Želdiniai ten, kur jų neturėtų būti

Druskininkuose apsilankę DELFI žurnalistai pastebėjo, kad šonuose tarp garsiojo Vijūnėlės dvaro auga dekoratyviniai krūmai, kurie iš abiejų pusių trukdo laisvai judėti Vijūnėlės tvenkinio pakrante.

Specialiai pakrantės apsaugos juostoje pasodinti ir kruopščiai prižiūrimi krūmai jau gerokai suaugę, todėl norint įveikti netikėtą kliūtį reikia įdėti nemažai pastangų.

Tačiau įdomiausia yra tai, kad vandens telkinio pakrantės apsaugos juostoje draudžiama sodinti želdinius. Toks draudimas numatytas Saugomų teritorijų įstatymo 20 straipsnyje: „Pakrantėje 5 metrų atstumu nuo vandens telkinio kranto (esant vidutiniam vandens lygiui) negali būti tveriamos tvoros, kitais statiniais, įrenginiais ar įveisiamais želdiniais, medžių ir krūmų liekanomis kliudoma pakrante eiti asmenims.“

Apie galimus pažeidimus DELFI pranešė Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnams. Po kelių dienų gautas departamento vadovo Stasio Vanago atsakymas, kad bus pradėtas patikrinimas.

Druskininkų agentūros vedėjas Sigitas Kvaraciejus pridėjo, kad patikrinimą atliks departamento Kontrolės organizavimo skyrius.

Apie patikrinimo rezultatus DELFI informuos, kai jis bus atliktas.

Norėdami gauti Vijūnėlės dvaro savininko, ginklais prekiaujančio verslininko Ž. Povilonio komentarą, kreipėmės į jam atstovaujantį advokatą Nedą Šilaiką. Tačiau atsakymų į pateiktus klausimus sulaukti nepavyko.

Vijūnėlės dvaras turi būti nugriautas

DELFI primena, kad vien už pastato griovimo darbus iš savivaldybės Vijūnėlės dvaro savininkai prašo daugiau kaip 200 tūkst. eurų. Papildomai savininkai paskaičiavo, kad žala dėl namo nugriovimo galėtų siekti daugiau kaip milijoną eurų.

Rašte Druskininkų savivaldybei, „15 min.“ duomenimis, teigiama, kad savininkas neturi lėšų statiniui nugriauti, todėl tai spręsti turėtų savivaldybė. Pabrėžiama, kad teismo sprendime, kuriuo įpareigojama nugriauti Vijūnėlės dvarą, nebuvo konstatuota savininko kaltės, todėl darytina išvada, kad už pastato griovimo finansavimą atsakingos Druskininkų savivaldybės ir valstybės institucijos. Rašte prašoma paskirti pinigų namui nugriauti.

Aukščiausiasis Teismas šių metų birželį neskundžiamu sprendimu paskelbė, kad pastatas Druskininkuose turi būti nugriautas. „Valstybė išnuomoja valstybinę žemę lengvatine (ne aukciono) tvarka, jeigu asmuo tame sklype turi teisėtai pastatytą statinį. Nagrinėtoje LAT byloje buvo nustatyta, kad vietoj nugriauto paslaugų paskirties valčių nuomos punkto buvo pastatytas gyvenamasis pastatas. Asmuo, statydamas statinį, kurio paskirtis visai kita ir kitoks teritorijos naudojimo būdas, neturėjo teisės į lengvatinę žemės sklypo nuomą“, – tuomet paskelbė teismas.

Vijūnėlės dvaras turi būti nugriautas iki Kalėdų. Tačiau jau dabar abejojama, ar iki to laiko tai bus padaryta. Tokiu atveju turės įsikišti valstybinės institucijos, o griovimo terminas užsitęstų.