„Anūkas į vonią ėjo, tai visas vanduo – juodas“, – taip LNK žurnalistams kalbėjo Savanorių pr. gyvenanti Galina. Juodas vanduo iš krano tekėjo kone mėnesį – nei gerti, nei naudoti, o dar ir techniką sugadino.

„Šita skalbyklė neveikė, kol neatėjo meistras ir nepravalė man šlangos“, – skundėsi gyventoja. Jos teigimu, dėl nešvarumų užsikimšo ir skalbimo mašina.

Dabar Galinos bute vanduo iš pirmo žvilgsnio jau skaidrus, tačiau kai kuriuose butuose jis vis dar su juodomis mikrodalelėmis. Būna, kai visai nebėga. Žmonės sako, kad nežino, kiek dar teks taip gyventi.

„Kada tai tapo kasdienybe, kai dingsta vanduo ir tu nesupranti, ar tik tavo bute, ar visame name, kada prasideda netgi tokia panika“, – skundėsi jie.

Vietoje – ir „Vilniaus vandenų“ specialistai atlieka darbus.

„Vandens linijos praplovimas“, – sakė vienas iš jų.

„Pas mus ateina blogos kokybės vanduo ir jis užkemša vamzdynus, <...> o „Vilniaus vandenys“ mano, kad vidaus vamzdynai yra bendrijos atsakomybė, o ne jų. Nesvarbu, kad dėl jų kaltės visa ta situacija susidarė“, – teigė namo bendrijos pirmininkė Anna Mažeikienė.

„Kaip tu gersi vandenį, kuriame plaukioja kažkokios ten mikrodalelės“, – pastate dirbantis santechnikas sako per 15 metų darbo patirties su tokia problema susiduria pirmą kartą. Dabar čia tenka lankytis kas savaitę.

„Nėra spaudimo todėl, kad aš išėmęs filtro tinklelį matau, kad aklinai yra užakęs tokiu dalyku, panašiu į smėlį, tik juodas“, – komentavo santechnikas.

„Visas šitas š yra geriamas vanduo“, – aiškino A. Mažeikienė.

„Vilniaus vandenų“ darbuotojai pasiūlo paimti vandens mėginį.

Viską stebiantis namo gyventojas Mantas tik nusišypso.

„Čia yra vienas iš jų būdų, kaip nukreipti dėmesį ir kaip imituoti veiklą. Realiai, kai paskambini, užregistruoja gedimą, atvažiuoja, praplauna savo magistralinę sistemą ne namo ir tada daro tyrimą. Tų tyrimų buvo daryta ne vienas“, – sakė jis.

Vyras sako, kad jau turi tokio vieno tyrimo išvadas, jog vanduo iš čiaupo higienos normų neatitinka.

„Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos kažkokius duomenis, sveikatai nekenkia, bet aš norėčiau pažiūrėti, kaip jie patys išgertų stiklinę vandens su juodu smėliu.“

Visgi vandens nutariama paimti iš tame pačiame pastate esančios vaistinės.

„Iš čia paimu vandenį, ką aš galiu pasakyti, galima gerti. Vanduo – švarus. Galima jį atiduoti laboratorijai ir patikrinti“, – tikino „Vilniaus vandenų“ darbuotojas.

Vis dėlto namo bendrijos pirmininkė sakė, kad ant dugno mato juodų dalelių.

„Trečią mėnesį jau yra tos kantrybės prašoma ir „Vilniaus vandenys“ visada prašo kantrybės. Mums tiesiog toks įspūdis, kad jie „parazituoja“ iš Naujamiesčio gyventojų kantrybės“, – aiškino gyventojas Mantas.

„Vilniaus vanduo yra geras vanduo, tačiau tam tikros jo atkarpos yra geležingos“, – sakė „Vilniaus vandenų“ atstovė spaudai Renata Saulytė-Smalskė.

Kone visas vamzdynas yra pasenęs, kai kurios atkarpos skaičiuoja po keliasdešimt metų, o pakeisti visų vienu metu – neįmanoma.

„Sprendimas yra plauti vamzdynus nuo natūraliai susidarančių apnašų. Mangano ir geležies apnašos pačios savaime nekenkia“, – teigė „Vilniaus vandenų“ atstovė spaudai.

„Mes prašėme, netgi reikalavome „Vilniaus vandenų“ pastatyti mums tą filtrą, kuris iš tikrųjų ne kosmosą kainuoja. Kiek kalbėjome su Mažvydu, gal šimtą eurų pastatymui. Bet jie, aišku, atsisakė tai daryti, jiems paprasčiau teikti tokios kokybės vandenį, „lupti“ pilną kainą“, – tikino A. Mažeikienė.

„Sulaukėme gyventojų prašymų, net reikalavimų ir netgi grasinimų, kad filtras privalo būti įrengtas, bet jie išties nori, kad jis būtų įrengtas vidaus namo tinkluose. Atsakomybė už vidaus tinklų priežiūrą tenka namo administratoriams“, – komentavo R. Saulytė-Smalskė.

Visgi išleisto vandens kainos sumažinti negali, tačiau dėl sugedusios technikos nuostoliai bus atlyginti. Dabar gyventojams vežamos vandens cisternos. Anot „Vilniaus vandenų“, tokia situacija gali kartotis ir kituose rajonuose.