Jau pasiskelbusius kandidatus vertinęs komunikacijos ekspertas Arijus Katauskas sakė, kad ne tobulai, bet geriausiai pasirodė, Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narys Vygaudas Ušackas.

„Geriausiai pasirodė kaip kandidatas, pristatydamas visą legendą, kaip jis eina, kodėl jis eina, netgi idėjos kai kurios pasirodė įdomios – mūsų interesų laukas yra Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorija. Parodyti jo paties kaip žmogaus gebėjimai, patirtis kaip oratoriaus, kaip kalbėtojo. Visas pasirodymas buvo aukštesnio lygio. Mes vakar daug tikėjomės iš Gitano Nausėdos pristatymo, tačiau reikia pripažinti, kad kažkiek nusivylėme. Jis gerai jaučiasi, kai reikia kalbėti apie skaičius, bet kai reikia skaityti tai, kas parašyta, ir labai keistais žodžiais parašyta, apie senas pavargusias rankas, šiek tiek keistoka iš jo tai girdėti“, – įvertino A. Katauskas.

Tuo metu kitas komunikacijos profesionalas Darius Gudelis įvertino, kad kol kas matome tik formą, bet ne turinį.

Anot jo, dažnai natūralios reakcijos patinka žmonėms kur kas labiau nei suplanuoti pasirodymai.

„Yra diskusijos prie kokio paminklo (paskelbti apie kandidatavimą – DELFI), kokioje lokacijoje, kelintą valandą, kiek laiko praeina nuo „aš jau apsisprendžiau pranešti“ ir „aš pranešiu“ – 24 valandos ar 36 valandos. (...) Nors man atrodo, kad, pavyzdžiui, vakar Sauliaus Skvernelio natūralios reakcijos per krepšinį ir tos fotografijos pasiekė kur kas platesnę ir įtikinamiau tai padarė bendraujant su auditorija nei, kaip Mykolas (Katkus - DELFI) sakė, tas fonas už nugaros“, – sakė D. Gudelis.

Įvertino komandas: silpnokos

M. Katkus atkreipė dėmesį ir į tai, kad nei G. Nausėda, nei V. Ušackas neturi realios komandos, kuri galėtų jiems padėti rinkti parašus, stebėti rinkimus ar užsiimti techniniu darbu.

„Vienas nevykusiai papozavo prie gamtos mokslų centro su nelabai aiškiais personažais už savęs, kitas papozavo prie Vyčio, su dar mažiau personažų, bet užtat „nugara“ buvo geresnė“, – sakė M. Katkus.

Jis skeptiškai įvertino pristatytas komandas, kurias įvertino kaip gana silpnas. Tuo metu D. Gudelis juokavo, kad jeigu renkamos komandos paskirtis būtų pritraukti balsus, tai „svajonių komanda“ Arvydas Sabonis, Edita Mildažytė ir Alfredas Bumblauskas.

Anot M. Katkaus, šiuo metu įdomiausi yra TS-LKD narės Ingridos Šimonytės, Kauno mero Visvaldo Matijošaičio ir ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio sprendimai.

„Manyčiau, kad visas šitas rinkimų šurmulys jiems eina į naudą – kuo ilgiau jiems pavyks tempti gumą, tuo geriau, nes žmonės, pavyzdžiui, pamatys Gitaną Nausėdą, gali juo nusivilti – buvo toks fainas, kol buvo banke, kai išėjo iš banko tai jau nebe, žmonėms nėra paprasta keisti rolę. Tiek S. Skvernelio, tiek V. Matijošaičio tikslas turėtų būti leisti šiam cirkui šurmuliuoti toliau, kad paskui sakytų: gerai, pažaidėme, dabar ateina rimti kandidatai“, – situaciją vertino M. Katkus.

Socialdemokratai turi galimybių

D. Gudelio manymu, šiuo metu viešojoje erdvėje realiai yra matomi TS-LKD išankstiniai rinkimai. Jis mano, kad už visus panašius pasirodymus yra kur kas geriau natūralumas, pavyzdžiui, kaip S. Skvernelio elgesys per krepšinio varžybas.

„Jeigu šiandien Gitanas Nausėda skundėsi, kad vakar net nespėjo pavalgyti vaikščiodamos iš vienos laidos į kitą, tai yra trumpalaikis efektas ir turbūt mes jau už dviejų trijų dienų nelabai girdėsime arba atsiminsime, ką jis šnekėjo. Aš ir dabar sunkiai galėčiau pasakyti pagrindinę liniją, ką jis sakė. Tai buvo bandymas apdainuoti vieną sakinį, kad eisiu į prezidentus, tik daugeliu žodžių“, – G. Nausėdos kalbą įvertino A. Katauskas.

Kalbėdami apie socialdemokratų galimų kandidatų šansus rinkimuose, ekspertai sakė, jog jie turi „juodą arkliuką“ – Viliją Blinkevičiūtę, kuri galėtų rinkimuose pasirodyti tikrai neblogai. Kito galimo kandidato – eurokomisaro Vytenio Povilo Andriukaičio galimybes ekspertai įvertino skeptiškiau.

Paklausti, į kurį elektoratą galėtų taikyti S. Skvernelis, jeigu apsispręstų kandidatuoti prezidento rinkimuose, ekspertai teigė, kad tai galėtų būti „valstiečių“ elektoratas ir vadinamasis „centras“.

„Mes kalbame apie 20 procentų Tėvynės Sąjungos simpatikų, apie 15 procentų yra „valstiečių“ elektoratas, S. Skvernelis tikrai galėtų būti tas, kuris to lauko lūkesčius, norus ir viltis galėtų pateisinti, kaip ir V. Matijošaitis“, – sakė D. Gudelis.

Tačiau M. Katkus mano, kad žmogus, norintis laimėti Lietuvos prezidento rinkimus, turi taikyti į labai platų rinkėjų ratą, ne tik į vieną ideologiją.

Žmonos – kaip fonas

Kalbėdami apie kandidatų žmonų vaidmenį, ekspertai vienbalsiai sutarė, jog žmonų buvimas eteryje yra tikrai geras. Svarbu matyti, kad šeima palaiko kandidato apsisprendimą.

M. Katkaus nuomone, Lietuvos žmonės iš prezidento apskritai tikisi tam tikro vaizdo, žmonos į jį taip pat įsipaišo.

„Iš prezidento tikimasi tam tikro vaizdo. Mes matome prezidentą kaip kažkokį muilo operų herojų, tai yra kažkiek giliau nei vien tik vertinimas partiškumo, politiškumo, tai yra tam tikras archetipinis žmogus – jis turi gražiai kalbėti angliškai, gerai atrodyti. Nenoriu nieko įžeisti, bet žmona arba antroji pusė yra kaip fonas“, – sakė M. Katkus.

Anot A. Katausko, gerai, kad žmonoms suteikiamas eteris, kad jas matome ne tik ant bulvarinių žurnalų viršelių, tačiau svarbu, koks bus tolesnis žmonų vaidmuo rinkiminėje kampanijoje.

Paklausti, ar dirba arba ruošiasi dirbti su kandidatais į prezidentus, komunikacijos ekspertas A. Katauskas teigė, kad savo patarimais viešai padės visiems kandidatams, D. Gudelis teigė, kad jeigu kas nors paprašys ir jis tuo kandidatu patikės, tai dirbs su juo. Savo ruožtu M. Katkus teigė, kad tokį darbą dirbo 2004 metais ir jam jis nelabai patiko, todėl nuo to laiko jis kandidatams nepadeda.