„Nepaprastai džiaugiuosi, kad senasis ir garbusis Vilniaus universitetas, per keturis savo veiklos šimtmečius išugdęs Lietuvai ir Europai daugelį iškilių asmenybių, šiandien skelbia J. B. Hannibalssoną savo garbės daktaru. Tai - dalis mūsų istorinės skolos šiam garbiam Islandijos diplomatui, ekonomistui ir politikui bei visai Islandijos tautai už ryžtą, drąsą ir nepaprastai svarbų palaikymą Lietuvai žengiant Nepriklausomybės keliu", - sako Premjeras A. Butkevičius.

Vyriausybės vadovo teigimu, islandai, turį garbią praeitį ir tūkstantmetę demokratijos tradiciją, suprato Lietuvos laisvės siekį ir savo diplomatiniu pripažinimu sustiprino mūsų įkvėpimą siekti savo tikslo - Nepriklausomybės.

„Naujosios Lietuvos istorijoje prie Islandijos pavadinimo parašytas žodis „pirmoji". Pirmoji šalis, pripažinusi Lietuvos valstybingumą. O J. B. Hannibalssonas - visuomet liks pirmasis ministras, išdrįsęs garsiai pasakyti tai, apie ką jau galvojo didžioji Europos dalis. Naudodamasis Vilniaus universiteto suteikta proga, Vyriausybės vardu dėkoju už nuopelnus mūsų tautai. Tai sakyti ypač prasminga šią dieną, kai sukanka lygiai 25 metai nuo Islandijos paskelbto sprendimo pripažinti Nepriklausomą Lietuvos valstybę", - sako Ministras Pirmininkas A. Butkevičius.

Dėl asmeninio J. B. Hannibalssono indėlio, 1991 metų vasario 11 dieną Islandija tapo pirmąja užsienio valstybe, „de jure" pripažinusia 1990 metų kovo 11 dieną atkurtą Nepriklausomą Lietuvos valstybę.

2013 metų pavasario semestre Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute J. B. Hannibalssonas dėstė didelio studentų susidomėjimo sulaukusį kursą „Teorinis ir praktinis žvilgsnis į mažąsias tautas tarptautinėje sistemoje".

Ketvirtadienį tapęs Vilniaus universiteto garbės daktaru, diplomatas jau apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu, Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi, yra Vilniaus garbės pilietis.

Vilniaus universitetas turi 56 garbės daktarus, tarp jų - Prezidentas Valdas Adamkus, pirmasis Čekijos Respublikos Prezidentas Vaclavas Havelas, fenomenologas Algis Mickūnas, Nobelio premijos laureatas Robertas Huberis ir daugelis kitų žymių asmenybių.