DELFI susisiekus su keliomis mokyklomis ir gimnazijomis dėl galimybės parengti reportažą apie mokyklose tiekiamą maistą, įstaigų atstovai teigė, kad viską reikia derinti su savivaldybe.

Tą patvirtino ir pati Vilniaus miesto savivaldybė. Nuo šiol, norint atvykti į savivaldybės mokyklas ar darželius, ir ten daryti reportažus, imti interviu arba fotografuoti bei filmuoti, pirmiausiai reikia gauti savivaldybės leidimą.

Anksčiau tai buvo derinama su mokyklos vadovais.

Savivaldybės rinkodaros ir komunikacijos skyriaus atstovai teigė, kad, norint parengti reportažą, jie patys parinktų ir mokyklą, kurią žurnalistai galėtų aplankyti.

Pasidomėjus, kodėl žurnalistams būtinas savivaldybės leidimas, Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus atstovai teigė, kad savivaldybė turi žinoti, kur vykstama ir kokia tema rengiamas reportažas.

Mokyklose vis dar nerimsta mokytojų sumišimas

DELFI primena, kad dar rugsėjį prasidėjęs sąmyšis Lietuvos ugdymo įstaigose niekaip nesibaigia. Mokyklinio ar ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvai kelia aistras dėl pasikeitusio valgiaraščio, o mokytojai – dėl naujo etatinio darbo užmokesčio skaičiavimo modelio.

Dėl etatinio darbo užmokesčio skaičiavimo nesutaria ir Vilniaus mokyklų mokytojai bei administracijos. Rugsėjo 18 dieną Švietimo ir mokslo ministerija paskelbė, kad dėl etatinio užmokesčio skaičiavimo jau sutarė 93 proc. mokyklų.

Likusių mokyklų mokytojai vis dar nežinioje. Mokytojai teigia girdėję gandų, kad atlyginimų gali tekti dar palaukti. „Sklinda gandai, kad atlyginimų niekas nemokės, kol nepasirašysime sutikimų dirbti pakeistomis sąlygomis“, – DELFI teigė mokytoja, kuri vis dar tęsia derybas dėl darbo užmokesčio skaičiavimo.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas DELFI teigė, kad mokytojai iš darbo išeina kone masiškai - po du, po penkis, po septynis. Vilniuje taip pat yra tokių mokyklų, iš kurių šįmet išėjo mokytojų. Švietimo ir mokslo ministerija teigia, kad darbuotojų kaita ir mažėjimas yra natūralus procesas, nes tiesiog mažėja ir mokinių.

Aistras kelia ir mokiniai bei jų tėvai

Nors nuo mokslo metų pradžios jau praėjo kone mėnuo, ir darželinukų, ir mokyklinio amžiaus vaikų tėvai vis dar kelia aistras dėl pakitusio valgiaraščio.

Nuo rugsėjo į mokyklą negalima neštis nesveikų užkandžių, gėrimų, saldumynų, aliejuje ruoštų užkandžių ir panašiai. Mokyklų ir darželių valgyklų valgiaraščiai taip pat pasikeitė iš esmės. Nuo šiol ugdymo įstaigose privaloma patiekalą patiekti taip, kad kone trečdalį sudarytų daržovės, taip pat nebegalima ruošti džiūvėsėliuose voliotų kepinių, hidrintų riebalų, patiekalų negalima tiekti su riebiu padažu (pavyzdžiui, cepelinai negali būti tiekiami su spirgučiais), taip pat ribojamas ir baltų miltų, cukraus kiekis.

Ribojimų yra ir daugiau. Bet ne tik valgyklose, iš esmės turėjo keistis ir į mokyklą atsinešami užkandžiai. Remiantis rekomendacijomis, gimtadienio dieną vaikai savo klasiokus negali vaišinti ir saldžiu tortu, jį turėtų pakeisti vaisiai, sumuštiniai ar sveikai gamintas tortas.

Ne visi tėvai į tokius pokyčius žvelgia teigiamai. Kai kurie garuose ruoštą maistą vadina „papilkėjusia pliurze“.