Išplatintame P. Poderskio komentare aiškinama, kodėl buvo pasirinktas virtualus kodų tirtis dalinimas.

„Kodų dalinimas virtualiai pasirinktas todėl, kad dalinimas masinėse vietose būtų sudaręs papildomus traukos centrus. Išsitirti norinčių Vilniuje yra gerokai daugiau ir sutraukus tokią masę žmonių į prekybos centrą ar turgų būtų kilusi grėsmė jų sveikatai. Be to, išgirdę šią žinią žmonės ten būriuotųsi visą savaitgalį“, – argumentus vardijo P. Poderkis.

Jis rašė, kad išdalinus kodus nuotoliniu būdu, vilniečius apsaugojo nuo „nereikalingų rizikų“.

„Be to pasirinkimo galimybę turėjo ir tie, kurie nenori ar negali eiti iš namų. Taip pat nemanome, kad pasirinkimas tirti tik vieno prekybos centro ir vieno turgaus lankytojus yra pagrįstas, kadangi Vilniuje tokių traukos objektų turime daugybę.

Todėl nuotolinis kodų dalinimas visiškai įgyvendinimo populiacijos tyrimo sumanymą ir užtikrino atsitiktinę žmonių imti saugiai, bei atitiko šalyje įvesto karantino reikalavimus, pagal kuriuos gyventojams ne tik neskatinama būriuotis, bet ir draudžiama“, – rašė jis.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius pabrėžė, kad sveikatos apsaugos ministro A. Verygos pasirašytame įsakyme nebuvo nurodyta, kad kodus tirtis reikia dalinti tik spausdintus.

Remigijus Šimašius, Povilas Poderskis

Primename, kad pirmadienį SAM surengtoje spaudos konferencijoje A. Veryga Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą nesilaikyti nurodytos tvarkos įvertino „kaip labai rimtą susirūpinimą“.

„Jei savivaldybės savarankiškai apsisprendžia nesilaikyti operacijų vadovo sprendimo, tai tikrai kyla grėsmė, kad ateityje ir kitus sprendimus gali priimti tokiu pat principu, kuris galioja kažkoks kitoks nei visai Lietuvai. Dėl tokių sprendimų tikrai imsimės priemonių ir, tikiuosi, kad pažeidusiems tvarkas bus pritaikyta tam tikra atsakomybė“, – kalbėjo A. Veryga.

Delfi primena, kad per ilgąjį savaitgalį tirtis buvo pakviesti 9 tūkstančiai žmonių, atlikta daugiau nei 3 tūkstančiai tyrimų, dalis tyrimų dar yra laboratorijose.