„Skulptūras reikia išvežti remontui ir nesugrąžinti“, - į partijos kolegės klausimą, kada Černiachovskio tiltas taps Žaliuoju, atsakė Vilniaus rajono tarybos narys V. Sadauskas, o jo atsakymas buvo palydėtas plojimais.

Sovietmečiu Žaliasis tiltas buvo vadinamas Černiachovskio tiltu.

Kitas kandidatas vesti konservatorius į savivaldybių tarybų rinkimus sostinėje, premjero patarėjas ir dabartinis Vilniaus miesto tarybos narys R. Alekna išreiškė lūkestį, kad sovietinės tilto skulptūros galėtų dingti panašiai, kaip iš Antakalnio kapinių nuo Antano Sniečkaus kapo dingo metalinis buvusio Lietuvos komunistų partijos vado biustas.

„Jeigu leidžiant sau išsiplėsti, prieš kelias dienas dingo buvusio partijos sekretoriaus A. Sniečkaus biustas. Vyksta kažkokie stebuklai, tikiuosi, kad vienokia ar kitokia forma įvyks Vilniuje tas stebuklas ir iš tikro tas Černiachovskio tiltas taps Žaliuoju“, - kalbėjo R. Alekna.

Dabartinis Vilniaus meras, konservatorius Vilius Navickas yra sakęs, kad savivaldybė ketina kreiptis į Kultūros paveldo departamentą, prašydama išbraukti sovietinio meno skulptūras iš saugotinų objektų sąrašo. Jeigu prašymas būtų patenkintas, meras skulptūras žadėjo iškart nugriauti.

„Mes kreipėmės į Kultūros paveldo departamentą, kad būtų išimtos šios skulptūros iš valstybės saugotinų objektų. Tai aš, V. Navickas, gyvenantis teisinėje valstybėje ir besilaikantis įstatymų, jums garantuoju, kad kai šios skulptūros bus tikrai išimtos iš valstybės saugotinų kultūros paveldo objektų, nedelsiant jas nuimsim. Aš elgiuosi taip, kaip numato įstatymai“, - praėjusią savaitę kalbėjo V. Navickas.

Savo ruožtu paveldosaugininkai teigia jokio mero kreipimosi negavę, o jei ir gautų, tai sovietinių skulptūrų iš registro nebrauktų – neva tai draudžia teisės aktai.

„Ar kreipsis, ar nesikreips – išbraukti iš registro negalime. Nėra jokio kito būdo (pašalinti skulptūras). Tam įstatyme ir yra „įkalta", kad iš registro braukti negalima. Kad nebūtų galima taip lengvai politiškai angažuotai reaguoti - ką noriu, tą nuimu", - sakė Kultūros paveldo departamento direktoriaus pavaduotojas Algimantas Degutis.

Premjero patarėjas ir kandidatas vesti Vilniaus konservatorius į rinkimus R. Alekna tokiu departamento atsakymu pasipiktino. Jo nuomone, situacija yra susijusi ne tiek su išbraukti skulptūras iš saugotinų objektų registro draudžiančiais įstatymais, kiek su teisės aktus taikančių biurokratų vertybėmis.

„Tai jeigu dabar žmonės, kurie užima atitinkamas pareigas, rašo tam tikrus teisės aktus, jie įvardija, jog tai yra valstybės saugomi objektai, tai, aš manau, kad tai daug pasako apskritai apie mūsų vertybes, apie mūsų požiūrį į meną, į vertybes. Tai iš tikro – kol mokykloje nepradėsime skiepyti tikrųjų vertybių, tai mes turėsime tokius biurokratus, kurie neleis nuimti, prisidengdami kuo tik nori“, - sakė R. Alekna.

DELFI primena, kad šį vasarį Vilniaus miesto savivaldybė kūrė planus restauruoti nušiurusias sovietines skulptūras, kai šiam darbui ateis eilė, tačiau Maskvos pagalbos atsisakė. Praėjusių metų birželį buvo svarstoma, kad sovietinių skulptūrų restauravimui prireiktų apie 100-150 tūkst. Lt.

Kolūkietį, kareivį, darbininką ir studentą vaizduojančios Žaliojo tilto skulptūros pastatytos 1952 m. Tikrieji skulptūrų pavadinimai yra „Žemės ūkis“, „Pramonė ir statyba“, „Taikos sargyboje“ ir „Mokslo jaunimas“.