mano žiniomis, tarybos nariams skambino iš Seimo ir darė įtaką, tik nežinau, kokiu pagrindu. Jei tai pasitvirtintų būtų negerai“.

Baro šeimininkai kreipėsi užtarimo į R. Šimašių

Bendrijos ,,Mažai didelis" vardu į Vilniaus merą Remigijų Šimašių kreipėsi Tomas Vitkauskas. Laišku merus jis pasidalino socialiniuose tinkluose.

„Kreipiamės į Jus ne tik kaip Jūsų rinkėjai, bet ir kaip jauno verslo atstovai, nes vis dar tikime, kad Lietuvoje galime kurti ateitį ir būtent gimtajame Vilniuje įgyvendinti savo svajones. Nors entuziazmo, gerų norų ir originalių idėjų mums nestinga, susidūrėme su sveiku protu sunkiai paaiškinamais biurokratiniais trikdžiais ir įkliuvome į beprasmę diskusijų ir svarstymų virtinę. Prašome jūsų pagalbos ir vis dar tikimės, kad galiausiai ir mums bus suteikta galimybė“, - rašo bendrijos ,,Mažai didelis" nariai.

Pagal baro “Little Big” koncepciją, Vingrių g. 17 esantį pastatą jie žada prikelti naujam gyvenimui: „Tai taps ne tik viena iš daugelio laisvalaikio leidimo, bet vienu iš kultūros sklaidos taškų šviesesne, jaukesne ir saugesne vieta vilniečiams. Būtent baro kūrėjų iniciatyva čia bus įgyvendinami bendri projektai su jaunais meno kūrėjais, taip prisidedant prie Vilniaus, kaip kultūros miesto, augimo ir šios miesto dalies gerovės“.

Kaip pabrėžiama kreipimesi, idėja nieko bendro su tamsoka šio adreso praeitimi neturi, todėl jos autoriai nesitikėjo ir nesupranta išankstinio nusistatymo. „Net ir plačiai papasakoję apie savo planus kardinaliai keisti vietos įvaizdį likome neišgirsti – iki šiol mūsų rodoma iniciatyva sutikta itin neigiamai, taip iš mūsų atimant svajonę, o iš miesto – galimybę turėti tvarkingą, šviesią ir jaukią vietą. Sprendimas konservuoti šią erdvę atrodo mažų mažiausiai nelogiškas ir neteisingas nei iniciatyvą rodančio jauno verslo, nei miestiečių atžvilgiu“, - pabrėžiama laiške.

Verslininkai teigia, jog šis projektas nėra tiesiog potencialus išgyvenimo šaltinis: „Visus žingsnius, kaip tai įgyvendinsime, jau išsamiai pristatėme policijai, visuomenei, Vilniaus miesto savivaldybės komitetams. Taip pat pateikėme ir vizualizacijas, kaip turėtų atrodyti pats pastatas, įskaitant fasado remontą“.

Bendrijos nariai kreipėsi į merą politinio užtarimo jaunam verslui, kad „pozityvūs planai nebūtų sužlugdyti vien dėl neapgalvotų ir logiškais argumentais nepagrįstų sprendimų. Juk kažkas keistis gali tik keičiant, o ne ignoruojant ir apsimetant, kad problemos nėra“.