„Kalbant apie epidemiologinę situaciją Vilniaus regione ji išlieka labai sudėtinga ir, deja, (...) kasdien sunkėja. Šiuo metu mes turime arti 90 procentų užguldymą visų covidinių lovų – tai ir Santaros klinikose ir kitose Vilniaus miesto ligoninėse ir regione“, – žurnalistams penktadienį sakė klinikų generalinis direktorius prof. Feliksas Jankevičius.

Reanimacijoje, pasak jo, užpildymas kiek mažesnis, bet taip pat artėja link 90 procentų.

„Vienodai sunki padėtis ir vienur, ir kitur“, – sakė ligoninės direktorius.

Pasak jo, regionuose situacija skirtinga: kai kuriose užpildymas nesiekia 90 proc., bet yra ir tokių, kur užimtos visos COVID-19 pacientams skirtos lovos.

„Mums, žinoma, reikia plėstis ir kurti naujas covidines lovas – tą mes darome, tai vėl gi bus sąskaita paprastai Vilniaus miesto klinikinės ligoninės, mes planuojame ten papildomas lovas atidaryti ir plėsime RITS (reanimacijos ir intensyviosios terapijos) lovas taip pat ir Santaros klinikose, ir kitose regiono ligoninėse“, – kalbėjo F. Jankevičius.

Plečiant COVID-19 reanimacijos skyrius, dalis planinių paslaugų pacientų gali būti pergabenama į kitus regionus.

„Plėsdami RITS lovas mes turėsime mažinti planines operacijas ir, žinoma, mes tam tikrais atvejais terapinius pacientus, kuriems nereikia reanimacijos, bet reikalinga hospitalizacija, kelsime į kitas regiono ligonines – pasinaudosime kitų regionų ligoninių pagalba“, – sakė Santaros vadovas.

Jo teigimu, skirtingai nei praėjusiais metais, ligoninėje gydoma daugiau COVID-19 sergančių vaikų, šiuo metu Santaros klinikose jų – devyni. Nė vienas iš jų neguli reanimacijoje, tačiau dviem reikia deguonies.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvos ligoninėse šiuo metu gydomi 1444 COVID-19 sergantys žmonės, 133 iš jų – reanimacijoje.