Kaip trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje tvirtino konservatorių, Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos atstovai, siekis įveikti Vilniaus rajone ne vieną dešimtmetį dominuojančią Lietuvos lenkų rinkimų akciją – Krikščioniškų šeimų sąjungą (LLRA-KŠS) buvo pagrindinė paskata partijoms sutelkti jėgas.

Koaliciniame susitarime kaltina LLRA-KŠS dėl neskaidraus valdymo: patekę į valdžią, inicijuotų auditą

Koalicijos susitarime numatyta prioritetus skirti švietimui, rajono infrastruktūros plėtrai, kultūriniam paveldui, skaidriai savivaldybių įmonių pertvarkai ir t. t.

Centro dešinės politinės jėgos žada plėsti rajone vaikų darželių ir mokyklų tinklą – kad visi rajono vaikai turėtų vienodas sąlygas gauti ugdymą savo gimtąja kalba. Skirti 100 eur. kompensaciją šeimoms, kurių vaikai nepatenka į valstybinius darželius. Šiuo metu opozicijoje dirbantys Vilniaus rajono dešinieji taip pat žada vystyti susisiekimo, viešojo transporto sistemą, sumažinti infrastruktūros mokestį statant individualius namus.

Galiausia koaliciniame susitarime pažymima, kad šiuo metu Vilniaus rajono savivaldybės įmonės valdomos nuostolingai. Dešiniųjų teigimu, pagrindinė to priežastis – neskaidrus LLRA-KŠS valdymas.

„Pagrindinė priežastis, kodėl šios įmonės dirba nuostolingai, yra neskaidrus jų valdymas, kuomet vadovaujančius postus užima LLRA artimi žmonės, o ne atitinkamą kompetenciją turintys asmenys, bei žalingų sprendimų priėmimas“, – rašoma koaliciniame susitarime.

Dešinieji pažymi, kad patekę į rajono valdžią siektų atlikti įmonių finansinį ir veiklos auditą.

„Sieksime, kad būtų atliktas nepriklausomas ir visapusiškas savivaldybės įmonių finansinis ir veiklos auditas ir pagal gautas išvadas būtų pertvarkytas šių įmonių valdymas“, – įsipareigoja dešinieji.

Liberalų sąjūdžio Vilniaus rajono skyriaus pirmininkas Artūras Želnys pažymėjo, kad veiklos auditas padės išsiaiškinti situaciją „Nemenčinės“ ir „Nemėžio“ komunalininkuose.

„Vilniaus rajone yra du komunalininkai, yra Nemenčinės ir Nemėžio. Ir, sakykime, Nemenčinės komunalininkų buvo atliktas auditas, buvo įvardinta, kad tai yra viena blogiausių įmonių savo rodikliais visame Vilniaus regione“ , – komentavo A. Želnys.

„Ir dabar neseniai yra taip pat įvardinta, kad bus didžiulės nustatomos kompensacijos už šildymą, koks kitos savivaldybės nepriima iki 68 procentų šildymo. Tai reiškia, kad žmonės nerenovuoja namų, nesistengia, ima kompensacijas ir gyvena tuose kiauruose namuose. O komunalininkai metų iš metų yra nuostolingi. Tai tuo pagrindu norėsime atlikti auditą“ , – pridūrė jis.