Viešųjų ryšių agentūra po V. Vozbuto kreipimosi išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad moteris buvo gydoma Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės reanimacijos skyriuje po to, kai sprogus dujų balionui apdegė 80 proc. kūno. Esant sunkiai I. Vozbutienės būklei, moters artimieji rado ir nupirko aparatą, skirtą gydyti itin didelius nudegimus patyrusius pacientus. Vyriausiasis gydytojas esą delsė pasirašyti dokumentus, leidžiančius priimti įrenginį ir nukentėjusiajai suteikti reikalingą pagalbą.

Kaip teigia V. Vozbutas, žmonai Ingai paskirtas chirurgas Darius Kubilius pasakė, jog Lazdynų ligoninėje esanti technika yra nepakankamai pajėgi padėti stiprų nudegimą patyrusiai pacientei. Praėjus dienai po nelaimės, gydytojas papasakojo apie Olandijoje įsikūrusią įmonę „Humeca“, kurios gaminami „Meek“ technologijos aparatai būtų galėję padidinti pacientės šansus pasveikti. Ši odos transplantacijos technologija suteikia galimybę nukentėjusiojo odos transplantatus skleisti ant kūno, juos padidinant iki 9 kartų.

Anot I. Vozbutienės vyro, jis nedelsiant susisiekė su techniką gaminančia kompanija ir praėjus 4 dienoms po nelaimės, įrenginys jau buvo Lietuvoje.

„Sužinojęs, jog olandų įmonė yra pasirengusi parduoti aparatą, nedelsiant sumokėjau jiems 18 tūkst. eurų ir kitą dieną jis jau buvo išsiųstas į Lietuvą. Nerimavau, jog gali kilti keblumų gabenant techniką į valstybinę įstaigą, tad liepos 27 d. ligoninės juristai, paraginti D. Kubiliaus, paruošė panaudos sutartis, kurias aš nedelsiant pasirašiau. Iš ligoninės nereikalavau nieko – paprasčiausiai siekiau, jog kuo greičiau į gydymo įstaigą būtų priimtas sunkios būklės žmonai reikalingas aparatas“, – teigė nukentėjusiosios vyras.

Anot V. Vozbuto, tuometinis ligoninės generalinis direktorius A. Pamerneckas delsė pasirašyti panaudos sutartį, sakydamas, jog to padaryti jam neleidžia moralė. Neva pacientė yra beviltiškos būklės, o aparatas jai galimai nebereikalingas.

„Neturiu jokių priekaištų ligoninės personalui – jie mano žmonai Ingai suteikė visą reikalingą pagalbą, buvau informuojamas apie jos būklę, tačiau sunkiai suvokiau A. Pamernecko poziciją bei neskubėjimą pasirašyti teisininkų parengtus dokumentus. Spaudžiant laikui, buvo delsiama į ligoninę priimti techniką, tuo tarpu mano žmonos būklė vis blogėjo“, – komentavo V.Vozbutas.

Kaip teigia pacientės vyras, rugpjūčio 2 d. savo iniciatyva jis įsiprašė į priėmimą pas ligoninės direktorių A. Parmenecką. Tuomet buvo sukviesti moters gydyme dalyvavę medikai: D.Kubilius, Sigitas Ryliškis, Rūta Banytė, reanimacijos skyriaus ved. Lucija Saltanavičienė, direktoriaus pavaduotoja klinikiniam darbui Tatjana Golubajeva ir teisininkė Dovilė Meškėnaitė.

„Šio priėmimo metu buvo sutarta ir visų dalyvavusiųjų pritarta, kad aparatą „Meek“ galima priimti pagal panaudos sutartį ir esant galimybei panaudoti mano žmonos gydymui. Tuo priėmimo pokalbis baigėsi, tačiau dokumentai nebuvo ruošiami, nors laikas itin spaudė, o generalinis direktorius administracijos paprašė atrasti alternatyvų aparatą, kurį būtų galima įsigyti per viešuosius pirkimus. Tai būtų atėmę dar daugiau laiko, o kritinės būklės ištiktai žmonai jis buvo itin svarbus“, – sakė V. Vozbutas.

Rugpjūčio 3 d. aparatas pagaliau buvo priimtas į ligoninę, bet jau buvo per vėlu padėti išgelbėti ligonės gyvybę. Pacientė mirė rugpjūčio 6 d.

„Rugpjūčio 23 dieną Lietuvos respublikos prokuratūrai pridaviau ieškinį dėl tyrimo, atliekant nusikalstamąją veiklą. Ikiteisminis tyrimas bus atliekamas 20 darbo dienų“, – tvirtino žuvusios moters vyras.

Teikdamas ieškinį V. Vozbutas pabrėžia, jog jokių pretenzijų nereiškia ligoninei ir jos personalui. Anot jo, darbuotojai visą pacientės gydymo laikotarpį jai teikė profesionalią pagalbą.

„Nepasitikėjimu jokiais būdais nekaltinu ligoninės ir jo personalo – priekaištą turiu tik A. Pamerneckui. Šioje situacijoje reiškiu jam pretenziją, pirmiausia, kaip žmogui, o visų antra – kaip direktoriui. Mūsų šalies gydytojai yra tikri profesionalai, tačiau jiems nėra suteikiamos galimybės ir gydymui reikalinga technika, kuri leistų išnaudoti visas žinias, sukauptą patirtį. Esu įsitikinęs, jog gavę reikiamus įrankius medikai gydyme galėtų pasiekti ženkliai geresnių rezultatų. Šiuo metu pats ligoninės generalinis direktorius prioritetą teikia kitiems dalykams“, – pabrėžia V. Vozbutas.