Kaip po susitikimo su Seimo pirmininku žurnalistams sakė I.Marčiulionytė, norint užtikrinti Lietuvos paveldo išsaugojimą, būtina koreguoti netobulus, kuriozines situacijas sukuriančius įstatymus.

"Turime kuriozinę situaciją - už Vilniaus senamiestį atsako Vilniaus savivaldybė, nes detalųjį senamiesčio planą tvirtina savivaldybės taryba, bet pagal Gamtos ir kultūros paveldo konvenciją už UNESCO sąrašo objektus atsako Vyriausybė",- sakė I.Marčiulionytė.

Vilniaus senamiestis į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą buvo įtrauktas 1994 metais. Pasak Lietuvos nuolatinės atstovės prie UNESCO ambasadorės, susitikimo metu taipogi buvo aptarta būtinybė pagal ekspertų išvadas koreguoti detalųjį Vilniaus senamiesčio planą.

Kaip žurnalistams sakė Seimo pirmininko atstovas spaudai Arvydas Žilinskas, A.Paulauskas pritarė iniciatyvai tobulinti įstatymus, kad būtų tinkamai reglamentuota Lietuvos paveldo apsauga.

Kaip sakė A.Žilinskas, "Seimo pirmininkas įsitikinęs, jog labai svarbu, kad įstatyminė bazė būtų tinkamai sureguliuota ir nekiltų klausimų dėl sostinės, Kernavės, Neringos ir kitų Lietuvos kultūros paveldo objektų". "Ne paveldas turi taikytis prie verslo, o verslas prie paveldo", - Seimo pirmininko žodžius perdavė jo atstovas spaudai.

Prieštaringai vertinamas Vilniaus senamiesčio detalusis planas bus tikslinamas pagal UNESCO ekspertų pateiktas išvadas - jose konstatuojama, jog detalusis planas parengtas neatsižvelgiant į architektūrinius, urbanistinius ir gamtinius kriterijus, pagal kuriuos miesto istorinė dalis buvo įrašyta į Pasaulio paveldo sąrašą.

Kultūros ministerijos kvietimu Tarptautinės paminklų ir saugotinų vietų tarybos (ICOMOS) prie UNESCO ekspertai - Hansas-Jacobas Roaldas, Margaretha Ehrstrom - Lietuvoje lankėsi ir daug diskusijų sulaukusį sostinės savivaldybės parengtą Vilniaus senamiesčio detaliojo plano projektą įvertino lapkričio pabaigoje.

Dar vienas ekspertas - Pasaulio paveldo miestų organizacijos atstovas Ray'us Bondinas sostinėje lankėsi gruodžio 5-7 dienomis. Ekspertai detaliojo plano projekte pastebėjo nemažai trūkumų. Kaip rašoma R.Bondino išvadose, susirūpinimą kelia nauji daugiaaukščiai pastatai, kurie yra Senamiesčio apsaugos zonoje.

R.Bondinas taip pat pastebėjo, kad Vilniaus senamiesčio detalusis planas nėra pakankamai detalus. Tačiau drauge pažymima, kad Vilniaus senamiesčio detaliojo plano projektas yra rimtas bandymas sureguliuoti leistinų intervencijų lygį senamiestyje.

Panašias išvadas pateikė ir kiti du ekspertai. Jose pažymima, kad jei pokyčiai Vilniaus senamiestyje tebevyks taip pat greitai, per kelerius metus senamiesčio atmosfera labai pasikeis. Taip pat konstatuojama, kad nėra aiškaus sostinės savivaldybės ir Kultūros ministerijos teisių ir atsakomybės už Vilnių, kaip pasaulio paveldo vietovę, pasidalijimo.

Be to, pastebima, kad vyrauja tendencija statyti dangoraižius per daug arti senamiesčio. Detalųjį planą vertinę Lietuvos ekspertai konstatavo, jog į detalųjį planą neperkeltos Vilniaus senamiesčio apsaugos reglamento sąlygos.

Visuomenininkai bei žalieji kritikuoja savivaldybės rengiamą senamiesčio detalųjį planą ir teigia, kad per pastaruosius kelerius metus sužalota daug Vilniaus istorinio centro autentiško audinio - sudarkyti siluetai bei panoramos, kai kur nepataisomai, pastatyta ir statoma daug naujų, dėl didelių tūrių ar apimties Vilniaus istoriniam centrui nebūdingų statinių.

Vilniaus senamiesčio komisijos nariai mano, kad šiuo metu vykdomos statybos ir rengiamas Vilniaus senamiesčio detalusis planas sudarys prielaidas "dar didesniam pasaulinio paveldo vertybės - Vilniaus senamiesčio žalojimui".