Prie Statybų inspekcijos trečiadienį susirinkę vilniečiai plakatais gėdino valstybinę instituciją. Niekaip į savo įsigytus butus įsikelti negalintys gyventojai piktinosi inspekcijos sprendimu naikinti statybų leidimą, kurį ji pati ir buvo išdavusi.

Pasak vilniečių, su Statybų inspekcija bandoma aiškintis jau daugiau nei metus. O tiesiogiai susitikti esą niekada nepavykdavo.

Nukentėję gyventojai neslepia apmaudo ir desperacijos dėl susiklosčiusios situacijos.

„Pagrindo rimtumo prieš kreipdamiesi į teismą jie net ir nepatikrino, jie neatliko privalomų procedūrų, kas yra pažeidimų vertinimas. Jie nedavė statytojui laiko susitvarkyti tuos pažeidimus. Pirmiausia buvo einama buldozeriu į teismą, byla tęsiama, byla pralaimėta. Tada nusprendžiama, kad užsuks bylą iš naujo“, – LNK sakė vieno iš butų savininkė Gintarė Ruzgienė.

Protestuojančius vilniečius po kurio laiko pasitinka inspekcijos atstovė. Besipiktinančius gyventojus vėliau įstaigos vadovė pasikviečia pasikalbėti už uždarų durų, žurnalistams diskusijos klausytis neleidžiama.

O su objekto statytoju LNK žurnalistams susisiekti nepavyko.

Po geros valandos diskusijų inspekcijos poziciją išklausę vilniečiai toliau nesuprato dėl ko vilkinamas projekto pridavimas.

„Iš esmės atsakymų mes negavome, mes gavome juos tik labai formalius. Į pačios Statybų inspekcijos darbuotojų darbo projektą mes komentarų negavome, nes jie jį traktuoja sau palankia linkme. Ir norimo rezultato mes čia nepasiekėme“, – sakė G. Ruzgienė.

Pastatui, į kurį savininkai vis dar negali įsikelti leidimas buvo išduotas prieš ketverius metus. Statybų inspekcija aiškina, kad nustatyti su viešuoju interesu susiję pažeidimai. Pavyzdžiui – tam tikrų statybos reikalavimų neatitikimai.

„Statybų inspekcija atliko tyrimą, gavusi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pasikreipimą dėl teisėtumo. Atlikusi tyrimą Statybų inspekcija nustatė pažeidimų, dėl kurių ir kreipėsi į teismą dėl statybas leidžiančio dokumento panaikinimo“, – LNK sakė Valstybės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos veiklos gerinimo skyriaus vedėja Gita Šematovičiūtė.

Gyventojai stebisi, kad praėjus tiek laiko neatitikimai buvo pastebėti tik dabar.

„Pirkome būstą su galiojančiu statybų leidimu, projektas buvo tvarkingas, namas kilo sparčiai. Ir vietoje kvietimo pasirašyti notarines sutartis, sulaukėme informacijos, kad projektas, jeigu galima taip pasakyti, paduotas į teismą. Nes ginčijamas statybų leidimo teisėtumo klausimas. Užsisuko teismų karuselė“, – kalbėjo name esančio buto savininkė.

Į neaiškias pinkles pakliuvę vilniečiai įspėja ir kitus gyventojus – kad net ir legaliai įsigijus būstą galima likti be nieko.

„Į tokią situaciją gali papulti kiekvienas, kuris perka būstą. O jeigu tyrimą pradeda teisėsaugos institucija, kaip žinome, jie gana plačiai vykdo tuos tyrimus, nebūtinai kažkur jie nuveda, tuo atveju net senatis nelabai galioja“, – kalbėjo G. Ruzgienė.

„Procesai yra ilgi, nesukurti, atsižvelgiant į žmones, visuomenės interesus. Ir Statybų inspekcija žada ginti visuomenę, tik ne mūsų visuomenės dalį“, – sakė vieno iš butų savininkas Mindaugas Kuprys.

Statybų inspekcija kiek anksčiau pati kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą su reikalavimu pripažinti negaliojančiu savo anksčiau išduotą statybos leidimą. Teismui nutraukus bylą, inspekcija trečiadienį kreipėsi į prokuratūrą.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: