Beveik kiekvieną pavasarį reabilitacijos centras „Naujas gyvenimas“ rengia teatralizuotą akciją Vilniaus čigonų tabore. Jos tikslas priminti narkotikais prekiaujantiems asmenims, kad tokia prekyba – nusikaltimas.

Beveik prie kiekvienos romų trobos sustoję eisenos dalyviai kvietė gyventojus, vartojančius psichotropines medžiagas, vykti į reabilitacijos centrus ir pradėti naują gyvenimą, ragino nebeprekiauti psichotropinėmis medžiagomis, taip pat kaltino kai kurių namų šeimininkus jiems kažkada pardavus narkotikų.

Protesto akciją palaikę Lietuvos kalinių globos draugijos atstovai teigė, kad narkotikai vartojami ir kalėjimuose, o iš įkalinimo įstaigų išėję, ir neturintys kur prisiglausti, kaliniai taip pat yra dažni taboro lankytojai.

„Mano įsitikinimu, kažkam labai naudinga, kad šitas taboras būtų. Tokios pajėgos, tiek policijos, tiek visokių prevencijos programų ir vis tiek taboras egzistuoja. Ar tai normalu? Man atrodo, nenormalu“, – sakė Lietuvos kalinių globos draugijos pirmininko pavaduotoja Milda Bliumenzonienė.

Tuo metu romų bendrijos pirmininkas reabilitacijos centro eiseną vadina žmogaus teisių pažeidimu.

„Mums nelabai patinka, kad savivaldybė nieko neperspėjus duoda leidimus rengti tokias akcijas. Mes manome, kad ši akcija pažeidžia žmogaus teises. Yra specialios tarnybos, kurios turi atlikt savo darbą, tai neturėtų daryti paprasti žmonės, kurie vaikšto į kiekvienus namus ir įrodinėja, kad ten ar ten, pirko kvaišalų“, – kalbėjo Stepas Visockis, Romų bendrijos pirmininkas.

Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis, asmens sveikatos priežiūros įstaigose dėl psichikos sutrikimų vartojant narkotines medžiagas kasmet užregistruojama beveik 6 000 asmenų. 2014 metais narkotikus vartojo 200 iš 1000 gyventojų.