Iki šių metų gruodžio 1 d. jis privalo įregistruoti savo automobilį, nes jei to nepadarys, transporto priemonei ženklinti išduoti valstybinio registracijos numerio ženklai bus pripažinti negaliojančiais. Tai reiškia, kad jai bus nebeleidžiama dalyvauti viešajame eisme.

Tačiau to padaryti Juozas tikina negalintis. Iki šiol savo gyvenamąją vietą jis deklaravęs Kauno savivaldybėje, jo vaikai – Kaune esančiame mamos bute, bendrą būstą jie nuomoja Jonavoje ir džiaugiasi, kad dar nuomos sutartis oficiali.

„Sunkumai ir taip mums dideli, bet gaunu dar tokį laišką. Man su trimis mažamečiais vaikais likti be automobilio – it kilpa ant kaklo. Mes ir taip nieko neturim, bet jei dar atima automobilį, tragedija. Viskas. Aš džiaugiuosi, kad suradau būstą, kur su 3 vaikais priėmė. Kaip manote, kas dar norės mus įregistruoti? Man buvo gėda dėl mūsų padėties, bet kai gavau šį laišką, esu nusiteikęs rimtai, todėl kreipiuosi į pačią prezidentę“, – sakė jis.

Tačiau „Regitra“ atstovai aiškina greičiausiai buvę ne taip suprasti. Juozui esą tereikia tik atnešti būsto nuomos sutartį: nebūtina būti priregistruotam ar deklaravusiam gyvenamąją vietą nuomojamam bute.

Verčiasi sunkiai

Juozo teigimu, gyvenimas jo ir taip nelepino. Vaikų mama piktnaudžiavo alkoholiu, tad jie iš jos buvo atimti ir nuvežti į vaikų globos namus. Tačiau Juozas tikina negalėjęs leisti, kad jo atžalos augtų ten.

„Artėjo rugsėjo pirmoji, man buvo likę praktiškai pora savaičių susirasti būstą. Per maždaug 4 dienas Jonavoje radau 2 kambarių. Jis buvo tuščias, aprodžiau socialinei darbuotojai, nuspręsta man grąžinti vaikus. Nuo to karto mes kartu su jais ir gyvename“, – pasakojo vyras.

60-metis Juozas skaičiuoja – per mėnesį jų pajamos siekia vos daugiau nei 300 eurų. Jam pačiam priklauso tik 60 eurų netekto darbingumo (invalidumo) pensija, už kiekvieną vaiką kas mėnesį pinigų perveda Vaikų išlaikymo fondas, šeimą remia ir Kauno socialinės rūpybos skyrius.

Jauniausia dukra – vos pirmokė

„Dar 2010 metais stojau į eilę socialiniam būstui Kaune gauti. Tačiau Kaune butai nuomai – labai brangūs, tad persikėlėme į Jonavą. Su būsto savininke sudarėme būsto nuomos sutartį. Pagal taisykles, jei nuomojuosi būstą oficialiai, nuomos pinigus man turėtų grąžinti, bet pyktis praeityje – nieko panašaus nebuvo. Eilėje dėl soc. būsto aš jau dvejus metus 104“, – guodėsi pašnekovas.

Tiesa, vienas būstas jam vis dėlto buvo pasiūlytas, tačiau tik 37 kvadratinių metrų dydžio. Jį išvydęs Juozas aiškino supratęs, kad neįsiteks – viename kambaryje jie turėtų gyventi 4-iese.

Jo teigimu, Jonavoje jie gyvena dvigubai didesniame bute. Pats vyras aiškino nei geriantis, nei kokių draugysčių ieškantis. Svarbiausia jam, tikina, vaikai. Jauniausia jo dukra tik šiemet ėmė eiti į pirmąją klasę, vyriausias sūnus – trečiokas.

„Sveikatos aš ir taip neturiu, bet stengiamės. Tačiau dabar aš neturiu išeities. Man paskutinę viltį atima“, – aiškino jis.

Sau nereikalauja nieko, tačiau prašo padėti vaikams

Juozo teigimu, telefonu jam tik aiškinama, kad išeičių be registracijos nėra, tačiau, jei jis norintis, gali rašyti prašymus, kurie bus nagrinėjami. Tačiau pašnekovas aiškina jau pavargęs nuo panašių biurokratinių dalykų.

Todėl jis nusiteikęs rimtai – automobilio bagažinėje jau turi palapines, yra pasiryžęs piketuoti prie svarbiausių valstybinių institucijų.

„Kaune turi ir giminių, ir pažįstamų, o Jonavoje aš svetimas. Mano sveikata jau ne ta, vaikų gaila. Aš sau nieko neprašau, bet lai vaikams būna suteikiama tai, ką prezidentė vis kartoja – kad vaikų namų nebūtų. Visur apgaulė. Jei esi socialiai remtinas, visur esi šiukšlė. Ir ne tik aš, bet ir mano vaikai“, – guodėsi jis.

Taisyklės leidžia automobilį registruoti ir laikinai

Tuo metu „Regitros“ komunikacijos skyriaus vadovė Aurelija Juodytė DELFI sakė, kad gyvenamosios vietos adreso nurodymo reikalavimas įvestas siekiant vieno svarbiausių transporto priemonių registracijos tikslų – transporto priemonių, kurioms suteiktas leidimas dalyvauti viešajame eisme, naudojimo pagal paskirtį jų valdytojams prisiimant visišką atsakomybę.

„Vidaus reikalų ministro įsakymu patvirtintose Motorinių transporto priemonių ir jų priekabų registravimo taisyklėse nustatyta, kad transporto priemonės registruojamos Lietuvos Respublikos teritorijoje gyvenančių asmenų, įstatymo nustatyta tvarka deklaravusių gyvenamąją vietą, vardu.

Taisyklės taip pat leidžia transporto priemones registruoti ir įstatymo nustatyta tvarka į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą įtrauktų Lietuvos Respublikos gyventojų vardu. Šiuo atveju transporto priemonė registruojama laikinai, 6 mėn. laikotarpiui, ir pareiškėjas papildomai turi pateikti savo gyvenamosios vietos adresą patvirtinantį dokumentą“, – tvarką aiškino ji.

Išspręsti paprasta

Pasak A. Juodytės, Juozas naudojasi šia išimtimi, tad ir gavo išankstinį pranešimą, kad tuoj baigsis jo valdomos transporto priemonės registracija, tad jo laukia ta pati procedūra – teks „Regitrai“ atnešti būsto nuomos sutartį, nebūtina būti priregistruotam ar deklaravusiam gyvenamąją vietą nuomojamam bute. Registracijos paslaugos įkainis – 11,3 EUR.

„Taisyklių nuostata registruojant transporto priemonę nurodyti valdytojo gyvenamosios vietos adresą yra susijusi su eismo saugumo reikalavimais, kad esant reikalui būtų žinoma, kokiu adresu asmuo, atsakingas už transporto priemonės dalyvavimą viešajame eisme, gali būti surandamas arba su juo susisiekta.

Taisyklėse nustatyta, kad gyvenamosios vietos adresą patvirtinančiu dokumentu pripažįstamas valstybės įmonės Registrų centras išduotas dokumentas apie transporto priemonės valdytojui nuosavybės teise priklausančio gyvenamojo būsto arba gyvenamojo būsto išsinuomojimo fakto įregistravimą. Taip pat pripažįstamas įstatymo nustatyta tvarka gyvenamąją vietą deklaravusio asmens (pvz. artimųjų, draugų, pažįstamų) raštiškas sutikimas įregistruojamos transporto priemonės valdytojo duomenyse nurodyti jo gyvenamosios vietos adresą.

Taigi valstybė sutinka prireikus transporto priemonės valdytoją surasti pagal pastarojo pateiktą laikiną adresą. Žmonės turėtų suprasti, kad kompromisas yra abipusis, žmogus taip pat prisiima riziką dėl to, kad laiku negaus jam svarbaus pranešimo. Juk paprastai valstybė per atitinkamų institucijų pareigūnus transporto valdytojų ieško dėl kilusio teisinio santykio, kuris turi savo procesinius terminus ir eigą“, – informavo ji.