Ne kartą aršiai kritikavęs frakcijos vadovus, P.Čimbaras teigia, kad frakcijoje nuomonių nėra klausomasi, o save įvardija kaip „raupsuotą“. Anot jo, jis nėra patogus, tad ir jo pozicijos nėra išklausomos.

DELFI primena, kad liepos mėnesio pradžioje koalicijos sutartį pasirašė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), LSDDP, „Tvarka ir teisingumas“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS).

Koalicija skirta tik imituoti

Koalicijos derybos užtruko ilgai – po prezidento rinkimų valstiečiams nusprendus koaliciją stiprinti ir prisijungti „Tvarką ir teisingumą“ bei Lenkų rinkimų akciją, postų dalybos nebuvo lengvos. Tačiau P.Čimbaro teigimu, nereikia laukti nė rugsėjo 10-osios, pirmosios Seimo rudens sesijos dienos, nes koalicija neveikia jau dabar.

„Ji jau sudaryta ir ji jau neveikia, nereikia laukti ir rudens. Dabar jūs pažiūrėkit, sudaryta dauguma, bet „tvarkiečių“ Vyriausybėje nesimato. Panašu, kad didžiosios frakcijos šią mažąją laiko įkaitu. Už tai jie negauna nei ministrų portfelio, nei ko kito. Nes automatiškai, jei bus pašauktas (į ministro postą, aut. p.) kandidatas iš frakcijos, tai nebelieka frakcijos“, - koalicijos partnerių problemas vardijo parlamentaras.

„Čia yra dirbtinė koalicija, laukiama, kada bus tie Seimo rinkimai. Bandoma imituoti, kad yra dauguma“, - savo nuomonę dėstė politikas.

Pasigenda nuomonių išklausymo

P.Čimbaras stebisi, kad frakcijoje nėra išklausomos nuomonės ir pozicijos.

„Koalicijos sutartį pasirašė partijos lyderis, o aš esu ta frakcijos dalis, kurios balsas yra reikalingas, bet nuomonės niekas nenori girdėti. Čia yra jų klaida, nes jei būčiau UAB akcininkas, turėčiau gauti ir dividendų. Bet pasirodo, kad turiu dirbti, bet dividendų aš nebegausiu. Tai yra senas ir nomenklatūrinis mąstymas, nes jei nori, kad įstaiga, arba frakcija dirbtų ranka rankon, reikia visus girdėti ir visus išklausyti, bet, deja, čia aš to pasigendu“, - teigė P.Čimbaras.

Jis teigė, kad „kai kas“ frakcijoje bando spręsti savo „asmeninius reikalus“. Paklaustas, ar kalba eina apie frakcijos seniūną ir LSDDP partijos lyderį Gediminą Kirkilą, P.Čimbaras juokdamasis pasakė tik tiek: „Aš kalbu apie tą, apie ką jūs supratot“.

Paprašytas apibrėžti, kokius santykius jis palaiko su partijos pirmininku G.Kirkilu ir ilgamečio juo bendražygio Juozu Bernatoniu, kurių jis kritikuoti visai nevengia, P.Čimbaras savo situaciją apibrėžė taip: „aš esu raupsuotas“.

„Aš nesu socialdemokratas, aš esu „darbietis“, man tikrai atėjus po Darbo frakcijos Seime praeitą kadenciją ir dabar dirbant, skiriasi kaip diena ir naktis. Pasiilgstu tos frakcijos, diskusijų. O čia viskas yra galimai imituojama, sprendimai priimami, kaip kad kažkam reikia jų“, - DELFI sakė politikas.

„Nesu labai sužavėtas tokiais sprendiniais. Gal kai kurie vaikinai jau galėtų pasakyti „užtenka, einam auginti anūkų“ ir leidžiam jaunesniems. Bet pasirodo, kad ne, kėdės galia yra stipresnė ir už anūką“, - kalbėjo politikas.

Petras Čimbaras

P.Čimbaras paklaustas, ar nesiruošia trauktis iš šios frakcijos, prisiminė, kad buvo neišgirstas ir „pas Viktorą“ - Darbo partijoje. Bet trauktis jis neketina, nes nori vyraujančias taisykles frakcijoje pakeisti.

„Aš bandau pakeisti tų žmonių mąstymą, kad jie kitaip galvotų. Bandau paaiškinti, kad kaip gali būti įkurta partija, pradžioje reitingai – 6 procentai, o dabar tik 2. Aš bandau, siūlau variantus – reikia keliauti, bendrauti su žmonėmis, aiškintis, projektus registruoti. O dabar tai tuštuma“, - kalbėjo parlamentaras.

Žemės ūkio ministru tapęs LSDDP frakcijos Seime seniūnas Andrius Palionis trečiadienį pareiškė, kad paliks seniūno pareigas. P.Čimbaras DELFI sakė, kad nemato prasmės užimti jo poziciją.

„Manęs per šūvį niekas neprileis. Nes priversiu dirbti ir mąstyti kitaip“, - tvirtino jis.

Politiko teigimu, jis jau nuo kovo mėnesio nesilanko frakcijos susitikimuose.

„Su savim pakalbėti galiu ir namuose, kabinete galiu su savimi“, - teigė parlamentaras.

Ateities planų dar nežino

P.Čimbaras dar negali pasakyti, ar kitais metais bandys patekti į Seimą – jau trečią kadenciją.

„Žmonės nuspręs, ar aš dar eisiu trečią kadenciją. Kai pirmą kartą renka, tai gali išrinkti avansu, pažiūrėti, kas tu esi“, - kalbėjo jis.

„Tai aš klausiu žmonių, ar aš dar tinku, ar jau ne“, - teigė parlamentaras.

Bet net jei ir pasitikėjimo sulauktų, parlamentaras tvirtina, kad partijos paramos nelauktų, jam jos visiškai nereikia.

P.Čimbaras į Seimą buvo išrinktas Molėtų-Širvintų vienmandatėje apygardoje. Į Seimą jis pateko kaip Darbo partijos kandidatas, kartu su Valentinu Bukausku. Pastarasis šiuo metu dirba Mišrioje Seimo narių grupėje.