DELFI jau rašė, kad galimų pažeidimų vieno žiauriausių Lietuvos istorijoje žudiko, nuteisto už 17 tyčinių nužudymų bei sprogdinimų žmonai Rasai Ramanauskaitei priklausančiame sklype daugybė. Karaliaus Vilhelmo kanalo pakrantėje esančioje sodyboje kadaise, kol dar nebuvo suimtas, gyveno pats S. Gaidjurgis. Vis dėlto dabar, po DELFI tyrimo, sodyba buvo patikrinta, nustatyta ir pažeidimų.

Sodyba – tarsi gerai įtvirtintas fortas

Sodyba draustinyje yra tarsi gerai įtvirtintas fortas: iš vienos pusės tyvuliuoja Svencelės pelkė, kitoje pusėje yra kanalas. Dar kitoje pusėje ant valstybinio kelio yra uždėti ženklai apie privačią valdą ir piktus šunis. Užimtas valstybinės žemės plotas, valstybinis kelias kažkokiu būdu tapo privačiu. Taigi prie sodybos privažiuoti tiesiog neįmanoma. Visą sklypą juosia aklina apie 3 metrų aukščio neperregima mūrinė tvora.

Įdomu tai, kad pagal Kuršių nerijos nacionalinio parko, kuris prižiūri šį draustinį, apsaugos reglamentą, neleidžiama aptverti sodybų aukštesnėmis nei 0,8 m aukščio neperregimomis tvoromis. Aplink S. Gaidjurgio šeimos sodybą nėra beveik nieko, tik laukai. Taigi šioje teritorijoje šeima šeimininkauja kaip tinkama.

Sklype draustinyje yra nemažai pastatų, o ant vandens, galimai nesilaikant pakrantės apsaugos juostos, stovi dar vienas statinys, greičiausiai pirtis. Taip pat ant vandens pastatyta prieplauka. Pasak Šilutės rajono savivaldybės atstovų, statinys ant vandens ir prieplauka sklype net neegzistuoja oficialiai, statiniai nėra įregistruoti. Savivaldybė, kuri išduoda statybos leidimus, apie statinius nieko nežino. Savivaldybės atstovai teigia, kad kiti statiniai sklype buvo rekonstruoti 1985 m., taigi valstybinės institucijos patikrinimą atliko po 31-erių metų.

Teritorijoje – pikti šunys

DELFI šaltinių teigimu, atsitiktiniai žvejai, praplaukiantys kanalu, yra gąsdinami, kad bus užpulti piktų šunų, kurių teritorijoje yra ne vienas.

DELFI žurnalistai, apsilankę teritorijoje, įsitikino, kad šunų sklype tikrai yra. Net iš kitos kanalo pusės per brūzgynus prie kranto bandančius prasibrauti žmones jau pasitinka agresyvus šunų lojimas.

Kadaise interviu žiniasklaidai davusi S. Gaidjurgio žmona pati pasakojo, kad sodyboje auginami galingi kovinių veislių šunys.

Sunkumų kilo ir „Aro“ pareigūnams

S. Gaidjurgis buvo mafijos rinktinės, vienijusios Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių banditus, vadas. Klaipėdos monstru pramintas vyras masiškai žudė ne tik priešus, bet ir saviškius ar atsitiktinius žmones.

Sigitas Gaidjurgis

Žiniasklaidoje buvo skelbta, kad prie kadaise S. Gaidjurgio „forto“ draustinyje naktį bandė prisiartinti „Aro“ pareigūnai, tačiau kadangi teritorija yra visiškai atvira, jiems kilo sunkumų prisiartinti slapta. Nepaisant to, sodyba buvo šturmuota.

NŽT nustatė pažeidimų

„Šių metų rugpjūčio 19 d. atlikta žemės sklypų ir aplink juos esančios valstybinės žemės naudojimosi kontrolė, surašyti žemės naudojimo patikrinimo aktai“, - komentavo NŽT Šilutės skyriaus vyriausioji specialistė Indrė Nausėdienė.

NŽT nustatė savavališkos valstybinės žemės užėmimo požymių, apie kurios dar vasaros pradžioje rašė DELFI, kad valstybinis kelias tapo privačia valda: „Nustatyta, kad keliose vietose yra savavališko žemės užėmimo požymių (vienoje vietoje pastatytas tvoros stulpas, kitoje įrengta nedidukė medinė aikštelė, kitoje laiptai iki upės ir kt. ) dėl ko 2016-09-06 surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas.“

Tačiau iki nuobaudos paskyrimo dar teks palaukti: „Kadangi pažeidėja R. Ramanauskaitė turėjo galiojančių administracinių nuobaudų už KET pažeidimus, jai nebuvo galima surašyti administracinio nurodymo, tad administracinio teisės pažeidimo byla nagrinėjimui 2016-09-16 perduota Šilutės rajono apylinkės teismui. Bylos nagrinėjimo data dar nepaskirta.“

Dar vienas pažeidimas: žemės ūkio paskirties žemėje – pirtis

„Patikrinimo metu taip pat nustatyta, kad ant R. Ramanauskaitei nuosavybės teise priklausančių žemės ūkio paskirties žemės sklypų ribos pastatytas ne žemės ūkio paskirties pastatas (tikriausiai pirtis).

Už šį pažeidimą – žemės naudojimą ne pagal paskirtį pastarajai 2016-09-06 surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas. Šių metų rugsėjo 23 d. R. Ramanauskaitė buvo pakviesta į nutarimo administracinio teisės pažeidimo byloje surašymą, kur jai bus paskirta minimali sankcijoje nustatyta bauda“, - komentavo I. Nausėdienė.

VTPSI patikrinimo dar nebaigė

Dėl netinkamos paskirties statinių atsiradimo aplinkybių dar turės aiškintis Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI).

VTPSI jau seniau pradėjo sklype, pasak jų, didelės apimties patikrinimą. Pasak VTPSI atstovės Tomos Kondrotaitės, VTPSI patikrinimo dar nebaigė.

Prieš daugiau nei mėnesį buvo atliktas statinių Kalviškių k.1, Šilutės r., patikrinimas vietoje. Inspekcija identifikavo ir apmatavo daugiau kaip dešimt įvairių teritorijoje esančių statinių.

Dėl S. Gaidjurgio sodybos ketina perbraižyti draustinį

Svencelės telmologinį draustinį prižiūri Kuršių nerijos nacionalinis parkas. Pasak parko atstovų, ši sodyba apskritai greitai gali būti jau nedraustinio teritorijoje, taigi dėl sodybos gali sumažėti pats draustinis.

„Šiuo metu yra parengtas bet dar nepatvirtintas šio draustinio gamtotvarkos planas, kuriame siūloma minėtą objektą išimti iš draustinio zonos“, - laiške anksčiau rašė Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorės pavaduotoja Lina Dikšaitė.

Žinote nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų taip pat įtartinų žemės užgrobimo atvejų bei sandorių? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu DELFI. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu birute.davidonyte@delfi.lt.