Taip katalikų bažnyčios vadovybė Lietuvoje reaguoja į Vilniaus Šventosios Dvasios bažnyčioje aukotas mišias už Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS) sėkmę rinkimuose ir kunigo pasisakymus.

„Deja, Bažnyčia daugeliui politikų atrodo kaip tinkama vieta rinkiminei kampanijai vykdyti, visgi bažnyčių sakralumas yra nesuderinamas su politine agitacija. Su visų bažnyčių, apie kurias gaunama informacijos dėl galimos politinės agitacijos, kunigais yra kalbamasi, įvertinama situacija, primenama, jog agitacijos bažnyčiose negali būti, tariamasi, kaip užtikrinti, kad jos nebūtų“, – BNS teigė Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikacijos koordinatorė Živilė Peluritienė.

LLRA-KŠS trečiadienį pranešė, jog pirmadienį Vilniaus Šventosios Dvasios bažnyčioje buvo aukojamos mišios „už reikalingas jėgas ir energiją organizuojant rinkimus bei už gerus Vilniaus krašto lenkų rinkimų rezultatus“.

Pranešime cituojamas bažnyčios klebonas Tadeušas Jasinskis teigia: „Rinkimai, be abejo, yra svarbus įvykis, nes žmonėms suteikiama galimybė įtakoti ne tik savo likimą, bet ir visos tėvynės ir visų žmonių likimą, todėl yra svarbu, kas bus išrinktas į parlamentą, svarbu, kad prašote palaiminimo prieš rinkimus, dėkojate Dievui už šį darbą, už jėgas, kurių Jis jums suteikė ruošiantis šiems rinkimams”.

Vilniaus arkivyskupija jau anksčiau yra pareiškusi, jog kunigai yra pašaukti skelbti Evangeliją ir tarnauti toms bendruomenėms, kurios jiems yra pavestos, tad neturėtų aktyviai dalyvauti politikoje ir politinių partijų veikloje, nebent „kompetetingos bažnytinės valdžios sprendimu tai būtų reikalinga Bažnyčios teisėms ginti ar bendram gėriui skatinti“, kaip tai nurodoma Kanonų teisės kodekse.

Arkivyskupija pabrėžia, kad Bažnyčios sakralumas nesuderinamas su politikavimu, o sprendimą, už kurį kandidatą balsuoti, „kiekvienas pilietis priima asmeniškai, pagal savo įsitikinimus, patirtį ir vertybes“.

„Jeigu dvasininkas per pamokslą ragina balsuoti už konkretų kandidatą ar partiją, reikėtų švelniai atkreipti jo dėmesį, kad tai netinkama, jei nepadeda – informuoti bažnyčios kleboną, o jei agitacija nesiliauja – vyskupą“, – pataria arkivyskupija.

Su Vilniaus Šventosios Dvasios bažnyčios klebonu T. Jasinskiu BNS trečiadienį nepavyko susisiekti.