Tą kartą portalas lrytas.lt paviešino dvejus metus – 2014-2016 metais vykusio Dalios Grybauskaitės ir buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio laiškus. Teigiama, kad laiškus kadenciją baigusi prezidentė rašė iš elektroninio pašto adreso tulpes@lrp.lt. Tad ir skandalo pavadinimas atitinkamas.

Laiškai, siųsti 2014-2016 metais, atskleidė, kad D. Grybauskaitė galėjo žinoti apie ypatingus Liberalų sąjūdžio ir jo tuometinio lyderio santykius su koncernu „MG Baltic“. Anot paskelbtų ištraukų, 2016 metais, peripetijų dėl generalinio prokuroro skyrimo įkarštyje, prezidentė per E. Masiulį siuntė „linkėjimus“ koncerno prezidentui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“.

Neprarado savitvardos

Visa ši istorija aptariama ir D. Grybauskaitės patarėjos Daivos Ulbinaitės knygoje „Nustokim krūpčioti“. Patarėja rašė, kad su prezidente per dešimtmetį išgyveno daug skaudžių situacijų, tačiau prezidentė savitvardos neprarado net ir tada, kai pastebėjo ryškiai žemyn keliaujančius reitingus.

„Tačiau po Garliavos įvykių daugiau niekada – net kai mums atrodydavo, kad stojo pasaulio pabaiga, ir jau būdavom pasirengę prisiimti atsakomybę – Prezidentė neprarado savitvardos ir emocijos viršaus nepaėmė. Nei per „juodosios buhalterijos“ skandalą, kai užprotestavo teisiamos Darbo partijos galimybes dalyvauti Vyriausybės formavime ir reitingai krito 13,7 procento, nei po vadinamojo „Tulpių pašto“, kai žiniasklaidai buvo nutekintas prezidentės elektroninis susirašinėjimas ir reitingai smuktelėjo 10,8 procento“, – knygoje „Nustokime krūpčioti“ rašė buvusi prezidentės patarėja D. Ulbinaitė.

Ji apie šį skandalą atsiliepė kaip apie „koordinuotą puolimą“.

„Dar vienas koordinuotas puolimas prasidėjo 2018 metų balandį. Prokuratūra baigė ikiteisminį politinės korupcijos tyrimą: Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis buvo įtariamas paėmęs kyšį iš koncerno „MG Baltic“, įtarimai papirkimu, kyšininkavimu ir prekyba poveikiu stambiu mastu taip pat pareikšti ir dar keliems Seimo nariams. 108 tomai istorinės politinės korupcijos bylos nukeliavo į teismą, o į „Lietuvos rytą“ nutekėjo E. Masiulio ir prezidentės elektroninio susirašinėjimo nuotrupos. Visą istoriją buvo bandoma išversti savaip“, – rašoma knygoje.

Kliuvo Skvernelis, koalicija ir Darbo partija

DELFI primena, kad praėjusių metų pavasarį buvo išviešinti 67 laiškai tarp E. Masiulio ir D. Grybauskaitės, juose atskleidžiami ne patys gražiausi Lietuvos politinio gyvenimo užkulisiai.

Su E. Masiuliu buvo aptarinėtos ir aktualijos susijusios su Darbo partija. D. Grybauskaitė atsiuntė laišką, kuriame prisega brošiūras, kurias Darbo partijos atstovai dalino per Europos Tarybos parlamentinės asamblėjos sesiją, primename, kad laiškų kalba yra netaisyta.

„DP vykdo agresyvia purvo kampanija pries Lietuva“, – rašė D. Grybauskaitė. 2014 m. birželio 3 d. prezidentė rašė E. Masiuliui apie situaciją valdančiojoje koalicijoje.

Dalia Grybauskaitė

„Kalbejau su PM del koalicijos pokyciu, tai neaisku ar gebes ir nebijos balsavimo Seime. Nes DP jau darosi destruktyvi“, – rašė D. Grybauskaitė.

2016 m. kovo 22 d. prezidentė pradėjo domėtis S. Skvernelio karjeros perspektyvomis. Rinkimai į Seimą vyko 2016 m. spalį.

„Tai Karbauskis pažadėjo Skverneliui matomai pirmą vietą sąraše ir pretenziją formuoti Vyriausybę“, – klausė D. Grybauskaitė.

Prezidentė netryško optimizmu dėl tokios perspektyvos.

„Atsives policininkus, nores seimo ar vyriausybes vadovo posto. Jau dabar yra pavojingas populistas, bus tik dideliu pagreičiu blogiau“, – rašė D. Grybauskaitė kovo 22 dieną.

Tik pradėjus viešinti šias pokalbių ištraukas, į jas sureagavo ir valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai. Jie tą kartą net rengėsi atlikti tyrimą – ar susirašinėjimas autentiškas, o atsakymus tikisi gauti iš Seimo serverių.

Vilius Šapoka, Saulius Skvernelis, Dalia Grybauskaitė

Tą kartą ir premjeras Saulius Skvernelis, atsakydamas į prezidentės kritiką tvirtino, kad oficialūs jos teiginiai tėra tik fasadas, o tikrąją jos politiką parodo „tulpių paštas“.

Nuo komentarų susilaikė

Nutekėjus pirmiesiems laiškams, prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė negalinti patvirtinti jų autentiškumo, tačiau patvirtino susirašinėjusi su politikais.

„Patvirtinti autentiškumo negaliu. Nes pirmiausia patikrinome ir serverius, ir viską – mes jų neišsaugojome. Tai viena. Antra, net jeigu ir tekstas būtų panašus, gal ir bus panašus kai kur, nes toks susirašinėjimas kaip faktas iš tiesų tarp politikų ir manęs buvo ir bus, paaiškinsiu truputį vėliau kodėl. Negaliu patvirtinti vien dėl to, kad bet koks tekstas gali būti ir mano komentarai panaudoti byloje“, – sakė D. Grybauskaitė.

Teko pripažinti nusideginus pirštus

Prieš prezidentės devintąjį metinį pranešimą, buvo svarstoma, ar šalies vadovė pranešime pripažins klaidą ir prabils apie „tulpių pašto“ skandalą. Jame ji pripažino, kad kovoje su oligarchais ir pati nusidegino pirštus.

Daiva Ulbinaitė

„Oligarchinį demokratinės sistemos užvaldymą pristabdėme, nors visi skaudžiai nusideginome pirštus. Taip pat ir aš“, – priešpaskutiniame metiniame pranešime sakė D. Grybauskaitė.

Šie skandalai paveikė ir visuomenės požiūrį į šalies vadovę. Kaip rodo pernai gegužės 4-12 dienomis atlikta bendrovės „Vilmorus“ apklausa, teigiamai šalies vadovę vertinančių asmenų per mėnesį sumažėjo 10-čia procentų: jos reitingas smuko nuo 66,5 proc. iki 55,7 proc. Kartu nuo 18,5 iki 27,5 proc. padaugėjo žmonių, D. Grybauskaitę vertinančių nepalankiai.