„Teikdami rezoliuciją dėl žmogaus teisių pažeidimų Baltarusijoje mes drąsiai ir garsiai pareiškiame, kad Baltarusijoje vykusių prezidento rinkimų rezultatai buvo suklastoti, o taikių protestų malšinimas smurtu niekaip nedera su teisės viršenybės, o ypač su žmogaus teisių užtikrinimu.
Puikiai suprantame, kad Minskas yra artimiausia geografiškai Vilniaus sostinė, todėl demokratijos ir žmogaus teisių įsitvirtinimas gretimoje sostinėje yra esminė prielaida bendradarbiavimui“, – posėdžio metu rezoliuciją pristatė Vilniaus miesto tarybos narė Evelina Dobrovolska.

Vilniaus taryba priimta rezoliucija kreipiasi į Minsko miesto Vykdomojo komiteto pirmininką Anatolijų Sivaką, Minsko miesto Vykdomojo komiteto narius ir Minsko miesto Deputatų tarybos narius ir ragina užtikrinti laisvo įsitikinimų reiškimo, susirinkimų, mitingų, eitynių, demonstracijų ir piketų teises, kurios garantuojamos Baltarusijos Konstitucijos.

Rezoliucija Baltarusijos sostinės valdžia skatinama išreikšti palaikymą Minsko gyventojams, reikalaujantiems laisvų, skaidrių ir demokratinių rinkimų, teikti visapusišką paramą. Taip pat raginama stabdyti bet kokį valstybinių jėgos struktūrų smurtą prieš taikius gyventojus tiek savo veiksmais, tiek reikalaujant to iš nacionalinių Baltarusijos valdžios institucijų.

Baltarusijoje jau trečią savaitę vyksta masiniai protestai. Piliečiai prieštarauja oficialiems rugpjūčio 9 d. vykusių prezidento rinkimų rezultatams, jie laikomi suklastotais. Europos Sąjunga (ES) taip pat teigia, kad šie rinkimai nebuvo nei laisvi, nei sąžiningi.

Tūkstančiai Baltarusijos žmonių išėjo į gatves, kai rinkimų pareigūnai paskelbė, kad 65 metų amžiaus autoritarinis šalies vadovas Aliaksandras Lukašenka triuškinama persvara laimėjo prezidento rinkimus.

ELTA primena, kad Seimas priėmė rezoliuciją, kurioje ketvirtį amžiaus Baltarusiją valdantis A. Lukašenka skelbiamas nelegitimiu vadovu.