Savaitraštis "15min" rašo, kad peržvelgus konkurso reikalavimus, kuriuos patvirtino už mero Artūro Zuoko įvaizdį atsakinga savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Irma Juškėnaitė, tampa akivaizdu, jog merija nė neketina slėpti pirksianti paslėptą reklamą. Ją draudžia Visuomenės informavimo ir Reklamos įstatymai.

Savivaldybė pageidauja, kad konkursą laimėjusi žiniasklaidos priemonė paskelbtų 45–60 straipsnių. Jie bus publikuojami devynis mėnesius – iki pat Seimo rinkimų, kuriuose ketina dalyvauti sostinės mero A.Zuoko įkurta "Sąjunga TAIP".

"Skelbiamos publikacijos neturi būti pažymėtos kaip reklaminiai straipsniai", – atvirai nurodoma konkurso sąlygose.

Savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vedėjos pavaduotojos Daivos Savickienės teigimu, prie straipsnių galėtų atsirasti nuoroda į užsakovą.

"Konkurso sąlygose paminėta, kad neturi būti pažymėti straipsniai kaip reklaminiai, bet neparašyta, kad jie negali būti užsakomieji. Taigi, galima prie kiekvieno informacinio straipsnio pažymėti, kad tai užsakoma medžiaga ir kas ją užsako", - teigė ji.

Konkurso laimėtojas turėtų paaiškėti balandžio 3-iąją.

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius nesistebi politikų norais, jog juos girianti žiniasklaida apgaudinėtų skaitytojus ir panegiriką spausdintų kaip paslėptą reklamą. Anot D.Radzevičiaus, tokia jau politikų prigimtis, bet už tokius norus juos reikia bausti.

"Toks noras visiškai suprantamas, per visą žmonijos istoriją niekas nepasikeitė. Savivaldybė yra politiškai valdoma institucija, tai aš suprantu, bet politikų norą reikia atvėsinti įstatymo raide", – pridūrė jis.

Anot D.Radzevičiaus, šis konkursas turi būti sustabdytas, o su Visuomenės informavimo ir Reklamos įstatymais besikertančios jo sąlygos – pakeistos.

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas savaitraščiui sakė, kad reikalavimas neišskirti reklaminių straipsnių jam atrodo keistas. Jo teigimu, tarnyba paprastai tikrina, ar viešųjų pirkimų sąlygos neprieštarauja skaidrumo ir lygiateisiškumo principams.

"Reikėtų pasižiūrėti visas konkurso sąlygas, vienos nuostatos išimti iš konteksto negalima. Noriu atkreipti dėmesį, kad sąlygas sudarinėja komisijos. Jeigu yra pažeidimų, reikia bausti tą, kas sudarė sąlygas, atsakingus asmenis, o ne savivaldybę", – tvirtino Ž.Plytnikas.