Vilniaus laidojimo rūmų, esančių Olandų gatvėje vadovė teigia, kad kremavimo paslaugų poreikis sostinėje auga. Todėl nuspręsta jau esančiose rūmų patalpose įrengti kremavimo liniją. Pasak direktorės, nuo gruodžio atliekamas poveikio aplinkai vertinimas. Per metus būtų kremuojama apie 2000 kūnų. Planuojamos investicijos – milijonas eurų.

„Visi Lietuvos gyventojai veža arba į Kėdainius, arba į Lenkiją, norėdami sutaupyti. Bet tada žmonėms iškyla daug nepatogumų. Turint vietoje, jis būtų pigesnis, negu dabar yra, kai, pavyzdžiui, reikia vežti į Lenkiją. Vien kelionės išlaidos nebūtų tokios didelės, o ir bet kokia konkurencija skatina kainų mažėjimą“, – sako Vilniaus laidojimo rūmų „Ritualas“ direktorė Jolanta Sprainaitienė.

Vilniaus laidojimo rūmų planus įrengti krematoriumą Olandų gatvėje ginčija miesto tarybos Laisvės sąjungos frakcija. Jos nariai tarybos darbotvarkėje užregistravo rezoliuciją, kad krematoriumo įrengti Olandų gatvėje nebūtų leidžiama.

„Pirmiausia tai yra jautri vieta ir bendruomenė ne veltui kelia tuos klausimus ir atkreipia į tai dėmesį. Tai nėra paprastas verslas, jis susijęs ir su poveikio vertinimu ir su galima tarša gamtai. Bet atlikus poveikio vertinimo analizę galbūt tos abejonės ir būtų išsklaidytos, bet yra kiti dalykai, aš kaip ir minėjau, šalia – istorinės žydų kapinės, praktiškai tai yra senamiesčio zona ir tai yra Vilniaus regioninis Pavilnių parkas“, – aiškina Vilniaus savivaldybės „Lietuvos laisvės sąjungos“ frakcijos seniūnas Žilvinas Šilgalis.

Žilvinas Šilgalis sako, kad krematoriumas turėtų būtį įrengiamas prie kapinių, kuriuose statomi ar planuojama statyti kolumbariumus: prie Sudervės, Karveliškių kapinių ar kurių nors laidojimo namų. Kėdainių krematoriume, pernai atidarius antrą kremavimo liniją, per metus galima kremuoti iki 8000 kūnų. Jo valdytojai krematoriumą įrengti planuoja ir Vilniuje.

„Turime konkrečias dvi vietas, kurias vertinam ir laukiam tam tikrų atsakymų iš institucijų, kadangi norim pasiruošti, kad po to nebūtų problemų įgyvendinant projektą. Yra vienas variantas, kuris yra praktiškai miesto ribose. Tai nėra šalia gyvenamų namų, o kitas yra išvis už miesto“, – teigia Kėdainių krematoriumo „K2 LT“ direktorius Vytenis Labanauskas.

Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius teigia, kad artimiausiu metu žadama nuspręsti, kurioje Vilniaus vietoje bus statomas krematoriumas.

„Toks pavedimas duotas mero. Kol kas konkretaus apsisprendimo nėra, vykdomas tiesiog teritorijų tyrimas ir žiūrėsim, kokie bus rezultatai ir, be abejo, taryba turės apsispręsti, kurioj vietoj tokia paslauga, jeigu ji pasirodys miestiečiams reikalinga. O mano asmeniniu manymu, ji reikalinga ir tada sprendimas bus priimtas“, – Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius.

Miesto taryba rytoj turėtų spręsti, ar atsižvelgti į rezoliuciją siūlančią drausti planuoti krematoriumą įrengti Vilniuje, Olandų gatvėje laidojimo namuose.