„Veterinarija sugrąžino jiems („Pontem“ – DELFI) veiklą. Mes stebime. Kol kas maitinimas yra be priešpiečių ir pavakarių. Kai kurie žmonės labai džiaugiasi, bet vis dar gauname ir skundų, kad „matėme, kaip buvo prieš tai, matome, kaip yra dabar, niekas nepasikeitė. Situacija yra dviprasmiška“, – sakė Santaros klinikų atstovė spaudai Gitana Letukienė.

Pasak jos, negalima sakyti, kad situacija jau susitvarkė 100 proc.

„Karštą maistą pacientai gauna, bet negalime salime sakyti, kad jau 100 proc. gerai, nes, jei negauna priešpiečių ir pavakarių, ypač diabetu sergantiems žmonėms, tas nėra gerai“, – sakė G. Letukienė.

Penktadienį situacija dar atrodė kitaip

Du kiaušiniai, riekė duonos, agurko griežinėliai ir sultys. Tai ne pusryčių meniu. Tokį maistą vietoj šiltos sriubos ir pagrindinio patiekalo penktadienį pietums gavo Santaros klinikos pacientai. Sausu daviniu apie aštuonis šimtus ligonių trečią dieną maitino įmonė „Pontem“, rodė LNK Žinios.

Chaosas dėl maisto kilo, kai dėl nešvarių indų, tarakonų ir kitų pažeidimų Maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė įmonei naudotis virtuve, esančia Santaros klinikose. Dėl susidariusios krizės posėdį sušaukė Sveikatos apsaugos ministerija.

LNK Žinių reportaže rodoma, kaip penktadienį po vidudienio pirmas vežimėlis su pietumis Santaros klinikų ligoniams pajuda iš patalpų, kurias maisto ir veterinarijos specialistai uždraudė naudoti maistui ruošti. Uždraudė todėl, kad aptiko įvairių higienos pažeidimų, tarakonų.

Pirmasis maisto vežimėlis atvežamas į Endokrinologijos skyrių, jo darbuotojas pasigedo juodos duonos, vietoj jos – daug batono.

Reportaže rodoma, kaip dvi paras šilto maisto nevalgę ligoninės pacientai tikrina, ko gavo šį kartą.

„Jėzus, kokie geri pietūs – du kiaušiniai ir agurkai, – ironizavo moteris, atsidariusi dėžutę. – Vakarykštę mėsą turbūt reikėjo pasilikti šiandien dienai“.

„Kinder siurprizas, – juokavo kitas pacientas, prieš atverdamas vienkartinę dėžutę su pietumis. – Du kiaušiniai, agurkai. Pirmą kartą – bent kažkiek šilti kiaušiniai, nes šiaip tai viskas šalta buvo. Antrą dieną šilto (maisto) dar nemačiau“.

Kol vieni pacientai dar bandė juokauti, kitiems kantrybė jau ėmė trūkti. Jie nebevalgo ligoninėje gaunamo maisto, nes pasitaiko ir papuvusio, kaip – ir reportaže parodyta kriaušė.

„Tai – ne pietūs, o kažkoks pakratas, atneštas ir nudrėbtas ligoniui“, – konstatavo veido nenorėjęs rodyti pacientas.

Jis sakė tokį maistą tiesiog paliekąs.

„Tai nėra kažkoks protestas, bet paprasčiausiai man yra neskanu“, – sakė pacientas.

„Kaip žmogus gali išgyventi, jeigu serga, ir dabar kaip tik jam reikia stiprybės“, – kalbėjo jau kitas vyras.

Dėl chaoso ligoninėje Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) surengė pasitarimą, kuriame dalyvavo klinikų, maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai. Tačiau ir po jo pasakyti, kad ligoniai savaitgalį (jau praėjusį – DELFI) gaus šilto maisto SAM viceministras Algirdas Šešelgis negalėjo.

„Kol kas to garantuoti negaliu. Tai priklauso nuo to, kaip buvo įvykdyti reikalavimai, kuriuos kėlė (maisto ir veterinarijos) tarnyba“, – sakė A. Šešelgis.

Tačiau pacientai sakė, kad tokio maisto, kokį tiekdavo anksčiau „Pontem“, nebenori.

„Apgailėtina. Mačiau ir pietus, kai atnešė ta vietinė institucija, tai irgi – nieko gero. Net antro (patiekalo) nevalgiau, suvalgiau tik sriubos po operacijos, kad tik būtų truputį stipriau“, – sakė ligoninėje besigydantis vyras.

Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė-Motiejūnienė sakė, kad, jei pažeidimai nebus ištaisyti, bus kalbama apie sutarties su tiekėju nutraukimą.

„Jeigu neatitiks reikalavimų, iš mūsų pusės niekas nesikeičia, mes teiksime pretenzijas, ir tuomet gali būti kalba apie sutarties nutraukimą“, – sakė A. Bilotienė-Motiejūnienė.

Maisto ir veterinarijos specialistai penktadienį tikrino, kaip „Pontem“ ištaisė trūkumus. Anot inspektorių, dauguma jų buvo ištaisyta, todėl įmonei leista naudotis virtuve.

Anot įmonės direktoriaus, jau šeštadienį pacientai turėjo gauti šilto maisto.