Nors jokių pažeidimų nerasta, V. Danauskienė netiki, kad tai sutapimas, ir mano sulaukusi kritikuotų politikų keršto. Pasak Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininko Dainiaus Radzevičiaus, tai panašu į bandymą susidoroti su kritikais.

V. Danauskienė pasakoja, kad pirmasis tikrintojų vizitas beveik sutapo su data, kada Druskininkų meras Ričardas Malinauskas ir aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas paskelbti specialiaisiais liudytojais Druskininkų Vijūnėlės dvaro statybų ir Vyriausybės nutarimo istorijoje.

Vasario pradžioje V. Danauskienei paskambinę Statybų priežiūros inspekcijos pareigūnai pareiškė turį tirti anoniminį skundą – įtarta, kad moters sklype, saugomoje teritorijoje, vykdomos nelegalios statybos.

Atvykę inspektoriai domėjosi ūkinio pastato su pirtimi prie tvenkinių statybomis, tačiau jokių pažeidimų nerado: teritorija nesaugoma valstybės, neviršyti statinio dydžiai ir aukščiai. Pareigūnai esamą situaciją užfiksavo ir žurnalistei davė pasirašyti.

„Dar nusistebėjau, kad pareigūnai laksto reaguodami į kiekvieną anoniminį skundą. Man paaiškino, kad „iš Vilniaus atsiuntė“. Nedariau tragedijos, maža ką, nepatenkintų būna, lai tampo liūtą už ūsų, juolab esu rami, nes nieko nepažeidžiau“, – DELFI pasakojo V. Danauskienė.

Po poros savaičių kolega iš Druskininkų V. Danauskienės paklausė, ar „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Patriotai“ anonse matė dronu nufilmuotą savo pačios sodybą. Minėtoje laidoje, kurioje kalbėta apie esą nekaltai puolamą merą R. Malinauską, V. Danauskienė iš tiesų išvydo savo sodybos vaizdus, buvo išvadinta verslininkams lojalia žurnaliste, tačiau to nesureikšmino.

Šį trečiadienį V. Danauskienė apklausta kaip liudytoja ikiteisminiame tyrime dėl galimo ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimo be leidimo bei galimai privačios informacijos apie asmenį paskelbimo.

Tyrimas atliekamas pagal gautus pareiškėjų skundus, tačiau kas tie asmenys, tyrėja V. Danauskienei atskleisti negalėjo. Žurnalistė apklausta Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Sunkių nusikaltimų tyrimo skyriuje.

Teisėsauga aiškinasi, kaip į žiniasklaidą pateko Vijūnėlės dvaro skandalo tyrimo medžiaga ir politikų pokalbių išklotinės.

Atsivežė ir dronu darytas nuotraukas

Ir tai dar ne viskas. Ketvirtadienį V. Danauskienės sodybą Lazdijų rajono Papalazdijų kaime aplankė Alytaus regiono Aplinkos apsaugos departamento specialistės. V. Danauskienei mieste imant interviu, paskambinusi mama pranešė apie per sodybos kiemą tvenkinių link nuvažiavusią Aplinkos ministerijos mašiną.

Grįžusi į namus žurnalistė sutiko aplink tvenkinius vaikštančias ir atstumus matuojančias dvi moteris. Šios prisistatė atvykusios iš Alytaus – gavo pavedimą tirti anoniminį skundą. Specialisčių turimuose dokumentuose V. Danauskienė pamatė dronu darytas sodybos ir sklypo nuotraukas. Tokius pat vaizdus V. Danauskienė matė „Lietuvos ryto“ televizijos reportaže.

Anot anoniminio skundo, privačiame sklype, galimai saugomoje teritorijoje, be projekto iškasti tvenkiniai bei vykdomos statybos ir kiti darbai. Akyla žurnalistės akis pastebėjo, kad ant specialisčių turėto rašto buvo nurodyta ruošiant atsakymą skambinti departamento direktorei.

Aplinkosaugininkės išsitraukė aplinkos ir žemės ūkio ministrų ministrų įsakymą – paviršiumi nepratekančio vandens telkinio įrengimo taisyklių aprašą, kuris reglamentuoja tvarką minėtus telkinius kasant valstybės saugomose teritorijose. Tačiau V. Danauskienės žemė – ne valstybės saugoma teritorija, o paprasta žemės ūkio paskirties žemė.

Pareigūnės teritoriją matavo, nustatė tvenkinių plotą, kuris kelis kartus mažesnis nei leidžiama išsikasti be specialaus leidimo. „Aš joms sakiau – tikrinkite, Danauskienė – ne šventa karvė, yra įstatymas ir jis galioja, jei jis pažeistas, yra tvarka ir baudos už jos pažeidimą“, – kalbėjo V. Danauskienė.

Tačiau ir šios pareigūnės pažeidimo neužfiksavo.

„Jei tu pati kiekvieną dieną rašai apie pažeidimus, apie įstatymų nesilaikančius valdininkus, pats turi būti krištolinio skaidrumo ar bent jau stengtis tokiu būti. Pikta, kad to paties ministro vadovaujamos Aplinkos ministerijai pavaldžios įstaigos, tarsi šuniukui pasakius fas, lekia“, – sako žurnalistė, nustebusi, kad įstaigos reaguoja į kiekvieną anoniminį skambutį.

„Yra sutapimų, bet nelabai šiuo atveju noriu tikėti, kad tai atsitiktiniai sutapimai. Šiandien aš, rytoj kitas, prisiminkime BNS istoriją, formuojasi pavojinga tendencija“, – dėl plintančio žurnalistų persekiojimo perspėja V. Danauskienė.

D. Radzevičius: bandoma susidoroti su kritikais

„Man tai labai panašu į žurnalistų persekiojimą. Nors Lietuvoje pagal Visuomenės informavimo įstatymą draudžiama persekioti žurnalistus už kritiką, tačiau už tai nėra numatytos jokios rimtos atsakomybės. Panašu, kad politikams su jų pavaldiniais labai lengva tą daryti“, – situaciją komentuoja LŽS pirmininkas D. Radzevičius.

Dainius Radzevičius

Jo teigimu, dalis politikų, pasitelkę teisininkus, žurnalistus užverčia skundais įvairioms institucijoms. „Ne paslaptis, kad tą atvirai ir viešai daro daro ponas R. Malinauskas. Tai, kad dabar tikrina įvairūs pareigūnai, vienintelis dalykas – kuriam laikui apsišarvuoti kantrybe, pabandyti išsiaiškinti tikruosius jų tikslus, dėl ko tai daroma ir po to turbūt reikės gintis“, – sakė D. Radevičius.

DELFI primena, kad R. Malinauskas kovo viduryje Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai apskundė žurnalistą Edmundą Jakilaitį, kaltindamas jį Visuomenės informavimo įstatymo pažeidimais. Merui pasirodė, kad E. Jakilaitis žmones klaidino ir jam metė nepagrįstus kaltinimus.

D. Radzevičiaus nuomone, tokioje situacijoje geriausia viešumas. LŽS pirmininkas atkreipia dėmesį: kol kas nėra ženklų, kad Vijūnėlės dvaro istorijos dalyviai politikai būtų pripažinę savo klaidas. Maža to, imti persekioti žurnalistai – atliekami tyrimai, kaip buvo paskleista Vijūnėlės dvaro tyrimo medžiaga.

„Tai rodo, kad noras persekioti iš principo yra. O priemones, panašu, renkasi tas, kurios jiems prieinamos. Manęs visai nestebina, kad taip gali būti. (…) Akivaizdu, kad bandoma susidoroti su kritikais“, – kalbėjo D. Radzevičius.

D. Radzevičiaus nuomone, tai politikams lengva daryti, nes turi partijų priedangą. „Nei pono Malinausko ponas Butkevičius nebaudė partine prasme, nei pono Trečioko atveju partija nesiėmė veiksmų – tikslas buvo ginti. Kada turi tokį politinį „stogą“, savo partijų palaikymą, kodėl nesijausti drąsiai ir nesusidoroti su savo persekiotojais“, – svarsto LŽS vadovas.

K. Trečiokas: balandžio 1 pokštas

Tuo metu aplinkos ministras K. Trečiokas dievagojasi jokių nurodymų dėl V. Danauskienės ministerijai pavaldžioms institucijoms nedavęs.

Kęstutis Trečiokas

„Vertinu tai kaip balandžio 1 d. pokštą. Šitas ministras tokiais dalykais tikrai neužsiima ir neužsiiminės, niekada niekam nesu davęs tokio pobūdžio pavedimų, ar žurnalistas, ar kitos profesijos žmogus, ar vienos partijos, ar kitos, man nekelia jokių emocijų, tiesiog reikalauju, kad specialistai dirbtų savo darbą. Jei iš tikrųjų taip yra, tai tik sutapimas, iš ministerijos tokio nurodymo niekada nebuvo“, – sakė K. Trečiokas.

Pasak K. Trečioko, jam daug kas gyvenime sutampa – štai ir gimtadienis sutapo su apkalta, tačiau dėl to jis nieko nekaltinęs.