Kaip BNS informavo mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas, savivaldybės Audito tarnyba tikrinimą atlieka jau apie mėnesį – tikrinamos etatų struktūros ir finansiniai dalykai.

Meras Remigijus Šimašius sako, kad auditą jis pavedė atlikti atsižvelgdamas į kritiką dėl „Vilniaus festivalių“ skirstomos paramos, tai pat dėl čia dirbančių asmenų darbo santykių su kitomis įstaigomis, įskaitant Vilniaus festivalio steigėją, Lietuvos operos ir baleto teatro vadovą Gintautą Kėvišą.
Anot mero, nuo audito rezultatų priklausys, ar bus svarstoma įstaigos vadovo Remigijaus Merkelio atsakomybė.

„Man kyla įvairių klausimų, dėl to ir pavedžiau išsiaiškinti visus dalykus – ir anksčiau vykusius visus finansavimus, tų finansavimų tvarkas, panaudojimo tikslingumą. Kol kas rezultatų nėra, bet klausimų neabejotinai kyla. Manau, artimiausiu metu turėsime atsakymus“, – BNS sakė meras.
Vilniaus festivaliams šiemet savivaldybė skyrė 317 tūkst. eurų, iš jų darbo užmokesčiui – 125 tūkst. eurų, likusios lėšos paskirstytos devyniems festivaliams finansuoti: po 16,7 tūkst. eurų numatyta „Vilniaus festivaliui“, festivaliams „Sirenos“, „Gaida“, „Naujasis Baltijos šokis“, „Kino pavasaris“, „Kristupo vasaros festivalis“, „Vilnius Mama Jazz“, „Vilnius Jazz“, „Banchetto Musicale“, projektui „Kultūros naktis“ skirta 61 tūkst. eurų, „Gatvės muzikos dienai“ – 7 tūkst. eurų, „Sostinės dienai“ – 54 tūkst. eurų.

Kultūros ministerija šiuo metu aiškinasi, ar G.Kėvišas turėjo teisę papildomai dirbti viešojoje įstaigoje „Vilniaus festivaliai“. Ministerija nustatė, kad tam G.Kėvišas neturėjo reikalingo ministerijos leidimo. Taip pat konstatuota, kad vykdamas į komandiruotes kaip LNOBT vadovas jis negalėjo atlikti darbo „Vilniaus festivaliuose “.

Vilniaus miesto savivaldybė per „Vilniaus festivalius“ yra skyrusi 30 tūkst. eurų paramą pernai vykusiam Londono simfoninio orkestro koncertui, kurį organizavo G.Kėvišo sūnaus Martyno vadovaujama Kipre registruota įmonė „Riverside music Ltd“. Pats G.Kėvišas prašė savivaldybės paramos dar dviem sūnaus organizuotiems koncertams. Dėl to Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) atlieka tyrimą. Iš viso trims koncertams LNOBT skyrė 390 tūkst. eurų.

Kultūros ministerija taip pat aiškinasi aplinkybes dėl Lietuvos nacionalinio dramos teatro ir Lietuvos nacionalinės filharmonijos vadovų, kurie be savo pareigų dirba viešojoje įstaigoje „Vilniaus festivaliai“, nors tam nėra gavę kultūros ministrės leidimo. Nacionalinio teatro vadovas Martynas Budraitis sako turėjęs ankstesnio ministro Šarūno Biručio žodinį leidimą, o naujoji vadovybė nepaaiškino tvarkos, kaip gauti leidimą.
Autorius: Ignas Jačauskas