Į šį teismo posėdį kaltinamieji – I. Vorobjovas ir J. Kuprėnienė – teisėjų kolegijos sprendimu turėjo būti atvesdinti prievarta, tačiau atvyko tik vienas – I. Vorobjovas. J. Kuprėnienė dėl vis blogėjančios sveikatos nepasirodė. Nebuvo ir jos advokato. Vėliau pranešta, kad jis posėdį tiesiog pamiršo. Tai itin nustebino nukentėjusia šioje byloje pripažintą A. Ramanausko-Vanago dukrą.

„Tie žmonės, šiuo atveju mano tėvai, buvo suimti, operacija vykdyta, KGB mašina dirbo, visi varžteliai dirbo. Vieni iš tų varžtų čia turi būti, bet jie niekaip nebūna, ir man keista, kad vieno advokatas pamiršo ir tai rimta priežastis“, – kalbėjo Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė.

J. Kuprėnienė ir I. Vorobjovas kaltinami nusikalstamais veiksmais padėję sovietų represinės struktūros padaliniui – KGB – parengti nuo jų besislapstančių A. Ramanausko ir jo žmonos Birutės suėmimo planą. Apie jam pateiktus kaltinimus buvęs Saugumo komiteto leitenantas nieko negalėjo pasakyti.

„Nieko negaliu pasakyt, bus teismas ir išsiaiškins viską“, – sakė kaltinamasis I. Vorobjovas.

1956-ųjų spalį įvykdžius suplanuotą operaciją A. Ramanauskas ir jo žmona buvo pristatyti į Vilniaus KGB kalėjimą. Dokumentai liudija apie beveik metus trukusius A. Ramanausko-Vanago kankinimus. Vėliau jam įvykdyta mirties bausmė. B. Ramanauskienė tuometinių struktūrų nuteista laisvės atėmimo aštuoneriems metams bausme ir įkalinta Sovietų Sąjungos lageriuose.

J. Kuprėnienei ir I. Vorobjovui pateikti kaltinimai dėl bendradarbiavimo įvykdant šį nusikaltimą.

Genocidas – labai sunkus nusikaltimas žmogiškumui. Didžiausia bausmė – laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Iš esmės pradėti nagrinėti bylą Kauno apygardos teisme planuojama lapkričio pabaigoje.