„Gerbiami ponai. Jūs turbūt jau pripratote, kai įvairiais klausimais į Jūs kreipiasi šalies vadovai, politikai, visuomenės veikėjai, žinomi žmonės ar nuomonių formuotojai. Šį kartą viskas bus daug paprasčiau. Šiandien, rugsėjo 9 dieną, į savo facebooko draugus kreipsiuosi aš – paprastas Lietuvos policininkas. Ir prašau Jūsų tik vieno – įsiklausykite į mano žodžius“, – tekstą pradėjo policijos pareigūnas.

V. Giršvildas rašė, jog kažkas iš jį sekančių, ar jų artimųjų, draugų ar pažįstamų penktadienį žada dalyvauti Vilniuje rengiamoje protesto akcijoje.

„Rytoj ir aš ir dar didelis būrys mano kolegų stosime į tarnyba tam, kad užtikrintume renginio Vilniuje saugumą, viešąją tvarką ir visuomenės rimti. Darysime viską, kad tik renginio metų nenukentėtų žmonės“, – rašė jis.

Policijos pareigūnas prašė būsimų renginio dalyvių laikytis rimties, nepažeidinėti įstatymų, neprovokuoti kitaminčių, nekelti riaušių.

„Aš nuoširdžiai prašau Jūsų renginio metu ir po jo – laikykitės rimties, nepažeidinėkite įstatymų, neprovokuokite kitaminčių, kurie labai gali būti, kad susirinks Jums oponuoti, nekonfliktuokite su pareigūnais, neverskite jų naudoti jėgą. Prašau Jūsų – nekelkite riaušių ar bent nedalyvaukite, jei tokios kiltų ir sustabdykite nuo to greta stovintį“, – ragino policijos pareigūnas.

„Patikėkite manimi, aš visiškai nenoriu akis į akį susidurti su kuriuo nors iš Jūsų priešingose barikadų pusėse. Bet jei taip kartais nutiktų ir jei Jūs mesite į mane ar į mano kolegą akmenį, tai bus Jūsų pasirinkimas. Savo pasirinkimą aš jau padariau. Aš pasiruošęs ginti Lietuvos žmones, demokratiškai išrinktą šalies valdžia ir darysiu tai, nors ir pritariu toli gražu ne visiems jų priimtiems sprendimams. Tai yra mano pareiga ir aš ją atliksiu, nesvarbu, ko tai iš manęs pareikalautų“, – aiškino V. Giršvildas.

Feisbuke policijos pareigūnas rašė, jog sutinka, jog kiekviena visuomenės grupė, organizacija ar visuomeninis judėjimas, turi teisę į taikų protestą.

„Gerbiu šią Jūsų teisę. Tačiau lygiai taip pat noriu Jums priminti, kad pagarba turi būti abipusė. Noriu Jus patikinti, kad tiek aš, tiek mano kolegos nėra priešiškai nusiteikę nei Jūsų, nei bet kurios kitos socialinės grupės atžvilgiu. Apskritai, policija nėra vienalytė. Policijoje yra žmonių, kurie Jūsų idėjoms pritaria ir jas palaiko. Yra tokių, kurie turi kitokią nuomonę ir nesutinka su Jūsų idėjomis. Yra tokiu, kaip aš, kurie pritaria tik kai kurioms Jūsų idėjoms.

Tačiau mes, Lietuvai prisiekę pareigūnai, kai to reikia sugebame įsitikinimus ir asmenines pažiūras atriboti nuo pareigos Tėvynei ir jos žmonėms. Mes su Jumis gyvename teisinėje valstybėje, šalyje turime laisvus rinkimus, žodžio laisvę ir turėtumėme suprasti, kad XXI amžiuje demokratiniame pasaulyje aktualiausi visuomenei klausimai jau seniai nebesprendžiami revoliucijomis. Bloga taika visada yra geriau už gerą karą“, – feisbuke rašė policijos pareigūnas.

V. Giršvildas priminė, jog policijos pareigūnai taip pat turi šeimas, jų laukia namuose „gyvų ir sveikų“.

„Ir dar. Nepamirškite. Mano kolegos taip pat yra žmonės, tos pačios šalies piliečiai. Vieni iš jų turi šeimas ir vaikus, kiti – pagyvenusius tėvus. Po tarnybos namuose jų laukia sugrįžtančių gyvų ir sveikų. Kiekvienas iš mūsų esame kažkieno iš Jūsų giminė, kaimynas, bendramokslis ar bent jau facebooko draugas. Prisiminkite tai akimirka anksčiau, nei pasilenksite paimti akmens nuo grindinio. Linkiu Jums išminties“, – savo feisbuko įrašą užbaigė policijos pareigūnas V. Giršvildas.

Apie 5 tūkstančiai žmonių rugpjūčio 10 dieną buvo susirinkę prie Seimo protestuodami prieš Vyriausybės ribojimus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus sankcionuoto mitingo laikui vakare jis virto į riaušes. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl riaušių organizavimo, įtarimai pateikti apie 30 asmenų, byloje yra 21 nukentėjusysis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (576)