Valstybinė žemė atlaisvinta, o vėliau vėl užimta

Birutės g. 38A valdos ne pirmą kartą atsiduria žemgrobystės šešėlyje. Į panašias situacijas yra įsivėlę ir kiti įtakingi šio kotedžo gyventojai, tačiau pralaimėję teismą jie patraukė tvorą ir valstybinę žemę atlaisvino.

2022 m. rudenį Delfi rašė, kad po teismo sprendimo valstybinė žemė vėl buvo atverta visuomenei. Tačiau pastebėta, kad vieniems kaimynams valstybinę žemę atlaisvinus, kiti šio Birutės gatvėje esančio kotedžo gyventojai galbūt užėmė naują greta esantį valstybinės žemės lopinėlį.

Tąkart kilo įtarimas, kad Birutės g. 38A kiemas gali būti praplėstas valstybinės žemės sąskaita.

Kaip jau rašėme, anksčiau šiuo adresu Nacionalinė žemės tarnyba yra nustačiusi pažeidimą, kai buvo neteisėtai užtverta valstybinė žemė. Tačiau savininkas galiausiai įvykdė NŽT reikalavimą atlaisvinti valstybinę žemę.

Vis dėlto 2022 m. nuvykę į vietą užfiksavome, kad šiuo metu ir vėl atsirado tvora. Tąkart metalinė. Kilo įtarimų, kad ja užtverta ir valstybinė žemė. Be to, valstybinėje žemėje, galimai atsirado trinkelių danga. Patekimą į valstybinę žemę trukdo ir želdiniai. Gyvatvorė gerokai apsunkina galimybes užsukti ten, kur visuomenė turi pilną teisę lankytis.

2022 m. rudenį Nacionalinės žemės tarnybos paklausėme, ar dėl šio atvejo NŽT yra fiksavusi pažeidimą. NŽT atstovas Audrius Gelžinis tada nurodė, kad pakartotinis pažeidimas nėra fiksuotas. „Birutės g. 38A valstybinis žemės naudojimo patikrinimas buvo atliktas 2018 metais. Pažeidimų neužfiksuota. Vėliau skundų dėl jūsų minimo žemės sklypo naudojimo nebuvo gauta“, – Delfi nurodė A. Gelžinis.

Savininkai situacijos nekomentuoja

Registrų centro duomenimis, Birutės g. 38A savininkai yra Audris Barcevičius ir Loreta Barcevičienė.

A. Barcevičius yra UAB „Barco Invest“ vadovas. Taip pat jis kartu su L. Barcevičiene yra šios įmonės steigėjai. Įmonė registruota jų gyvenamosios vietos adresu.

Delfi kreipėsi į sklypo savininkus komentaro. Tačiau atsakymų į elektroniniu paštu pateiktus klausimus negavome. Jeigu juos gausime publikavus straipsnį, jį iš karto papildysime.

Pareigūnai nustatė pažeidimą

Nacionalinės žemės tarnybos skyriaus vedėjas Mindaugas Joteika vasario mėnesį Delfi informavo apie atliktą patikrinimą ir jo metu nustatytus pažeidimus.

„Nacionalinės žemės tarnybos prie Aplinkos ministerijos Vilniaus miesto skyrius 2023 m. vasario 1 d. 14:00 val. atliko valstybinės žemės, esančios greta Birutės g. 38 A, Vilniuje, naudojimo patikrinimą bei surašė žemės naudojimo patikrinimo aktą“, - rašoma M. Joteikos pasirašytame rašte.

Štai ką nustatė NŽT pareigūnai: „Patikrinimo metu nustatyta, kad greta žemės sklypo, esančio Birutės g. 38 A, Vilniuje, yra valstybinė žemė nesuformuota atskiru žemės sklypu. Žemės sklypo rytinėje dalyje įrengta segmentinė tvora; pietrrytinėje ir pietinėje dalyje auga gyvatvorė. Pietinėje dalyje įrengtos tvoros bei plytelių dangos aikštelė. Vietovėje atlikta fotofiksacija, pamatuotos tvoros, gyvatvorė ir plytelių dangos aikštelės kontūras. Nustatyta, kad plytelių dangos kontūras (A) valstybinėje žemėje, užimama – 6,7 kv. m; gyvatvorė (1-2-3-4) auga valstybinėje žemėje, jos ilgiai: 3,44 m, 3,63 m, 3,36 m. Tvoros įrengtos žemės sklypo ribose.“
Nacionalinė žemės tarnyba

M. Joteika informavo, kad NŽT patikrinimo metu užfiksavo pažeidimą: „Informuojame, kad atsakomybė už 2023 m. vasario 1 d. nustatytą žemės naudojimo tvarkos pažeidimą numatyta Administracinių nusižengimų kodekso 110 straipsnio 1 dalyje. Skyriuje vyksta administracinės nusižengimo teisenos tyrimas.

Atkreipiame dėmesį, kad remiantis administracinių nusižengimo kodekso 39 straipsniu, t.y. administracinė nuobauda gali būti paskirta ne vėliau kaip per dvejus metus nuo administracinio nusižengimo padarymo dienos.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)