Laimei, nors ir buvo girtutėlis, tačiau eismo įvykio vairuotojas nesukėlė ir vėliau, kai buvo stabdomas policijos pareigūnų, pakluso jų reikalavimams. O tada ir paaiškėjo, kad anksčiau dėl vairavimo apsvaigus nuo alkoholio teisę vairuoti praradęs vilnietis Vladimiras Ostrouchas į alkotesterį pirmą kartą pripūtė net 2,68 prom., o antrą kartą – 2,51 prom. alkoholio.

Bet net ir suprasdamas, jog kėlė grėsmę ne tik sau ir savo draugei, bet ir kitiems eismo dalyviams, vairuotojas vis tiek bandė išvengti atsakomybės – už tai, kad būtų užfiksuotas lengvas girtumo laipsnis arba išvis nebūtų užfiksuotas, V. Ostrouchas pareigūnams pasiūlė 500 eurų kyšį.

Už tai, kad vairavo transporto priemonę būdamas neblaivus ir bandė papirkti policininkus, V. Ostrouchas buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ir parą praleido areštinėje. Išsiblaivęs jis jau gailėjosi dėl tokio neatsakingo savo poelgio. Atleidimo jis prašė ir Vilniaus miesto apylinkės teisme, kai teisėjas Mindaugas Ražanskas nagrinėjo vyrui iškeltą bylą.

Kad ir kokia būtų atgaila, dėl to joks įstatymų pažeidėjas negali būti atleistas nuo atsakomybės – teismas paskelbė, kad kartą jau teistam V. Ostrouchui teisingiausia bausmė bus areštas. Tačiau – su viena sąlyga: teisėjas vyrui suteikė dar vieną galimybę – jeigu per metus jis nepadarys naujų nusižengimų ir laikysis įstatymų, jam skirtos 59 parų arešto bausmės nereikės atlikti.

Bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu nuteistajam teismas skyrė intensyvią priežiūrą, įpareigojo V. Ostrouchą dirbti, o nedirbant ar praradus darbą – užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, taip pat neišeiti iš namų nuo 22 iki 6.00 val., jeigu tai nesusiję su darbu arba mokymusi, neišvykti už gyvenamosios vietos miesto ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo, nevartoti psichoaktyvių medžiagų.

Be to, V. Ostrouchui teismas uždraudė ketverius metus sėsti prie automobilio vairo bei nurodė sumokėti 5 tūkst. Eur – tiek buvo įvertintas automobilis „Mercedes Benz“, prie kurio vairo jis buvo užkluptas vairuojantis neblaivus.

„Vairavimas esant apsvaigusiam nuo alkoholio yra vienas šiurkščiausių teisės pažeidimų, keliantis ypatingai didelį pavojų svarbiausioms baudžiamojo įstatymo saugomoms vertybėms – žmogaus sveikatai ir gyvybei“, – pažymėjo nuosprendį paskelbęs teisėjas M. Ražanskas.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad dar kovo 8-osios vakarą V. Ostroucho vairuojamą „Mercedes Benz“ pastebėjo viena vilnietė, kuri vėliau apie tai ir pranešė Bendruoju pagalbos telefonu 112.

„Važiuojant iš tunelinės plovyklos „Švaros broliai“, esančios Justiniškių g., iš laukimo vietos pajudėjo juodos spalvos automobilis „Mercedes Benz“, kurio vairuotojas, turėjęs mane praleisti, užkirto kelią ir nuvažiavo pirmas, – pasakojo moteris. – Tada šio automobilio vairuotojas užvažiavo ant vejos ir vos neužkabino stulpo. Po to „Mercedes Benz“ vairuotojas sustojo ir kurį laiką tiesiog stovėjo. Toks vairavimas man sukėlė įtarimų, todėl privažiavau kita eismo juosta šalia to automobilio iš vairuotojo pusės, norėdama pasižiūrėti, kas vairuoja. Nežinojau, kas nutiko vairuotojui – svarsčiau, gal jam galėjo sutrikti sveikata ir reikia pagalbos, tačiau pamačiusi vairuotoją supratau, kad šis yra neblaivus. Apie tai iš karto pranešiau Bendruoju pagalbos telefonu. Operatorius manęs paklausė, ar galėčiau važiuoti neblaiviam vairuotojui iš paskos ir informuoti apie šio judėjimo kryptį. Aš sutikau. Tada „Mercedes Benz“ nuvažiavo iki Pašilaičių mikrorajone esančios kebabinės, kur iš priekinės keleivio vietos išlipo moteris. Ji kebabinėje užsisakė maisto, o neblaivus vairuotojas liko vietoje, bet netrukus atsidaręs vairuotojo pusės dureles iš skardinės ant grindinio išpylė gėrimo likučius.“

Moters teigimu, prie kebabinės, kol buvo įvykdytas užsakymas, ji laukė apie 10 minučių.

„Belaukiant man paskambino policijos pareigūnas, kuris nurodė, kad ekipažas jau šalia, ir pasitikslino neblaivaus vairuotojo buvimo vietą, be to, jis prašė informuoti, kai tik neblaivus vairuotojas pajudės iš vietos, – sakė liudytoja. – Kai tik automobilis „Mercedes Benz“ pajudėjo, aš iš karto susisiekiau su policijos pareigūnu ir informavau, kuria kryptimi nuvažiavo minėtas automobilis. Važiavau jam iš paskos ir mačiau, kaip policijos pareigūnai šį automobilį sustabdė Žemynos gatvėje. Aš taip pat sustojau, priėjau prie policijos pareigūnų, kuriems patvirtinau, jog tai tas pats automobilis ir tas pats vairuotojas, apie kurį pranešiau Bendruoju pagalbos telefonu.“

Liudytoja sakė, kad vairuotojas buvo akivaizdžiai neblaivus, nes gerokai svirduliavo, eidamas ramstėsi į automobilis.

Asociatyvi nuotrauka
Moteris buvo teisi – kai pareigūnai vairuotojui patikrino jo neblaivumą, pirmą kartą į alktesterį jis pripūtė 2,68 prom. alkoholio, o antrą kartą – 2,51 prom.

Tačiau tuo viskas nesibaigė – girtas vairavęs V. Ostrouchas nusprendė, kad duodamas pinigų pareigūnams galės išvengti baudžiamosios atsakomybės.

„Kai sustabdėme automobilį ir priėjome prie vairuotojo, neabejojome, kad vairuotojas yra neblaivus – jo kalba buvo nerišli, akys paraudusios, veidas išraudęs, be to, nuo automobilio vairuotojo sklido stiprus alkoholio kvapas, – sakė pareigūnas. – Paklaustas, ar vartojo alkoholinius gėrimus, automobilio vairuotojas atsakė teigiamai, taip pat prisipažino neturįs teisės vairuoti transporto priemones. Nutarėme patikrinti jo neblaivumą, bet prieš pirmą tikrinimą vairuotojas, būdamas prie tarnybinio automobilio, nuolat siūlė susitarti, neakivaizdžiai, užuominomis siūlė kyšį, leisdamas suprasti duosiąs pinigų, jei bus paleistas. Automobilio vairuotojui paaiškinus, kad už kyšio siūlymą ir davimą policijos pareigūnui yra numatyta baudžiamoji atsakomybė, automobilio vairuotojas į perspėjimus nereagavo ir prie tarnybinio automobilio vieną kartą rusiškai pasakė galįs duoti pinigų.

Vėliau sėdėdamas sulaikytiems asmenims skirtoje vietoje ir bandydamas pasitikrinti alkoholio kiekio matuokliu automobilio vairuotojas vėl siūlė susitarti ir nefiksuoti neblaivumo – sėdint tarnybiniame automobilyje ir pildant dokumentus automobilio vairuotojas man ir mano porininkui pasiūlė 500 eurų. Tada jam buvo pranešta, kad šis yra sulaikomas ne tik už tai, kad neblaivus vairavo automobilį, bet ir už tai, jog valstybės tarnautojui siūlė kyšį.“

Kad vairavo apsvaigęs nuo alkoholio ir siūlė kyšį pareigūnams, neneigė ir pats vairuotojas V. Ostrouchas. Teisme jis aiškino, kad kovo 8-ąją susitiko su mergina, buvo išgėręs keturias skardines alaus.

„Tačiau vis tiek nutariau vairuoti automobilį, kuris yra mano draugo, – sakė jis. – Kai buvau sustabdytas, policijos pareigūnams pasiūliau pinigų, nes būdamas neblaivus nežinojau, ką darau.“

Vyras tikino, kad alkoholinius gėrimus geria retai – tik per šventes, o prie vairo neblaivus esą nesėda.

„Galėčiau negerti ir porą metų“, – aiškino V. Ostrouchas.

Baudžiamąją bylą neblaiviam vairuotojui iškėlę pareigūnai teismui pateikė vaizdo įrašus, kuriuose buvo užfiksuota, kaip šis jiems siūlo kyšį. Kai pareigūnai V. Ostrouchą buvo pasisodinę į savo tarnybinį automobilį, vairuotojas kelis kartus policininko klausė, ar galimą kažką padaryti, bet policijos pareigūnas atsakė neigiamai.

Toks atsakymas vairuotojo netenkino, todėl jis nenurimo: „Na padarom“. O šiek tiek vėliau, kai nebaigėę pūsti į alkoholio matuoklį, jis vėl vis prašė policijos pareigūno „padaryti minimumą arba pažymėti, kad jis nepripūtė“.

Mindaugas Ražanskas
„Kitame vaizdo įraše užfiksuota, kaip policijos tarnybiniame automobilyje gale už stiklinės pertvaros sėdi vyras, į automobilį įsėda policijos pareigūnas, – pareigūnų vaizdo įrašą citavo teismas. – Minėtas vyras vis prašo susitarti, pasiūlo pinigų, tačiau sumos neįvardija bei vėl klausia, ar nėra galimybės susitarti. Į automobilį įlipus antram policijos pareigūnui minėtas vyras vėl siūlo pinigų, policijos pareigūnas atsako, jog už tai gresia baudžiamoji atsakomybė, tačiau vyras toliau bando tartis, o policijos pareigūnas vis kartoja, kad susitarti negalima. Vėliau minėtas vyras pasako, kad duoda 500 eurų, o policijos pareigūno įspėtas, kad tai yra bandymas papirkti, vyriškis atsako tai žinąs.“

Tuo metu su V. Ostrouchu kartu važiavusi mergina teisinosi, kad, nors ir suprato, jog jos draugas yra neblaivus, tačiau esą „atrodė normaliai, todėl nepamaniau, kad jis gali būti girtas ir negali vairuoti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)