Kaip Delfi sakė Vytauto Didžiojo universiteto mokslo darbuotojas ir ryšių su visuomene ekspertas Linas Kontrimas, prezidentas po truputį įsitraukia į dirbtinai sukeltą krizę.

„Jo įsitraukimas yra mandagaus diapozono ribose, nes tą, ką dabar jis pareiškė, tai jis realiai įvardijo dalyką, su kurio negali nesutikti visi, kurie priima, jog tas čekių skandalas egzistuoja. Viena ministrė, kuri buvop pirmoji patraukta, nebėra kabinėto narė, o kiti du dar vis yra“, – komentavo komunikacijos specialistas.

L. Kontrimo teigimu, dabar įdomu ir tai, kaip aktyviai ir griežtai G. Nausėda įsitrauks į šios krizės reguliavimą ir naujos Vyriausybės perkrovimą.

„Čia yra jau politiniai žaidimai, kuriuos dalyvauti galima tik turint labai tvirtas pozicijas ir užtikrintą „kariuomenę“, – pastebėjo viešųjų ryšių ekspertas.

Šalies vadovas taip pat, kaip atkreipė dėmesį pašnekovas, gerai supranta, jog naują ministrų kabinetą vėl, labai tikėtina, formuos didžiausią frakciją Seime turintys konservatoriai.

„Nebent įvyktų, pavyzdžiui, konfliktas pačioje Tėvynės sąjungoje. (...) Aš kol kas nematau logiško paaiškinimo, kaip Tėvynės sąjungai pavyktų įtikinti tiek saviškius, tiek rinkėjus, kad jie, gavę mandatą šiai kadencijai, staiga pasitraukia visai“, – kalbėjo L. Kontrimas.

Jo vertinimu, viešai įvardinti ministrai – S. Kairys ir G. Skaistė – turėtų laukti premjerės sprendimo atsistatydinti po NATO viršūnių susitikimo, jei Seimas nepritars pirmalaikiams rinkimams.

„Skaistės ir Kairio pasitraukimas nebeišbalins, jau reikia absoliučiai radikalių sprendimų, kuriuos mums pažadėjo pats Tėvynės sąjungos vadovas ir premjerė. Aš patarčiau jiems nieko nebedaryti ir palaukti, kol košę pabandys patiekti tie, kurie ją virė.

Gabrielius Landsbergis, Gitanas Nausėda

Tačiau lygiai taip pat, ką aš norėčiau iš jų matyti: Skaistė, beje, tą jau pradėjo daryti gražindama lėšas ir pasiaiškindama. Aš norėčiau matyti jų aktyvias pastangas ištaisant tą situaciją, į kurią visi papuolė. Jie gali tą daryti, nes turi Seimo nario mandatą, galų gale, savo partijų pasitikėjimą. Šios komunikacijos aš labai norėčiau“, – pastebėjo viešųjų ryšių ekspertas.

Tai, kaip pabrėžė pašnekovas, liečia ir kitus parlamentarus, anksčiau dirbusius savivaldybių tarybų nariais.

Vienu šūviu – du Nausėdos zuikiai: aiškus signalas konservatoriams

Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytojas Vytautas Dumbliauskas sakė, kad tokia retorika G. Nausėda siekia aiškiai išsakyti savo pastabas konservatoriams ir tiesiog pademonstruoti ryžtą aktyviau įsitraukti į skandalo malšinimą.

„Čia akivaizdus signalas konservatoriams, kad jis turi teisę netvirtinti ministrų. (...) Jis gali žaisti ir tikrai žais, nes jam artėja rinkimai, jis nori pasirodyti aktyvus. Čia įgnybimas konservatoriams. Kartu jis, manau, patiks savo rinkėjams. Taigi jis nušauna kelis zuikius vienu šūviu, jam situacija yra dėkinga“, – komentavo politologas.

Tokiu būdu, anot V. Dumbliausko, prezidentas tampa reikšmingu žaidėju.

„Aišku, jei Vyriausybė neatsistatydins, jis nieko negali padaryti nei Skaistei, nei Kairiui“, – taip pat pastebėjo MRU dėstytojas.

V. Dumbliausko nuomone, G. Nausėda gerai supranta, kad naujai Vyriausybei vėl gali vadovauti I. Šimonytė, tačiau savo pastangomis, pasak pašnekovo, šalies vadovas sieks gerokai atnaujinti ministrų kabinetą.

„Šimonytė turės ieškoti žmonių į postus. Nausėda pasakė du žmones, bet aš garantuoti galiu, kad dar kelių ministrų kandidatūras jis atmes, jei bus teikiami dabartiniai, tik nespėliosiu, kurie. Galų gale, švietimo ministro reikės naujo. Manau, kad čia jis pažais. Jis daro teisingai“, – įvertino politologas.

Vis dėlto ekspertas teigė nesąs toks užtikrintas, kad Vyriausybė tikrai atsistatydins.

Gitanas Nausėda

„Landsbergis grynai žaidžia kažkokius savo viešųjų ryšių žaidimus. Čia jis neatsakingai elgiasi. Tai, ką daro jo komanda, kai tuščioje vietoje valstybėje sukėlė krizę, yra nusikaltimas. Senelis kūrė valstybę, o anūkas su ja žaidžia kaip su žaislu smėlio dėžėje. Negražu“, – akcentavo V. Dumbliauskas.

Jis svarstė, kad premjerei patarimų tiesiog pakeisti kelis ministrus galėtų duoti, pavyzdžiui, profesorius Vytautas Landsbergis.

„Ministro keitimas yra tiesiog elementarus politinis veiksmas, žiūrint į politinę ateitį. Čia nėra jokia pasaulio pabaiga, demokratinėse valstybėse masiškai atsistatydina ministrai dėl mažesnių priežasčių. Mūsų standartai krenta žemyn akivaizdžiai“, – atkreipė dėmesį politologas.

„V. Landsbergis protingiau mąsto, jis mąsto apie valstybę. Jei jis pakalbės su Ingrida dviese prie arbatos ar kavos, tai, aš manau, galima rasti tą pateisinimą (neatstatydinti visos Vyriausybės) – viešųjų ryšių ekspertai sugalvos“, – pridūrė V. Dumbliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)