Opozicijos atstovų teigimu, ataskaitą planuojama platinti 200 tūkst. tiražu vasarį, būtent politinės kampanijos laikotarpiu ir vertina tai kaip nesąžiningą konkurenciją proteguojant R. Šimašių ir jo rinkimų komitetą „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės“.

„Pažymėtina, kad VRK yra teisingai pažymėjusi, kad veiklos ataskaitos tikslas – atsiskaityti už atliktus darbus, o ne pateikti paskutinį rinkiminį mėnesį pažadus apie būsimus darbus panaudojant mokesčių mokėtojų pinigus. Atsižvelgiant į tai, veiklos ataskaitos platinimas pažeis sąžiningos ir lygiateisės rinkiminės konkurencijos principus“, – nurodo skundo autoriai.

Sostinės konservatorių, Artūro Zuoko „Lietuvos laisvės sąjungos“ (liberalų) kreipimąsi taip pat palaikė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Darbo partijos, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos Vilniaus rinkimų štabų atstovai, „Tvarkos ir teisingumo“ atsakingasis sekretorius Almantas Petkus, komiteto „Vilniečių Lokys“ atstovas Romanas Goreckis – Mickiewiczius (Mickevičius).

Kreipimosi autoriai nurodo, kad ataskaitos spausdinimo ir viešinimo sutarties su „Lietuvos ryto“ spaustuve vertė – 27,4 tūkst. eurų. Anot jų, savivaldybės tarybos veiklos reglamentas nurodo, kad ataskaita teikiama kasmet, vėliausiai iki gegužės 1-osios, pritarus tarybai – įprastai ataskaitos būdavo teikiamos balandį.

Atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad reikalaujama ataskaitą išplatinti per dvi savaites, nors tiekėjai raštu nurodė, jog toks terminas tokios apimties medžiagai platinti yra per trumpas.

R. Šimašius šį kreipimąsi taip pat priskiria oponentų rinkiminėms kovoms ir pažeidimų neįžvelgia.

„Niekaip kitaip kaip artėjančiais rinkimais opozicijos staigų susidomėjimą šiais kasmet atliekamais pirkimais paaiškinti negalima. Ne mažiau absurdiški ir kaltinimai sudarius sandorį su „Lietuvos ryto“ spaustuve, nors mes visi puikiai žinome, kad spaustuvė parenkama viešųjų pirkimų būdu, t.y. sutartis sudaroma su konkurso dalyviu, kurį atrenka viešųjų pirkimų komisija, o ne meras“, – nurodo R. Šimašius. Jo atsakymą BNS perdvavė patarėjas Aleksandras Zubriakovas.

Jis taip pat tikina, kad ataskaita bus „neabejotinai pristatyta ir tarybos nariams“, tačiau šiuo metu dar nėra parengta.

„Todėl opozicijos keliamas triukšmas - per ankstyvas, ir sietinas tik su artėjančiais rinkimais“, – sako jis.

VRK prieš dvi savaites nusprendė kreiptis į Generalinę prokuratūrą, prašydama įvertinti, ar sostinės meras nepiktnaudžiavo savo padėtimi savo „Facebook“ paskyroje pernai balandį–spalį skelbdamas už savivaldybės lėšas parengtas vaizdo ataskaitas. VRK išvadoje teigiama, 9,5 tūkst. eurų kainavusias vaizdo ataskaitos buvo sukurtos už Vilniaus miesto savivaldybės lėšas ir skirtos jam, kaip asmeniui bei politikui, propaguoti. Vienas epizodų pripažintas politine reklama.

Savivaldybių tarybų ir tiesioginiai mero rinkimai vyks kovo 3 dieną. R. Šimašius siekia antros kadencijos Vilniaus miesto mero pareigose.