"Šiuo bėgimu norime solidarizuotis su mūsų partnere JAV, kurią prieš dešimt metų sukrėtė teroristų įvykdyti išpuoliai, per kuriuos žuvo keli tūkstančiai niekuo nekaltų žmonių. Ši mūsų akcija - simboliška pagarbos išpuolių aukoms ir solidarumo su savo partneriais išraiška", - Krašto apsaugos ministerijos pranešime cituojamas vienas idėjos sumanytojų pulkininkas leitenantas Arturas Jasinskas.

Pagerbdami terorizmo aukas kariai maratoną bėgs segėdami Rugsėjo 11-sios įvykių minėjimo emblemą. Maratone dalyvaus apie 100 Lietuvos karių, tarnaujančių įvairiuose daliniuose.

Šiemet bėgimas sostinės gatvėmis sutampa su Lietuvos kariuomenėje organizuojamu maratono čempionatu. Kariuomenės maratono čempionato dalyviai bus ir Vilniaus maratono bėgikai.

Kariai bėgs visą arba pusę maratoną distancijos, atitinkamai - 42,19 arba kiek daugiau nei 21 kilometrą.

2001 metų rugsėjo 11 dieną "al Qaeda" teroristai du užgrobtus keleivinius lėktuvus nukreipė į Pasaulio prekybos centrą ir sugriovė vienu iš Niujorko simbolių tapusius bokštus dvynius, o trečias lėktuvas rėžėsi į Pentagono pastatą sostinėje Vašingtone.

Ketvirtasis lėktuvas sudužo Pensilvanijos laukuose, keleiviams narsiai pasipriešinus užpuolikams. Per šias atakas, kurios buvo skaudžiausios iš įvykdytų JAV teritorijoje, žuvo beveik 3 tūkst žmonių.