Pagal 2010-2011 m. gautas pajamas energetikos viceministras galėtų drąsiai vadintis milijonieriumi. Nuo šio statuso politiką skiria tik sūnui padovanoti pinigai.

„Darbiečio“ deklaruotas privalomas registruoti turtas pardavus tris butus sumenko tik apie 73 tūkst. Lt. A. Zaremba tai aiškina pelningais nekilnojamojo turto (NT) pardavimo sandoriais. Pavyzdžiui, 2006 m. įgyti du butai Vilniaus Antakalnio mikrorajone politikui atsiėjo vos apie 70 tūkst. Lt, o parduoti juos pavyko už bendrą 304,1 tūkst. Lt sumą.

Piniginės pastorėjimą, nepaisant pusę milijono litų viršijančių dovanų, viceministras aiškina darbo užmokesčiu iš „Vilniaus energijos“. Tiesa, kokią algą jam mokėjo šilumininkai, „darbietis“ neatskleidžia.

Pralobo 118 tūkst. Lt

2011 m. dalyvaudamas savivaldos rinkimuose, A. Zaremba Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) deklaravo turto už 347,66 tūkst. Lt. „Darbiečio“ privalomo registruoti turto vertė deklaracijoje sudarė apie 333,4 tūkst. Lt, piniginėmis lėšomis politikas nurodė turįs palyginti kuklią 14,22 tūkst. Lt sumą.

Viceministras DELFI nurodė, kad VRK 2011 m. pateiktoje deklaracijoje nurodyti duomenys atspindi jo turto būklę 2010 m. sausio 1 d. Taigi pinigai, gauti už 2010 m. pabaigoje parduotą butą Antakalnyje, į šią deklaraciją įtraukti nebuvo.

„VRK tinklapyje pateikti turimo turto duomenys yra iš VMI pateiktos pažymos apie deklaruotą turtą 2010 m. sausio 1 d. stoviui, todėl į pažymoje pateiktą privalomo registruoti turto vertę įeina jūsų nurodyto buto vertė. 2010 m. sausio 1 dienai jis dar nebuvo parduotas“, - aiškino A. Zaremba.

O deklaruodamas turtą už 2011 metus, politikas galėjo pasigirti kur kas solidesne suma. Naujausios viceministro turto deklaracijos duomenimis, jo privalomo registruoti turto vertė sumenko iki 260 tūkst. Lt, tačiau piniginės lėšos padidėjo daugiau nei 191 tūkst. Lt: iki 205,91 tūkst. litų.

Įspūdingi NT sandoriai

Privalomo registruoti turto grafoje politikai deklaruoja NT ir kitą turtą, registruotą savo vardu. Nuo 2010 m. gruodžio iki 2011 m. rugsėjo A. Zaremba pardavė tris butus už bendrą pusės milijono litų sumą, tačiau jo deklaruota privalomo registruoti turto vertė sumenko gerokai kuklesne suma – kiek daugiau nei 73 tūkst. Lt.
Kalbėjo A.Zaremba
Palangoje butas 1996 m. pirktas. O Vilniuje pigiai pirkau, nes ten butais tiktai pavadinti galima. Ten faktiškai buvo du atskiri kambariai su įėjimu iš lauko, cokoliniame aukšte. Ten netgi ne butai, o du kambariai. Palangos buto pirkimo kaina buvo apie 76-77 tūkst. Lt tais laikais. O Vilniuje – per abu kažkur 70 tūkstančių.

Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) pateiktoje deklaracijoje A. Zaremba įrašė įspūdingą NT pardavimo sandorių sąrašą.

Pirmąjį butą A. Zaremba VTEK nurodė pardavęs 2010 m. gruodžio 27 d. Sandorio vertė – 169,1 tūkst. Lt. Dar vieną butą „darbietis“ už 135 tūkst. Lt pardavė 2011 m. vasario 24 d. Trečias buto pardavimo sandoris įvyko 2011 m. rugsėjo 5 d. Už trečiąjį savo būstą politikas VTEK nurodė gavęs 200 tūkst. Lt.

Bendra šių sandorių vertė – 504,1 tūkst. Lt.

Energetikos viceministras DELFI nurodė pardavęs du butus Vilniaus Antakalnio mikrorajone, kurių plotas – atitinkamai 42 ir 34 kvadratiniai metrai. Už „kvadratą“ Antakalnyje politikas gavo po maždaug 4 tūkst. litų. Trečiasis politikui priklausęs butas yra Palangoje, Medvalkio gatvės rajone. Už šį 75 kv. m ploto būstą A. Zaremba gavo 200 tūkst. Lt.

A.Zaremba: tuos butus net sunku butais pavadinti

Butus sostinėje A. Zaremba pirko 2006 m., dirbdamas dirbo Ūkio ministerijoje. Butas Palangoje įgytas gerokai seniau – 1996 m, kai A. Zaremba valstybinėje bendrovėje „Būtingės nafta“ ėjo ekonomikos ir finansų direktoriaus pareigas.

DELFI paklaustas, ar NT pardavė brangiau nei pirko, politikas neslėpė, jog sandoriai buvo pelningi. Ypač parduodant NT kainų pakilimo metu įgytus butus Antakalnyje.

„Matote, pagal taisykles deklaracijoje yra nurodoma pagal įsigijimo vertę. O kai parduodama – parduodama už tokią vertę, kokia tą dieną yra. Palangoje butas 1996 m. pirktas. O Vilniuje pigiai pirkau, nes ten butais tiktai pavadinti galima. Ten faktiškai buvo du atskiri kambariai su įėjimu iš lauko, cokoliniame aukšte. Ten netgi ne butai, o du kambariai. Palangos buto pirkimo kaina buvo apie 76-77 tūkst. Lt tais laikais. O Vilniuje – per abu kažkur 70 tūkstančių“, - kalbėjo A. Zaremba.

Visą NT pašnekovas teigė valdęs dalinės nuosavybės teise, maždaug lygiomis dalimis su savo žmona Janina Zarembiene.

„Per pusę viskas buvo. Bendra dalinė nuosavybė“, - pažymėjo energetikos viceministras.

Taip pat valdomas ir vienintelis A. Zarembos šiuo metu turimas NT objektas. Politikas su žmona turi 86 kv. m ploto butą sostinėje, kurio bendra vertė viršija pusę milijono litų. A. Zaremba savo dalį vertina 260 tūkst. Lt, politiko sutuoktinės dalis verta 273 tūkst. Lt.

„Vat šitą butą galima butu pavadinti“, - sakė viceministras.

Sūnui – visi už NT gauti pinigai ir dar 66 tūkst. Lt

Iš NT pardavimo gauti pinigai viceministro kišenėse neužsigulėjo. VTEK pateiktais duomenimis, 2011 m. balandžio 19 d. A. Zaremba padovanojo 370 tūkst. litų. Beje, tą pačią dieną Artūras Zuokas savo bendražygių, socialdemokratų ir „darbiečių“ balsais išrinktas Vilniaus meru. Tiesa, A. Zarembos sostinės taryboje tuo metu dar nebuvo – jis vėliau užėmė nužudyto partiečio Sergejaus Novikovo vietą.

Algimantas Zaremba
Dar vieną pinigų dovanojimo sandorį A. Zaremba atliko jau eidamas Vilniaus tarybos nario pareigas. 2011 m. rugsėjo 30 d. jis padovanojo 200 tūkst. Lt – lygiai tiek, kiek gavo už keliomis savaitės anksčiau parduotą trečiąjį savo butą.

Pats A. Zaremba DELFI teigė visą 570 tūkst. litų sumą dovanojęs savo atžalai.

„Pinigus dovanojau sūnui“, - teigė viceministras.

Dovanodamas tokią sumą, politikas prie pinigų, gautų už NT pardavimą, turėjo pridėti dar beveik 66 tūkst. Lt.

Viceministro sūnus Mindaugas Zaremba yra verslininkas, jis dirba bendrovėse „Capital City“ ir „Kernel Capital“. Abiejose bendrovės M. Zaremba eina vadovaujančias pareigas.

Per pusmetį padovanojęs daugiau nei pusę milijono litų, A. Zaremba nenuskurdo. Viceministro piniginės lėšos, palyginti su VRK pateiktais duomenimis, išaugo daugiau nei 191 tūkst. Lt.

„Darbietis“ DELFI teigė 2010 ir 2011 m. turėjęs tik dviejų rūšių pajamas – pinigus, gautus iš NT pardavimo, bet darbo užmokestį iš „Vilniaus energijos“. Tačiau šilumininkų mokėtos algos viceministras neatskleidžia.

„Matote, negaliu. Ir įmonės politika tokia – ji neviešina kiekvieno atskirai pajamų, atlyginimo ir t.t.“, - reziumavo A. Zaremba.

DELFI primena, jog naujasis energetikos viceministras turi galiojančią nuobaudą už viešųjų ir privačių interesų supainiojimą. Neigiamą etikos sargų verdiktą A. Zarembai užtraukė būtent energetikos klausimai: politikas nenusišalino nuo „Vilniaus energijos“ akcijų perleidimo svarstymo sostinės taryboje. Tačiau energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius teigia vertinantis „darbietį“ kaip gerą specialistą ir negavęs jokios informacijos, kuri neleistų jo skirti viceministru. Geru specialistu A. Zarembą vadina ir premjeras Algirdas Butkevičius.